Futsallers Excelsior’31 behouden koppositie na 5-3 winst op Sparta/AFAS

Een zaalvoetbalwedstrijd is pas beslist als de scheidsrechter voor het laatst heeft gefloten. De futsallers van Excelsior’31 toonden dat maar weer eens aan in hun thuiswedstrijd tegen Sparta/AFAS, door een 1-3 achterstand in de tweede helft om te buigen in een uiteindelijke 5-3 winst. Dit in tegenstelling tot de vorige wedstrijd bij ABC Hekwerk, toen Excelsior’31 ondanks een 1-5 voorsprong toch nog met een 5-5 gelijkspel genoegen moest nemen. Met deze winst op Sparta/AFAS heeft Excelsior’31 de koppositie in de hoofdklasse G weer overgenomen van ZVV ’91 uit Lelystad. Met nog 6 wedstrijden te spelen is het verschil met ZVV ’91 slechts één puntje, terwijl met Sparta/AFAS uit Nijkerk nu een gaatje is geslagen van 5 punten.

Vooraf was Sparta/AFAS erop gebrand om deze wedstrijd te winnen. De ambitieuze Spartanen meldden in hun voorgaande wedstrijdverslag: “Volgende week wacht een belangrijke wedstrijd voor de Nijkerkers. Dan moet er gewonnen worden van Excelsior'31 om een goede stap te doen richting de titel! “ De belangen voor Sparta waren hiermee dus duidelijk. Met het aantrekken van 7 nieuwe spelers voorafgaand aan dit seizoen hoopte Sparta/AFAS de sprong naar de 1e Divisie weer te kunnen maken, waaruit het vorig seizoen gedegradeerd was. In de uitwedstrijd eerder dit seizoen maakten de Excelsioren kennis met de wetten van het futsal, toen Sparta een 1-3 achterstand in de slotfase wist om te buigen in een 4-3 overwinning. Deze thuiswedstrijd was het precies omgekeerd.
De 1e helft stond in het teken van aftasten, en beide teams leken niet te willen verliezen. De doelpunten leken duur, en een snel doelpunt van Alidus ter Harmsel – een van richting veranderd schot – werd halverwege de eerste helft teniet gedaan doordat de verdedigers van Excelsior’31 Tom Wallet even uit het oog verloren, die de 1-1 aantekende. Het talrijke publiek zat er stilletjes bij, en pas in de slotfase ontstond er even vuurwerk toen John Lubbers in kansrijke positie naast poeierde, en André Wenterink namens Sparta op de paal schoot.

In de tweede helft creëerde Excelsior’31 een paar spaarzame kansen, maar omdat deze er niet in wilden, bleef de wedstrijd ‘op slot’. Maar langzamerhand kwam er meer vuur in de wedstrijd. Excelsior’31 leek de beste papieren te hebben, toen Tom Wallet een gele kaart kreeg nadat hij John Lubbers met een forse duw had gevloerd. Maar de man-meer-situatie werd door Excelsior’31 niet benut, en een paar minuten later was het zomaar 1-2 door Pascal Janssen. De wedstrijd leek hiermee te kantelen in het voordeel van Sparta, en al helemaal toen Jos Kreijkes rond de eigen cirkel zijn tegenstander onderuit duwde, wat ook hem een gele kaart en een twee-minuten-tijdstraf opleverde. Omdat Demi Noslin dit buitenkansje al snel benutte, en de 1-3 scoorde, leek niemand meer te geloven in een goed resultaat voor de Rijssenaren, zeker niet gezien het matte spel van de Rijssenaren. Maar op dat moment stond de Rijssense aanvoerder Alidus ter Harmsel op. Hij dirigeerde zijn spelers naar voren, en binnen de minuut scoorde hij zelf de belangrijke aansluitingstreffer, 2-3.

Alidus ter Harmsel over dit moment: “Ik vond dat we veel te statisch speelden. Bij de 1-3 achterstand moest er iets geforceerd worden, en plotseling bleek dat we veel beter konden voetballen dan we lieten zien. We hadden wel geluk dat de aansluitingstreffer zo snel viel, want nu bleven we in de wedstrijd”. Het publiek ging er nog eens achter staan, en nu was het weer de beurt aan Dennis van Velzen van Sparta/AFAS om een gele kaart te ‘scoren’ bij de uitstekend leidende scheidsrechter Van de Vosse na een overtreding op Alidus ter Harmsel. En nu kon Excelsior’31 de man-meer-situatie wel uitspelen via Laurens Goosen, die een voorzet van Arnoud Baan zomaar binnen kon lopen, 3-3. Plotsklaps was de wedstrijd weer helemaal open. En Excelsior’31 ging door. Arnoud Baan zette John Lubbers met een fantastische lob alleen voor de keeper, die de bal met de borst controleerde, en onberispelijk in de kruising schoot. Zo stond Excelsior’31 onverwachts weer op een 4-3 voorsprong, en was het Sparta/AFAS dat risico’s moest gaan nemen. Een gele kaart voor Annemarc v.d. Wielen van Sparta speelde de Rijssenaren in de kaart, maar omdat deze situatie geen doelpunt opleverde bleef het nog even spannend.
Sparta zette met Auke Walet een extra speler in als keeper, maar omdat deze de bal in de slotminuut aan John Lubbers verspeelde, die simpel de 5-3 binnenliep, was de wedstrijd beslist. Een gele kaart in diezelfde minuut voor Pascal Janssen – die zijn frustraties op de scheidsrechter botvierde door de bal tegen hem aan te gooien en vervolgens tegen hem aan te botsen – was ook niet in het voordeel van Sparta/AFAS. De halve minuut extra speeltijd die scheidsrechter Van de Vosse bijtelde, was te weinig om nog enige verandering in de stand teweeg te brengen. Scheidsrechter Van de Vosse uit Nunspeet floot een bijzonder goede wedstrijd, en beide coaches waren dan ook tevreden met zijn leiding. Zelf had de scheidsrechter ook genoten van de ambiance: “Het was duidelijk een wedstrijd waar iets op het spel stond. Dat was te merken aan het spel, dat weliswaar soms hard, maar nooit gemeen was. Het is ook heerlijk fluiten met zoveel publiek op de tribune. Zoveel publiek zie je eigenlijk alleen maar in de hoofdklasse bij zowel Sparta in Nijkerk als hier in Rijssen. Zulke wedstrijden wil ik iedere wéék wel fluiten.”
Een goede overwinning voor de Rijssenaren, die hiermee aan de doelstelling voor dit seizoen, handhaving in de hoofdklasse, al ruimschoots voldaan hebben. En alles wat er meer te halen valt is mooi meegenomen.

Excelsior’31 speelt de volgende wedstrijd op vrijdag 8 februari a.s. om 20.30 uur in Epe bij SVW/De Middenstip. De eerstvolgende thuiswedstrijd voor de Rijssenaren is op donderdag 14 februari om 20.00 uur in de Reggehal tegen HSC’21/Brein uit Haaksbergen.

36. 2-3 Alidus ter Harmsel
43. 3-3 Laurens Goosen (assist Arnoud Baan)
46.
4-3 John Lubbers (assist Arnoud Baan)
50.
5-3 John Lubbers

Scheidsrechter: Dhr. H. v.d. Vosse

Assistent-scheidsrechter: G. Maathuis

Grensrechters: Daan Kreijkes (Excelsior'31) en M. v. Zetten (Sparta/AFAS)

Selectie Excelsior’31:
Ruud Kreijkes (keeper), Jos Kreijkes, Alidus ter Harmsel, Arnoud Baan, Robert Kwintenberg, John Lubbers, Laurens Goosen, Gerald Keizer

Coach:
Marcel Lankamp

Selectie Sparta/AFAS:

H. Timmer (keeper), J. Boute, D. van Velzen, D. Noslin, V. Melgers, A. Walet, P. Janssen, A.M. v.d Wielen, T. Wallet, A. Winterink