Na afloop op de foto met je held...

De held voor twee minuten...
Bron: TC Tubantia
(door Robin Campmans)
RIJSSEN - Excelsior'31-Ajax: 1-8. Zoals verwacht een makkelijke zege voor de Amsterdammers. Zij zijn immers profs, ze voetballen voor hun werk. Niet te vergelijken met een speler die uitkomt in de zaterdaghoofdklasse. Toegegeven: dan sta je voor een amateurvoetballer nog best vaak in de schijnwerper. Maar na afloop van een wedstrijd handtekeningen uitdelen? Op de foto met tientallen fans? Dat zeker niet.

Ook Jelte van der Berg (23) niet. Doorgestroomd vanuit de jeugd, wil hij dit jaar een basisplek in het eerste afdwingen. ‘Handtekeningen uitdelen heb ik net al gedaan hoor’, zegt hij met een brede grijns op het gezicht.

Van der Berg is deze avond namelijk de gevierde man aan Excelsior-zijde. Hij doet in de eerste helft waar iedere amateurvoetballer van droomt: scoren tegen een profclub. Voorzet linkerkant Sjors Brugge, ingeprikt door Van der Berg. Hij probeert meteen de zijkant op te zoeken, maar wordt voor het zover is al besprongen door z'n teamgenoten. ‘Leuke aanval, Sjors keek goed en dan prik ik 'm uiteraard binnen hè’, aldus Van der Berg.

‘Nee geintje, ik ben nogal een bluffer. Voor de wedstrijd zei ik al tegen John (Van Pijkeren, red.) dat ik ging scoren. Dat is dus wel uitgekomen. Maar dat van die handtekeningen niet, nog niet…’

Zijn goal is geen eretreffer maar de gelijkmaker. Na elf minuten kan de avond van Van der Berg al niet meer stuk. Ja, ook hij droomde van een doelpunt maken. Op weg van huis naar het sportpark zoemde er een stem door z'n hoofd: 'stel dat ik een treffer maak, voor al die mensen…' ‘Volgens mij stonden er vanavond wel drieduizend man. Vierduizend? Zo, dat is echt veel. En dat maakt de treffer nog mooier, ha ha.’

Welgeteld twee minuten duurt het voordat Ajax weer op voorsprong komt. En uitloopt naar een 8-1 zege. Maar ja, daar staat niemand na afloop van te kijken. Van den Berg: ‘Bij dit soort wedstrijden gaat het niet om de uitslag, want je weet van tevoren al dat je gaat verliezen. Als ploeg probeer je de schade beperkt te houden en zelf een doelpuntje mee te prikken. Dat is gelukt.’

Achter hem poseert Klaas Jan Huntelaar met de zoveelste fan. En dat terwijl hij niet eens heeft gespeeld! Maar ook zonder Huntelaar walste Ajax zonder veel problemen over Excelsior'31 heen. ‘Die jongens zijn zo krachtig en sterk’, aldus Van der Berg. ‘Je komt telkens een pas te kort.’

Behalve dus bij dat ene moment in de elfde minuut. Voorzet Brugge, Van der Berg bij de eerste paal: 1-1. Vier jaar geleden oefende Excelsior'31 ook tegen Ajax. Toen werd het 9-1 voor de Amsterdammers, maar scoorde Peter Scheppink een fabelachtig doelpunt namens de Rijssenaren. Over dat doelpunt ging het gisteravond nog steeds.

Benieuwd hoe lang de treffer van Van der Berg blijft rondzingen...