Stichting 'Vrienden van Excelsior'31' schenkt defibrillator (AED) aan de club

Stichting 'Vrienden van Excelsior'31' schenkt defibrillator (AED) aan de club

Stichting schenkt AED aan Excelsior’31

Klaas Harbers (coördinator EHBO, links op de foto) ontvangt de AED, uit handen van 'Vrienden van Excelsior'31' voorzitter Rien Gerritsen.

Tijdens de woensdagavond gehouden ledenvergadering is door de ‘Stichting vrienden van Excelsior’31’ een zgn. AED (Automatische Externe Defibrillator) geschonken aan de vereniging. Klaas Harbers, coördinator van de EHBO, bij Excelsior’31 was uitermate in zijn nopjes met deze geste: ‘De lokale overheid stelt dat één AED, op de lokatie zwembad De Koerbelt, afdoende zou moeten zijn voor zowel de atletiek, het zwembad, Excelsior’31 én Sportclub Rijssen. Stel dat er iemand onwel wordt, bijvoorbeeld op één van de nieuwe velden van Excelsior’31, zou je dan de patiënt helemaal naar het zwembad moeten slepen? Dat werkt niet, vrees ik.’

Rien Gerritsen, voorzitter van de Stichting Vrienden van Excelsior’31’: ‘Eén seconde te laat zou immers fataal kunnen zijn. De gevolgen daarvan willen wij als Vrienden van Excelsior’31 niet op ons geweten hebben. We hebben daarom besloten de aanschaf van de AED zélf te financieren. Excelsior’31 is één van de drukst bezochte clubs in de regio. Bij doorsnee thuiswedstrijden staan er toch al snel 1000 tot 1250 bezoekers langs de lijn. En dan heb ik het nog niet eens over de spelers, of vrijwilligers van de club en haar bezoekers. Nee, die AED móest er komen!’

Wat is en doet een AED (bron: www.hartslagmetershop.nl)
Bij een circulatiestilstand is vroegtijdig alarmeren, hartmassage en beademing de eerste en meest eenvoudige hulp die men kan en moet bieden. Deze handelingen zullen in het algemeen niet leiden tot herstel van de circulatie, maar zullen vooral het ontstaan van schade aan hersenen en hart, als gevolg van de circulatiestilstand, vertragen. Hartmassage en beademing worden uitgevoerd in afwachting van geavanceerdere medische maatregelen. Defibrillatie is zo’n maatregel.

Gebruik
Bij een circulatiestilstand die slechts enkele minuten bestaat, is de kans dat de onderliggende hartritmestoornis ventrikelfibrilleren betreft 60 tot 70%. Hoe eerder defibrillatie wordt uitgevoerd des te groter is de overlevingskans van slachtoffers met ventrikelfibril-leren. Onder zeer gunstige omstandigheden buiten het ziekenhuis bedraagt de overleving-kans zo’n 75%. De kans op overleven daalt met ca 10% per minuut als defibrilleren wordt uitgesteld.

Tot de komst van de AED was defibrilleren voorbehouden aan het ambulancepersoneel. Nederland heeft een goede ambulancezorg, maar het is onvermijdelijk dat het meestal enige minuten duurt alvorens de ambulance ter plaatse is, gemiddeld zo’n 10 minuten. Dat is voor een slachtoffer met een circulatiestilstand heel laat. De overlevingskans van slachtoffers met ventrikelfibrilleren buiten het ziekenhuis bedraagt mede daarom thans ten hoogste 20%. De

NRR onderschrijft met kracht de noodzaak van een vroegtijdige alarmering, vroegtijdige reanimatie, vroegtijdige defibrillatie en het vroegtijdig ter plaatse zijn van professionele ambulancezorg. In dit kader wijst de NRR specifiek op het belang van de snelle defibrillatie. Met de AED kan onder gecontroleerde omstandigheden veilig, snel en efficiënt gedefibrilleerd worden door anderen dan de ambulancezorgverleners. De AED biedt perspectief in de strijd tegen een plotselinge circulatiestilstand op basis van ventrikelfibrilleren.


De AED kan door een leek gebruikt worden voor het toedienen van een stroomstoot bij bepaalde hartritmestoornissen. Het zo vroeg mogelijk toedienen van een stroomstoot bij een dergelijke hartritmestoornis vergroot de overlevingskansen.

Draagvlak
De Nederlandse Reanimatieraad is van mening dat vele levens gered zullen worden door het gebruik van de Automatische Externe Defibrillator (AED). Internationaal onderzoek heeft dit uitgewezen. Dit Standpunt heeft zij op 11 april 2002 gezonden aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de Hoofdinspecteur van de Gezondheidszorg met het verzoek het gebruik van de AED door leken via de wetgeving mogelijk te maken.

De Nederlandse Reanimatieraad, gedragen door onder meer de Nederlandse Hartstichting, Het Oranje Kruis, het Nederlandse Rode Kruis en de VVAA Vereniging van Artsen, volgt hiermee de wereldwijde opvatting onder deskundigen dat het gebruik van de AED bevorderd moet worden. 


Training
De AED is een veilig apparaat in handen van leken die een opleiding hebben gevolgd in reanimeren en het gebruik van het apparaat. De AED kan geen schade toebrengen aan de patiënt doordat de ingebouwde software niet toestaat dat een elektrische stroomstoot wordt afgegeven als dat niet gewenst of noodzakelijk is. 
Kalender icoon woensdag 19 maart 2008 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers