Zwaar bevochten overwinning wilskrachtig Excelsior'31

Zwaar bevochten overwinning wilskrachtig Excelsior'31

foto: Jantje Michels scoorde de openingstreffer, tegen SC Genemuiden, zijn eerste goal überhaupt voor Excelsior'31...

Nieuw gezicht, hetzelfde doel
Bron: dagblad TC Tubantia, van maandag 15 september

Door Robin Campmans 
RIJSSEN - Vreugde bij de spelers van Excelsior?31 na de 2-0 overwinning op Genemuiden. Vijf nieuwe gezichten stonden zaterdag in de basisopstelling van de Rijssense hoofdklasser. Foto: Toma TudorRIJSSEN - Twee wedstrijden gespeeld: drie punten. Excelsior'31 won zaterdag met 2-0 van Genemuiden en staat nu negende op de ranglijst. Wie de hoofdklasser uit Rijssen dit weekend aan het werk zag, kreeg een 'nieuw' Excelsior'31 voorgeschoteld. Hoewel, in hoeverre is dat eigenlijk zo? 

Selectie
Je hoort supporters het regelmatig zeggen langs de zijlijn in Rijssen. 'Excelsior heeft een nieuw gezicht'. Letterlijk gezien klopt dat inderdaad. Vijf spelers weg, zeven aangetrokken plus nog wat doorstroom vanuit de jeugd (zie kader). Daarvan begonnen er vijf tegen Genemuiden in de basisopstelling, bijna de helft van het elftal dus. Daarnaast is trainer Dennis Demmers nieuw, net als zijn assistent Michael Dikken.
 


Speelwijze
4-1-3-2. Tenminste, sinds zaterdagmiddag. In een gedeelte van de voorbereiding én tijdens de eerste competitiewedstrijd speelde Excelsior'31 namelijk met een diepe spits: de van FC Emmen overgekomen Niki Leferink. Een type dat zelf een doelpunt kan maken en tegelijkertijd fungeert als aanspeelpunt. Vergelijkbaar met de gestopte Erwin Looms. Hij scoorde de afgelopen seizoenen zelf regelmatig en stelde anderen in staat een doelpunt te maken. 

Vorige week tegen Staphorst (3-1 verlies) werd duidelijk dat het gekozen systeem met één spits (voorlopig?) toch niet de juiste was. Je kunt als aanvaller wel een bal vasthouden, maar als je vervolgens volledig geïsoleerd staat... 

Van een mislukte voorbereiding wilde trainer Dennis Demmers echter niets weten. ‘Het systeem van de voorbereiding werkte niet tegen Staphorst, dan ga je in overleg met de spelers op zoek naar wat anders. Maar dat betekent dat het systeem de prullenbak in moet. Niet iedere tegenstander is hetzelfde.’ 

Zaterdag stond Leferink in ieder geval niet meer alleen, maar samen met Jolf Stel voorin. Ook Stel is nieuw, hij voetbalde vorig seizoen bij Be Quick'28. Stel is net als Leferink lang, kan een doelpunt maken en fungeren als aanspeelpunt. Inderdaad: vergelijkbaar met Erwin Looms. Met Be Quick'28 eindigde Stel vorig seizoen als tweede in de hoofdklasse C, hij weet wat er voor nodig is om in de top mee te draaien. ‘Veel arbeid! Iedereen bij Excelsior kan goed voetballen, daar ben ik inmiddels al achter. Maar daarmee alleen red je het niet. Je moet voor elkaar willen werken. En het publiek speelt ook een rol. Steun vanaf de tribune kan je net dat laatste zetje geven.’ 

Sjors Brugge (overgekomen van Go Ahead Eagles), Bas Boksebeld en Nick Hoekstra waren zaterdag de middenvelders die de aanvallers in stelling moesten brengen. En, als het enigszins kon, zelf moesten profiteren van hun balvastheid. Zoals de vertrokken Dennis Sepp, Sander ter Harmsel en Maarten Dangremond dat ook vaak deden, maar dan bij Erwin Looms. 

Routinier Jan Michels (ex-AGOVV) stond tegen Genemuiden net voor de vier verdedigers opgesteld. In een rol zoals Erwin Leurink die vorig seizoen wel eens had. Hij opereerde weliswaar meer vanaf de linkerkant, maar toch. Ook een routinier, ook iemand die het spel verdeelde. 

Kracht van Excelsior'31
Klinkt logisch: het voetballende vermogen. De spelers die zaterdag in de basis begonnen, en ook de invallers, hebben stuk voor stuk kwaliteit. Bijna allemaal jongens met ervaring bij een profclub. Daarbij is de selectie breed. Zaterdag ontbraken maar liefst zes (!) spelers vanwege een blessure, als zij weer fit zijn wordt het pas echt dringen voor een plek in het veld. Terwijl je op zich al niet mag klagen met, zoals zaterdag, Hoekstra, Brugge en Boksebeld als middenvelders. 

Zwakte
Klinkt onlogisch: ook het voetballende vermogen. Excelsior'31 wil alles mooi en netjes oplossen. Zaterdag kwam de ploeg meerdere keren in gevaar door eigen onkunde. Riskant balletje terug in plaats van de tribune in. Het laatste is misschien niet mooi, maar soms wel noodzakelijk. ‘Ik heb de jongens in de rust gevraagd of ze een abonnement hadden op terugspelen’ , zei Demmers na afloop. Excelsior'31 hield wonderbaarlijk genoeg de nul, maar dat had vooral met de aanvallende tekortkomingen van Genemuiden te maken. In de top van de hoofdklasse C worden fouten zoals die zaterdag werden gemaakt, keihard afgestraft. 

Seizoen 2008-2009
Wie Excelsior'31 zaterdag zag spelen en de basisopstelling naast die van begin vorig seizoen legde, zag letterlijk gezien een ander team. Figuurlijk is er niet eens zo heel veel veranderd. De doelstelling, bij de bovenste vier eindigen en plaatsen voor de KNVB-beker, is hetzelfde. De speelwijze met een beetje fantasie ook. 



Dik tevreden met de teamprestatie was Excelsior'31 trainer/coach Dennis Demmers na afloop vol lof, minder te spreken was hij over een 'bepaald deel' van het publiek. Zij verdienden (vrij vertaald) een donkergele kaart, in de ogen van de Colmschater.
* Klik hier voor zijn argumentatie...

* Klik hier voor het wedstrijdverslag van Jannes Boerman.

* Klik hier voor het wedstrijdverslag, op de website van SC Genemuiden. Klik hier voor het wedstrijdverslag op Genemuiden Actueel.

* Klik hier voor een reportage van 230 foto's, geschoten in de 2e helft..

Excelsior'31 - SC Genemuiden 2-0 (0-0)
1-0 Jan Michels
2-0 Rob Ten Hove

Opstelling Excelsior'31:
Fernandez Hesselink, Janssen, Zwollo, Beltman, Lamberink (Smids), Boksebeld (Ten Hove), Michels, Brugge, Leferink (Hulshof), Stel, Hoekstra



Bas Boksebeld was zaterdag 'onmeuneg sloereg in 'n rakkert' (oftewel: grieperig), maar speelde desondanks een 'Nellie Frijda' (aka: een ijzersterke pot), tot ruim een kwartier voor het einde, toen ging het echt niet meer.... en werd hij vervangen door Rob Ten Hove (19), die prompt de 2-0 scoorde. 



Kalender icoon zaterdag 13 september 2008 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers