Futsallers Excelsior'31 kampioen in de hoofdklasse G!

Futsallers Excelsior'31 kampioen in de hoofdklasse G!

De zaalvoetballers (futsallers) van Excelsior'31 zijn maandagavond in Nunspeet kampioen geworden in de hoofdklasse G, door met 4-6 te winnen van Marktzicht, na een 3-2 achterstand bij het rustsignaal.

Een zeer bijzondere prestatie van de Rijssenaren, omdat Excelsior'31 als promovendus in de hoofdklasse vooraf geen hooggestelde verwachtingen of doelstellingen had.
Toch bleef het team van de Rijssense coach Marcel Lankamp, na 3 nederlagen in de eerste 9 wedstrijden, hierna maar liefst 13 wedstrijden op rij ongeslagen.



Hiermee werd de basis gelegd voor het kampioenschap, dat uiteindelijk pas in de slotwedstrijd kon worden veiliggesteld, omdat concurrent ZVV '91 uit Lelystad goed in het spoor van de Rijssenaren bleef.

De wedstrijd bij Marktzicht was een happening van het begin tot het eind. Vanuit Rijssen reed er een supportersbus, en een kleine honderd  - met vlaggen, spandoeken en gashoorn getooide - supporters reisden met de selectie van Excelsior'31 mee om hun club kampioen te zien worden. Een heerlijke sfeer in sporthal De Brake zorgde ervoor dat Excelsior'31 het gevoel had dat het een thuiswedstrijd speelde. Gerald Keizer, speler van Excelsior'31 1, had genoten van de sfeer: "De supporters hebben ons erdoor gesleept. Geweldig hoe de tribune steeds ontplofte bij een doelpunt. Hier doe je het allemaal voor."

Toch zag het er aanvankelijk somber uit voor de Excelsior'31-supporters, toen Marktzicht al na 3 minuten op een 2-0 voorsprong stond. Excelsior'31 was vooraf gewaarschuwd voor de kracht van Marktzicht in de eigen sporthal, en dat bleek dus al snel. "Geweldige voetballers, en een heel sterk team", moest ook coach Marcel Lankamp erkennen. En omdat Marktzicht bij winst nog als derde kon eindigen in de competitie, gaf het team niets weg. In de eerste helft had Excelsior'31 het moeilijk, ondanks de aansluitingstreffer van John Lubbers, die een vrije trap kogelhard in het vijandelijke doel joeg (2-1).

 

M
aar al snel was het opnieuw Marktzicht dat een foutje in de Rijssense verdediging afstrafte, en de marge weer op twee treffers bracht (3-1). Een gele kaart kort voor rust voor een speler van Marktzicht bracht Excelsior'31 weer terug in de wedstrijd, toen Arnoud Baan de 3-2 fraai kon binnenschieten, maar omdat Excelsior'31 deze wedstrijd moést winnen om kampioen te worden, was deze overwinning nog ver weg, ook al gezien het sterke spel van Marktzicht. Coach Marcel Lankamp had echter geen moment het gevoel gehad dat verliezen een optie was: "Ik heb vertrouwen in mijn eigen jongens, en op conditie winnen we vaak in het verloop van de tweede helft de wedstrijd."

Deze woorden bleken bijkans profetisch, want binnen twee minuten na het rustsignaal stond Excelsior'31 al op een 3-4 voorsprong. Twee doelpunten van John Lubbers zetten de wedstrijd weer op z'n kop. Het publiek ging er nog eens achter staan, en het bleef een echte wedstrijd met veel strijdlust van beide kanten, waarvan de winnaar nog niet vaststond. De 4-4, die een paar minuten later viel, was toch ook weer een domper op de feestvreugde, want nu moest Excelsior'31 opnieuw scoren om feest te kunnen vieren. Een gele kaart voor een speler van Marktzicht leek hierbij te helpen, maar in deze twee minuten in overtal lukte het Excelsior'31 niet om te scoren.

Maar tot grote vreugde van het publiek was het even later wél raak, toen John Lubbers bij een counter plotseling onbedaarlijk hard afvuurde, en de bal als een raket zag inslaan (4-5).

Met nog tien minuten te spelen was dit geen veilige marge, dus ging Excelsior'31 op zoek naar de bevrijdende treffer. Een penalty voor Excelsior'31, zeven minuten voor tijd gegeven door scheidsrechter Lahuis na een overtreding op Arnoud Baan, leek de treffer op te gaan leveren waar Excelsior'31 naar op zoek was. Maar tot ontzetting voor alles wat de kleuren rood en wit een warm hart toedroeg, schoot John Lubbers deze 'pingel' poeierhard op de paal. En Marktzicht bleef fanatiek op jacht naar een treffer.

Dit leverde nog een aantal hachelijke momenten op voor het doel van Ruud Kreijkes, die zijn doel echter met hand en tand verdedigde. Ook Excelsior'31 kreeg kansen, maar de bevrijdende treffer bleef uit, tot één minuut voor tijd. En opnieuw was het John Lubbers die een demarrage plaatste, en de bal op de hem gebruikelijke wijze - loeihard en loepzuiver - in het Marktzicht-doel schoot (4-6). De tribune danste, de gashoorn galmde, en de sporthal was gevuld met een kakafonie van glorieuze klanken.

Het feest kon worden ingezet. De Rijssense bank ging alvast staan, John Lubbers kreeg nog een publiekswissel, en even hield iedereen nog één moment de adem in toen Marktzicht in de slotminuut nog op de binnenkant van de paal schoot. Maar nog geen minuut later was alle spanning ten einde, en vielen de Rijssense spelers elkaar in de armen. Het onmogelijke was gepresteerd. Excelsior'31 kampioen in de hoofdklasse, geen speler die dit vooraf had gedacht. Jos Kreijkes, noeste verdediger aan Rijssense zijde, had het in elk geval niét voorzien: "Na de promotie van vorig jaar dacht ik echt dat we aan ons plafond zaten. Dit kampioenschap komt toch een beetje als een verrassing, maar is daardoor des te mooier!"

Hiermee is Excelsior'31 gepromoveerd naar de 1e divisie, en zal het volgende seizoen de degens mogen kruisen met gerenommeerde teams zoals 't Hoekje en Drienerlo. Coach Marcel Lankamp wil behalve zijn spelers, ook de supporters bedanken: "Binnen de spelersgroep valt John Lubbers vandaag met zijn vijf doelpunten op, en hij heeft bijzondere kwaliteiten. Maar ik hoop ook dat iedereen ziet dat de rest van het team net zo belangrijk is. Een speler kan het nooit alleen, dus mijn complimenten aan het hele team", zo toont hij zich een echte coach. "En het publiek was vandaag weer fantastisch. Zoveel supporters die speciaal voor ons in Nunspeet komen kijken! Voor ons allemaal bijzonder motiverend. De supporters hebben ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het kampioenschap!"

Voor Excelsior'31 - spelers én supporters - restte nog een gezellig feest tot diep in de nacht in de kantine van de Reggehal, en over enkele weken volgt nog een kampioensreceptie, de datum hiervan is nog niet bekend.

Dit seizoen zal Excelsior'31 alleen nog in het bekertoernooi in actie komen. In de kwartfinale speelt Excelsior'31 op vrijdagavond 11 april in Apeldoorn tegen Robur et Velocitas.

De statistieken:
1.         1-0            Marktzicht
3.         2-0            Marktzicht
6.         2-1            John Lubbers
17         3-1             Marktzicht
21.        3-2            Arnoud Baan
Rust
26.        3-3            John Lubbers
27.        3-4            John Lubbers
30.        4-4            Marktzicht
37.        4-5            John Lubbers
49.        4-6            John Lubbers



het kampioensteam

De kampioenen van Excelsior’31 bestaan uit de volgende personen:
V.l.n.r. staand: coach Marcel Lankamp, Laurens Goosen, Ruud Kreijkes (keeper), Aldidus ter Harmsel en grensrechter Daan Kreijkes
V.l.n.r. gehurkt: Robert Kwintenberg, John Lubbers, Jos Kreijkes en Arnoud Baan

Kalender icoon maandag 31 maart 2008 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers