77. 4-1 Zwollo (pen.)
87. 4-2 Kroeze (pen.)

foto: Nick Hoekstra scoort de - door HHC Hardenberg zwaar aangevochten - openingstreffer; met dank aan Berend Kreijkes (maandagavond staan de foto's bij hem op de website!)

Excelsior'31 slimmer in derby dan HHC Hardenberg
Het leek enkele weken geleden zo mooi voor HHC, 9 punten voorsprong op naaste concurrent Be Quick’28 en met enig rekenwerk was door de supporters de kampioenswedstrijd in Rijssen tegen streekgenoot Excelsior’31 al gepland. Maar gelukkig praten we over voetbal en daarin is alles mogelijk. HHC zag de voorsprong op Be Quick’28 slinken tot 3 punten en moest dus in Rijssen vol aan de bak om de kansen in eigen hand te houden.

Voor Excelsior’31 stond er niets meer op het spel, maar eerdere nederlagen tegen HHC in de competitie en in de beslissingswedstrijd voor de 1e periode waren een goede voedingsbodem voor sportieve revanchegevoelens.

Het begin van de wedstrijd was voor HHC. Michel Steggink kopte rakelings over uit een corner van Stefan Buitenhuis en nog geen minuut later wist Erwin Leurink een voorzet van diezelfde Buitenhuis maar net tot corner te verwerken nadat Vicente F. Hesselink al was verslagen. Maar Excelsior’31 speelde slim, kwam eruit waar mogelijk en kreeg na een kwartier ook de beste kans. Coen Zwollo kopte een corner van Nick Hoekstra door maar Bas Boksebeld raakte de bovenkant van lat.

Het werd een echte wedstrijd. Maarten Dangremond was de eerste die geel pakte. Een beetje zuur want in het begin van de wedstrijd kwam Vincent Voshaar nog weg met een vermaning na een grove charge op Nick Hoekstra. Maar ook de scheidsrechter moest een limiet stellen om de wedstrijd niet te laten ontsporen.

In de 26e minuut kwam Excelsior’31 op voorsprong. Een verre ingooi van Maarten Dangremond werd door de gehele HHC-defensie gemist (men was drukker met Erwin Looms, dan dat er op de bal werd gelet) en door Nick Hoekstra bij de tweede paal ingeschoten. De bal werd ruim achter de lijn nog door Patrick Jurgens het veld weer ingewerkt maar de grensrechter stond uitstekend bij de cornervlag opgesteld en kende het doelpunt terecht toe.

Ook Erwin Looms verdween in het boekje van de scheidsrechter na een te laat ingezette sliding en heel HHC schreeuwde kort daarna zelfs om rood toen Looms in een duel Roy Jurgens raakte. Scheidsrechter van Gijzen beoordeelde de situatie correct en liet het bij een vrije trap voor de Hardenbergers.

HHC probeerde  nog voor rust op gelijke hoogte te komen en kreeg ook enkele mogelijkheden. Martijn Berger kopte net naast en een schot van Kenny Kroeze spatte uiteen op de vuisten van Vicente F. Hesselink. De beste mogelijkheid voor HHC was na een fout van Coen Zwollo. Hij speelde de bal te ver voor zich uit bij het uitverdedigen en Martijn Berger leek alleen op het doel af te gaan. Michel Goosen hield de aanvaller van achter vast en mocht blij zijn dat de scheidsrechter de kaarten op zak hield en dat het bleef bij een vrije trap .

Daar waar HHC dacht aan de gelijkmaker daar scoorde Excelsior’31 op slag van rust de belangrijke 2-0. Weer stond Maarten Dangremond met een verre ingooi aan de basis en was Erwin Looms opnieuw te lastig voor Michel Steggink en Marc Doornbos. Gerald Janssen schoot het buitenkansje hard en hoog binnen.

HHC moest dus komen na rust, maar zag de hoop op een goed eindresultaat al binnen 5 minuten in rook opgaan. Erwin Looms knalde een voorzet van Gerald Jansen diagonaal binnen. Looms die de laatste jaren veel spreekkoren van HHC-supporters over zich heen heeft gekregen vierde het feestje in zijn laatste derby, niet geheel onbegrijpelijk,  voor de neuzen van diezelfde HHC-supporters.

Het was voor HHC de nekslag. Patrick Jurgens deed in de 68e minuut nog wel iets terug met een rake kopbal, maar even later lag aan de nadere kant de bal alweer op de stip. Maarten Dangremond stond voor de vierde keer deze middag (over naïef verdedigen gesproken) met een verre ingooi aan de basis van een doelpunt. Erwin Looms draaide goed weg bij Yasin Bayar, die opzichtig vasthield en Coen Zwollo benutte de strafschop in 2e instantie nadat Marc Doornbos zijn eerste inzet had gestopt.

Excelsior’31 kreeg zelfs kansen op een vijfde treffer maar Erwin Looms schoot de HHC-defensie te hulp door een inzet van Maarten Dangremond op de lijn tegen te houden. In plaats van 5-1 werd het nog 4-2 door een benutte strafschop van Kenny Kroeze Maar dat was alleen van belang voor de statistieken.

Man van de wedstrijd was Erwin Looms. Hij scoorde en was bij alle andere treffers belangrijk. Als geen ander weet hij wedstrijden van dit kaliber naar zijn hand te zetten.

Voor HHC waren de druiven zuur. Met 3 nederlagen in laatste de 4 wedstrijden is de schijnbare veilige voorsprong verdwenen als sneeuw voor de zon en is Be Quick’28 op gelijke hoogte gekomen. De spanning is dus weer volledig terug in de hoofdklasse C. Met misschien wel een apotheose op de laatste speeldag als Be Quick’28 in Rijssen op bezoek komt.