Excelsior'31 mag weer naar boven kijken

DOS Kampen - Excelsior'31 1-2 (eindstand)

Excelsior'31 eindelijk weer naar winst
Het was voor Excelsior’31 zo langzamerhand erop of eronder. Na 1 gelijkspel en 5 nederlagen op rij was een overwinning nodig om weer langzaam uit het dal te kruipen. Ten opzichte van vorige week kon trainer Gerard Geerdink Johannink in ieder geval weer rekenen op Nick Hoekstra, Gerald Jansen en Erwin Looms. Spelers die beslissend kunnen zijn en die de ploeg iets extra’s kunnen geven. De terugkeer van deze spelers leidde trouwens niet tot het wisselen van A-junior Michel Goossen. Hij zag zijn goede optreden van vorige week bekroond met opnieuw een basisplaats en in plaats van rechtsback nu op zijn favoriete positie in de as van het veld.

Na het gebruikelijke aftasten was de eerste kans voor DOSK. Rob Kabboord zag Vicente F. Hesselink iets te ver voor zijn doel staan maar zijn lob ging ruim over. Excelsior’31 antwoordde direct in dezelfde minuut toen Dennis Sepp de vuisten testte van doelman Nick Karel. Even later was DOSK weer aan de beurt en mocht Excelsior’31 van geluk spreken dat een schot van Arjan ten Hove via de binnenkant van de paal terug in de handen van Hesselink belandde.

Tegenslag was er aan Kamper-zijde in de 13e minuut. Joshua van Marle moest geblesseerd het veld verlaten en voor hem kwam Patrick Post in de plaats. In de 21e minuut had Post de openingstreffer op zijn schoen maar op het moment van schieten werd hij door Erwin Leurink aan zijn shirt getrokken. Vicente F. Hesselink keerde de bal met zijn voet. DOSK protesteerde heftig maar alle protesten ten spijt, scheidsrechter van Beek zag er geen strafschop in.

Het was voorlopig het laatste wapenfeit van DOSK. Excelsior’31 had voetballend meer in zijn mars en verkreeg op basis daarvan ook een overwicht. Het resulteerde in kansjes maar Sander ter Harmsel mikte uit riante positie over en ook een solo van Nick Hoekstra vanaf de rechterkant leverde uiteindelijk geen resultaat op. Kort voor rust was de beste kans voor Gerald Jansen. Amanuel Isa, na vorige week ook vandaag weer de grote uitblinker bij Excelsior’31, legde de bal op de penaltystip terug op de mee opgekomen rechtsback, maar in plaats van uit te halen koos Jansen voor een geplaatste bal, die over ging. In de 45e minuut kwam Isa zelf in scoringspositie en met een lage schuiver zorgde hij ervoor dat Excelsior’31 toch met een 0-1 voorsprong kon rustten.

In de rust werd bij DOSK de licht geblesseerde Meloudi Zaki vervangen door Fikret Akin en een kwartier later werd Rob Kabboord van het veld gehaald ten gunste van Kenneth Scoop. DOSK gooide het op de fysieke toer met Arjan ten Hove als grote aanjager. Het was dan ook niet toevallig dat ten Hove, na een corner van Jordy Edink, het meest attent reageerde om de afvallende bal binnen te schieten 1-1. Vanaf de aftrap had Excelsior’31 weer op voorsprong moeten komen. Sepp ging op rechts goed door en Nick Hoekstra kreeg een vrije schietkans na een overstapje van Erwin Looms. De bal werd door de op de grond liggende Arjen Rotman met de handen naast het doel gewerkt maar scheidsrechter van Beek zag er niet meer in dan een corner, dit tot ongenoegen van de spelers en de meegereisde supporters uit Rijssen.

Vooral die laatste groep zag de bui al hangen. Want de laatste tijd werkt tegenslag verlammend en ook dit keer had het verkeerd kunnen uitpakken. Weer was het Arjan ten Hove die de bal uit een vrije trap tegen zijn hoofd kreeg maar dit keer verdween de bal voor Excelsior’31 aan de goede kant van de paal.

Nog geen 2 minuten later lag de bal aan de andere kant wel in het net. Erwin Looms, hij scoorde tegen ACV op 6 oktober zijn laatste doelpunt, tikte de bal binnen na een prachtige steekpass van Nick Hoekstra. Na afloop legde DOSK-trainer Marcel Valk de schuld van de tegentreffer opzichtig neer bij zijn verdediger Emiel Diender maar hij ging daarmee wel heel gemakkelijk voorbij aan de klasse van vooral Nick Hoekstra, terwijl ook het afmaken van Looms er mocht zijn.

De achterstand was voor DOSK het sein om alles of niets te spelen. Het leverde voor het doel van Vicente F. Hesselink enkele hachelijke momenten op maar met name Gerald Jansen, die elke hoge bal voor zich opeiste, zorgde ervoor dat er geen uitgespeelde kansen meer kwamen. Coen Zwollo zal zich gelukkig hebben geprezen met Jansen in zijn buurt, want hij speelde onzeker in een van zijn slechtste wedstrijden voor Excelsior’31.

Het eindsignaal van scheidsrechter van Beek werd door de aanwezige Rijssenaren met luid gejuich begroet. Hopelijk zorgt deze overwinning voor een ommekeer. Het geeft in ieder geval een goed gevoel, zo de winterstop in te gaan. Al moet er woensdag nog gespeeld worden om het kampioenschap van de 1e periode. Gezien de weersverwachting is het de vraag of de wedstrijd doorgaat. Via de website zult u hiervan op de hoogte worden gesteld.