Futsallers Excelsior'31 weerstaan SVVN: 2-2

In Nijverdal hebben de futsallers van Excelsior'31 een zwaarbevochten gelijkspel behaald tegen SVVN. Na 2-0 achterstand bij rust brachten twee doelpunten van John Lubbers de Excelsioren in de 2e helft weer naast SVVN, en eindigde deze wedstrijd in een 2-2 remise.
Veel publiek ziet zinderende wedstrijd
Het was een meeslepende wedstrijd voor veel publiek. SVVN wist dat het moest winnen, om de achterstand van 3 punten op Excelsior'31 weg te werken. En het werd dus een gevecht op het scherpst van de snede! De eerste helft was het balbezit voor SVVN, dat gedoseerd aanviel. Excelsior'31 kon zich beperken tot verdedigen, maar counterde er via de snelle John Lubbers lustig op los.

De beste kansen waren dan ook voor Excelsior'31, waar vooral John Lubbers in het eerste kwartier dicht bij een doelpunt was. Zo kon keeper Rico Nijkamp van SVVN een schot van John Lubbers alleen nog ternauwernood met de voet keren, terwijl hij daarvoor al gered was door de paal. Ook een punter van Alidus ter Harmsel vloog rechtstreeks in de handen van keeper van SVVN. Coach Marcel Lankamp (zie foto) vond dat zijn team in die fase een doelpunt verdiende: "We hadden moeten scoren in de eerste helft. Ontzettend jammer dat dat niet lukte."

Op slag van rust liet Nathan Papilaya van SVVN zien waarom hij zo belangrijk is voor SVVN. Koud in het veld draaide hij kort weg bij Alidus ter Harmsel, en schoot hij de bal door benen van de Rijssense aanvoerder langs keeper Ruud Kreijkes, 1-0. Een koude douche voor Excelsior'31, dat echter onverdroten op jacht ging naar een treffer. Zelfs iets te gehaast, toen Excelsior'31 één minuut voor rust een vrije trap mocht nemen op een kansrijke positie. Deze werd in de muur geschoten door John Lubbers, waardoor SVVN plotseling met twee spelers alleen op Ruud Kreijkes af kon gaan, die kansloos was tegen deze snelle counter, 2-0.

SVVN scoort 1-0De rustpauze werd door Excelsior'31-coach Marcel Lankamp gebruikt om zijn mannen weer op te peppen. "Ik heb ze verteld dat we zeker niet minder waren dan SVVN", vertelde Marcel Lankamp na afloop. "En het was belangrijk dat we vanuit de organisatie bleven voetballen. En op die manier gingen we de tweede helft in. Met het gevoel dat er meer inzat."
In de loop van de tweede helft bleek het optimisme van de Rijssense coach terecht. Aanvankelijk bleef Excelsior'31 vanuit een gesloten verdediging opereren, en waren de kansen schaars voor beide teams. Wel schoot Alidus ter Harmsel nog een bal op de paal, maar verder leek de wedstrijd dood te bloeden. Excelsior'31 wist dat het geen ruimte moest weggeven, en SVVN leek tevreden met de 2-0.

Halverwege de tweede helft kwam toch de kentering in de wedstrijd, toen Arnoud Baan warm was gedraaid. In de punt van de aanval spelend, toonde deze balvaste Excelsior'31-speler zich steeds meer een plaag voor de SVVN-verdediging, waar hij met invididuele acties steeds dreigend was. En een actie van Arnoud Baan leverde ook de 2-1 op, toen hij zich vrijspeelde en de bal snoeihard op de paal poeierde. Deze afvallende bal werd door John Lubbers in één keer op zijn pantoffel genomen, en zeilde onderkant lat binnen. Zijn ploeggenoot Gerald Keizer vond het na afloop een compliment waard: "Knap zoals John die bal nog laag wist te houden, want in negen van de tien gevallen gaat zo'n bal hoog over."

En met de aansluitingstreffer op zak, en nog 10 minuten te spelen, wist Excelsior'31 dat er meer te halen was. Coach Nijkamp van SVVN was na afloop eerlijk: "In de tweede helft raakte de pijp bij ons een beetje leeg." En dat was niet zo vreemd, omdat het tempo in de wedstrijd bij vlagen hoog lag. Een minuut later leek de gelijkmaker al een feit toen Excelsior'31 via John Lubbers gevaarlijk kon counteren, maar de harde punter van John Lubbers ging via de vingertoppen van Rico Nijkamp net naast het doel.

Vijf minuten voor het einde was het dan toch raak. Opnieuw Arnoud Baan dook dreigend op voor het SVVN-doel, en legde de bal panklaar voor John Lubbers, die in de korte hoek fraai raakknalde, 2-2. Een ontlading voor de Rijssenaren, die weer helemaal terug in de wedstrijd waren.

De laatste vijf minuten van deze wedstrijd waren ook de meest hectische van de wedstrijd. Zo kreeg SVVN nog enkele grote kansen en ontving Excelsior'31-speler John Lubbers een gele kaart wegens het doorlopen op een tegenstander. In deze overtalsituatie creëerde SVVN zich de nodige niet-te-missen kansen, maar bleek keeper Ruud Kreijkes een grote sta-in-de-weg voor de SVVN-spelers.  En was hij al eens gepasseerd, dan stond er altijd wel weer een speler op de doellijn om de bal weg te schieten.
SVVN scoort net niet de winnende treffer
Met Ruud Kreijkes is meteen een van de beste Excelsior'31-spelers genoemd. Coach Marcel Lankamp was dan ook lovend over zijn keeper: "Hij is dit seizoen gegroeid, en liet ook deze wedstrijd zien dat hij punten voor ons pakt." En in de slotminuut counterde Excelsior'31 in ondertal nog bijna naar de winnende treffer via Arnoud Baan, maar omdat deze halverwege onderuit werd geschoffeld door een SVVN-speler, kreeg ook laatstgenoemde een twee-minuten-tijdstraf, en waren de beide teams weer in evenwicht.

De scheidsrechter gaf aan dat er nog tien seconden te spelen waren, Alidus ter Harmsel probeerde het nog één keer van afstand ("ik hoorde wat de scheidsrechter zei, en wilde in ieder geval nog iets forceren"), en plotseling was deze enerverende wedstrijd voorbij. Het slotsignaal werd door Excelsior'31 gevierd als een overwinning. Want met dit resultaat blijft Excelsior'31 koploper, en heeft het SVVN op gepaste afstand gehouden.

Na afloop wilde de Excelsior'31-coach dan ook ál zijn spelers een compliment geven: "Mijn hele team heeft geweldig gevoetbald vandaag. Iedereen heeft vandaag zijn bijdrage geleverd. Van de spelers die vanwege het belang wat langer op de bank moesten zitten, tot de invaller in de persoon van Arsenin Rodriquez. Het is lastig om in zo'n wedstrijd gelijk mee te draaien, maar Arsenin heeft het uitstekend opgepakt."

Met dit resultaat blijft Excelsior'31 koploper in de hoofdklasse G, met ZVV '91 op 2 punten achterstand als belangrijkste belager. Maar omdat ook SVVN en Sparta/AFAS - met een wedstrijd meer gespeeld - op 3 punten volgen, zijn deze teams nog niet geheel uitgeschakeld in de strijd om het kampioenschap. Zeker niet omdat de tweede plek in deze competitie waarschijnlijk ook recht geeft op het spelen van een promotieduel.

Met nog drie finales voor de boeg is de eerstvolgende tegenstander voor Excelsior'31 de allerbelangrijkste. Op donderdag 20 maart speelt Excelsior'31 voor eigen publiek in de Reggehal tegen HZVV/De Sypel uit Harderwijk. Deze wedstrijd begint om 20.00 uur, en staat onder leiding van Söner.
En omdat de wedstrijd van Excelsior’31 tegen HSC ’21 (uit speelronde 18) door de KNVB ongeldig is verklaard - vanwege het opstellen van een ongerechtigde speler door HSC ’21 – wordt deze wedstrijd naar alle waarschijnlijkheid op donderdag 27 maart opnieuw gespeeld, in de Reggehal in Rijssen.

De statistieken:
23. 1-0 Nathan Papilaya
24. 2-0 Nathan Papilaya
Rust
39. 2-1 John Lubbers (na schot op paal van Arnoud Baan)
46. 2-2 John Lubbers (assist Arnoud Baan)

Opstelling Excelsior'31:
Keeper Ruud Kreijkes, Jos Kreijkes, John Lubbers, Arsenin Rodriquez, Arnoud Baan, Gerald Keizer, Robert Kwintenberg, Alidus ter Harmsel
Coach: Marcel Lankamp
Grensrechter: Daan Kreijkes