Gehavend Excelsior'31 zet vrije val in

VVOG - Excelsior'31 4-1

Excelsior'31 opnieuw fors onderuit
Excelsior'31 speelde tegen VVOG, zonder de zieke Vicente Fernandez Hesselink en Sander ter Harmsel én de geblesseerde Nick Hoekstra en Coen Zwollo, om van Peter Scheppink nog maar te zwijgen. Die wacht nog op een chirurgische ingreep aan de kruisbanden van de knie. En dat is te veel van het goede voor Excelsior'31.

Om nog enigszins een representatief elftal op de been te kunnen brengen stonden Arno Luby en Hans Baan uit het tweede elftal in de basis. Ondanks alle omzettingen begon Excelsior'31 nog niet eens zo slecht aan de wedstrijd. Bas Boksebeld soleerde in de 3e minuut vanaf links door de defensie van VVOG maar stuitte op doelman Henry Timmer en ook Dennis Sepp was kansrijk maar alleen voor de keeper werd hij teveel naar buiten gedreven waardoor ook deze kans verkeken was. VVOG was spaarzaam gevaarlijk voor het doel van Excelsior’31 maar reservegoalie Robert Jan Maassen van den Brink wist zijn doel schoon te houden.

Tot de 21e minuut. Scheidsrechter Wirken gaf VVOG een discutabele vrije trap die uiteindelijk na een scrimmage door linksback Adams Sarkodie werd binnengeschoten 1-0. Excelsior’31 ging niet bij de pakken neer zitten en kreeg met af en toe aardig voetbal goede kansen op de gelijkmaker. Maar het probleem op dit moment ligt misschien wel niet in de achterhoede (ondanks 15 tegentreffers in de laatste 4 wedstrijden) maar juist in de voorhoede. Looms staat al 5 wedstrijden “droog” en ook Dennis Sepp is op de momenten dat het erop aankomt voor de goal niet scherp. Het geeft geen rust in het elftal en aan de andere kant is bijna elke kans voor de tegenstander wel raak.

Zo ook deze middag. Een corner in de 35e minuut werd nog weggewerkt maar precies voor de voeten van Matthijs IJzerman die de bal hoog in het dak van doel binnenschoot 2-0. Het leek over en uit voor Excelsior’31 maar vanaf de aftrap tekende Gerald Jansen uit een voorzet van Arno Luby voor de 2-1 met een harde kopbal, dus leek er nog van alles mogelijk. Looms probeerde het vuurtje op te stoken door veel te hard op doelman Timmer door te gaan en kreeg terecht hiervoor een gele kaart. Dat de reactie van de doelman onbestraft bleef was opmerkelijk maar typerend voor het niveau van de scheidsrechter en zijn assistenten. Zelden zullen zoveel arbitrale missers op hoofdklasse niveau zijn voorgekomen. Corners die geen corners waren, inworpen naar de verkeerde partij om van de buitenspelregel en het te vroeg affluiten na de eerste helft nog maar te zwijgen. Het was over en weer, dus niet van invloed op het spelverloop maar het zorgde zowel binnen als buiten de lijnen voor de nodige irritatie.

Voor rust viel aan beide kanten nog een kans te noteren. Rick Boersma zag zijn harde inzet goed gestopt door Maassen van den Brink en voor Excelsior’31 gleed Hans Baan een voorzet van Manuel Isa net naast het doel.

Voor Excelsior’31 geldt op dit moment een beetje de wet van Murphy. Want Bas Boksebeld, voor rust een van de betere Excelsior-spelers moest geblesseerd in de kleedkamer achter blijven en werd vervangen door Björn Calkhoven. Excelsior’31 was daarmee de grip op het middenveld kwijt en verloor daardoor de wedstrijd. Toch was Erwin Looms nog dichtbij de gelijkmaker maar na geklungel tussen doelman Timmer en verdediger Richard Pel ging zijn inzet net naast het doel.

Tot de 58e minuut mocht Excelsior’31 nog hopen op een goed resultaat maar toen Lodewijk de Vries in de 58e minuut Arno Luby uitspeelde en knap binnenschoot was het over. Excelsior’31 mocht zelfs van geluk spreken dat VVOG zeer zwak was in de omschakeling want anders was de score nog veel hoger uit gevallen, gezien de ruimte die er op het middenveld lag.

Het leek er zelfs op dat er nog een hectische slotfase zat aan te komen toen Björn Calkhoven in de 84e minuut de bal van de achterlijn voortrok en Gerald Janssen van dichtbij binnenschoot. De grensrechter wees al naar het midden maar als enige had scheidsrechter Wirken buitenspel gezien van Erwin Looms. Als het al buitenspel was dan zeker niet hinderlijk. Opnieuw drukte de leidsman zijn stempel op de wedstrijd. Uit de tegenaanval stelde VVOG de overwinning helemaal zeker met een treffer van Edwin van Egteren 4-1.

Volgende week zijn er geen competitieverplichtingen, dus heeft Excelsior’31 2 weken tijd om spelers weer fit te krijgen en de boel weer op scherp te zetten.