Klik hier voor de eigen foto's; klik hier voor de foto's van Jos van Benthem, de hoffotograaf van WHC

Excelsior'31 - WHC 0-1
84. 0-1 Stegeman

saillant detail: (foto: StM)
Niels Oude Kamphuis vierde zijn comeback op de velden, kon in de 74e minuut echter met rechtstreeks rood naar de kant en zal ongetwijfeld een aantal weken ontbreken, bij Excelsior'31..

En wéér redde Excelsior’31 het niet, tegen angstgegner WHC. De slimme spits en oud-prof John Stegeman wist – in tegenstelling tot zijn collega ‘aan de andere kant’ – wél hoe je een zeldzaam kansje moet verzilveren en schoot de Wezepers in de 84e minuut dan ook naar de – op basis van de 2e helft - niet eens onverdiende 0-1 overwinning.   Op dat moment stond Excelsior’31 debutant Niels Oude Kamphuis (30) al uitgebreid onder de douche, na zijn rode kaart, in de 74e minuut. Een onbezonnen actie van de door de wol geverfde ex-prof, die wraak nam nadat (invaller)scheidsrechter Uitterhoeve een vermeende overtreding op Gerald Janssen onbestraft had gelaten. Het leverde Oude Kamphuis een rechtstreekse veldverwijzing op, wat betekent dat de kans dat hij in 2007 nog voor de Rijssenaren in actie komt minimaal is.  Fnuikend was vooral vóór rust hoe slordig de thuisploeg met een aantal levensgrote doelkansen omsprong, met name Looms en Janssen hadden het vizier niet op scherp. Logisch dat dan de druk op de eigen defensie na verloop van tijd steeds groter wordt en een foutje – vreemd genoeg – dan wél adequaat afgestraft wordt.

Opstelling Excelsior’31:
Doel: Fernandez Hesselink
Achter: Isa (70. Baan), Zwollo, Leurink en Van Pijkeren
Midden: Oude Kamphuis, Ter Harmsel en Boksebeld (81. Dangremond)
Voor: Janssen, Looms en Sepp

Opstelling WHC:
Doel: Van Beek
Achter: Buijserd, Daalmeijer (81. De Haan), Diender en Füchten
Midden: Mud, Herder en Slager (64. De Weerdt)
Voor: Akkaya, Stegeman en Kanyike

Scheidsrechter: S. Uitterhoeve
Toeschouwers: 1000
Gele kaart: Sepp, Looms (Excelsior’31)
Rode kaart: Oude Kamphuis (Excelsior’31)

Debuut Oude Kamphuis in hoofdklasse rood gekleurd
Excelsior’31 zit momenteel in de hoek waar de klappen vallen en alleen met een overwinning kan dat een halt worden toegeroepen. Nu is WHC daar op voorhand niet zo’n geschikte tegenstander voor want in de laatste 8 onderlinge duels wisten de Rijssenaren slechts 2 puntjes bij elkaar te spelen tegen de ploeg uit Wezep. Maar afgelopen week werd duidelijk dat Niels Oude Kamphuis, bekend van ondermeer FC Twente en Schalke’04, zijn opwachting zou maken in de hoofdmacht van Excelsior’31 dus waren de verwachtingen gematigd positief.

En Excelsior’31 speelde inderdaad beter dat de afgelopen weken. Er was meer controle op het middenveld en na een beginfase die voor WHC was nam Excelsior’31 het initiatief en was grote delen van de wedstrijd de betere ploeg. Maar het gebrek aan scorend vermogen begint serieuze vormen aan te nemen. Het wordt steeds meer duidelijk dat Erwin Looms niet meer de spits is van enkele jaren terug en hoe graag hij ook het laatste kunstje met zijn maatje Dennis Sepp wil flikken, samen zijn ze door de jaren die langzamerhand gaan tellen ingehaald.

Want kansen kwamen er wel. Erwin Looms zag in de 4e minuut zijn inzet gestopt door doelman Marcel van der Beek en enkele minuten later miste hij opnieuw een grote kans op de openingstreffer. WHC was met counters gevaarlijk en Joseph Kanyike was dicht bij een treffer maar Vicente F. Hesselink ranselde met de vuist zijn inzet over het doel. Ook inzetten van Reinder Slager en Arnold Herder werden door de foutloos spelende doelman onschadelijk gemaakt.

Voor Excelsior’31 bleef het duo Sepp en Looms gevaarlijk maar de paal en keeper van der Beek bleken een te grote sta in de weg. Dennis Sepp uitte zijn onvrede over het uitblijven van een treffer met een overtreding waarvoor hij terecht de gele kaart kreeg. Na een overtreding op de theatraal vallende Robin Füchten had hij zelfs geluk dat hij van de scheidsrechter het voordeel van de twijfel kreeg in plaats van geel en dus mocht hij blijven staan.

Excelsior’31 had er bijna van geprofiteerd want in de 38e minuut zette Sepp met een splijtende dieptepass Gerald Janssen alleen voor de keeper maar opnieuw bleek Marcel van der Beek een betrouwbare doelman.

De tweede helft speelde zich voornamelijk af op de helft van WHC. Excelsior’31 had een strafschop verdiend na opzichtig blokkeren van Arnold Daalmeijer ten opzichte van Bas Boksebeld maar de scheidsrechter zag er geen overtreding in net als in de actie tegen Gerald Janssen die in kansrijke positie werd vastgehouden. Toch leek een treffer voor Excelsior’31 een kwestie van tijd totdat Niels Oude Kamphuis het recht in eigen hand nam.

Zijn actie op Robin Füchten valt natuurlijk niet goed te praten, zeker niet voor een speler met zijn staat van dienst, maar het kwam voort uit frustratie en irritatie zou hij na afloop zeggen. Want mateloos had Niels Oude Kamphuis zich tijdens de wedstrijd lopen ergeren aan de arbitrage en hij had daarmee wel een punt. Het duel tussen Excelsior’31 en WHC werd door scheidsrechter Uitterhoeve uit 's Gravenpolder absoluut niet aangevoeld, de voordeelregel werd niet toegepast en zodoende lag het spel meer stil dan dat er gespeeld werd. Wel is het te hopen voor Excelsior’31 dat het niveau van fluiten voor Oude Kamphuis snel went want ondanks het gebrek aan wedstrijdritme liet hij bij vlagen zien zeker een meerwaarde te zijn.

Tegen 10 man rook WHC zijn kans en in de 84e minuut, de eerste keer in de tweede helft dat de ploeg gevaarlijk was voor het doel van Excelsior’31, prikte John Stegeman de bal langs de kansloze Vicente F. Hesselink binnen en werd daarmee matchwinnaar 0-1.

Voor Excelsior’31 begint het verloop van de competitie sterk te lijken op die van vorig jaar. Veel punten halen in de eerste periode en vervolgens anoniem de competitie uitspelen. Volgende week wacht op kunstgras nummer 2 Be Quick ’28 uit Zwolle. Het wordt aanhaken of definitief afhaken.