HHC Hardenberg na rust veel te sterk voor verkrampt Excelsior'31 (0-3)

Lichtpuntje, ondanks de nederlaag: Rob ten Hove wordt vandaag (zondag) 19. Van harte, Robbo!

Klik hier voor een reportage van 199 foto's, van deze papieren topper...
Excelsior'31 - HHC Hardenberg 0-3 (0-0)
50. 0-1 Bruns
88. 0-2 Kocks
90+ 0-3 Berger

Jan Michels kon geen stempel op de wedstrijd zetten...

Uithuilen en opnieuw beginnen

Bron: dagblad TC Tubantia
maandag 29 september, door Ferry de Goeijen

RIJSSEN - Eén helft domineren en de andere achter de feiten aanlopen. Dat is het verhaal van Excelsior'31, dat zaterdag met 0-3 verloor van HHC Hardenberg. De eerste helft vermaakten de Rijssenaren het thuispubliek, maar vergaten te scoren. De tweede helft kwam HHC al vroeg op voorsprong, en dat bleek de nekslag voor Excelsior.

In de extra trijd maakten de Hardenbergers het karwei helemaal af door nog twee keer doel te treffen. ‘Uithuilen en opnieuw beginnen’, zei trainer Dennis Demmers na afloop. En daarmee sprak hij waarschijnlijk voor zijn hele ploeg, want met name de tweede helft was niet best. Persoonlijke duels werden verloren en de ploeg kwam de klap van de 0-1 niet meer te boven. Het was een verschil van dag en nacht, wanneer je het vergelijkt met de eerste helft.

De meest opvallende spelers aan Rijssense zijde waren Nick Hoekstra en Jan Michels. Hoekstra speelde een goede eerste helft, maakte vrijwel geen fouten, en was in de aanval nadrukkelijk aanwezig. De tweede helft moest hij zich laten zakken en dat kwam zijn spel niet ten goede. Voor Michels was dat eigenlijk niet anders, ook hij kon zijn team de tweede helft niet meer terug in de wedstrijd brengen. De 38-jarige routinier is inmiddels zijn lange blonde haren kwijt, maar liet vooral voor rust zien nog steeds de grote controleur te zijn die een kruiwagen vol ervaring meeneemt naar Rijssen.

Na afloop waren beide spelers teleurgesteld. Hoekstra's gezicht sprak boekdelen. ‘Ik ben zwaar teleurgesteld, je gaat toch van een ander scenario uit. We hadden op voorsprong moeten komen, dat deden we niet en dat is frustrerend. Op basis van de tweede helft heeft HHC verdiend gewonnen, maar ik vond de uitslag geflatteerd.’  Wat opviel was de beweeglijkheid in de ploeg van de Rijssenaren. Toch miste de ploeg een type Erwin Looms, die de kansen afmaakt.

Hoekstra: ‘Je mist Niki met z'n kopkracht’, doelend op de geblesseerde Niki Leferink die de erfenis van Looms op zich mag nemen.
 Michels zelf was na afloop minstens zo teleurgesteld over de wedstrijd als Hoekstra. ‘Je laat je sponsors en supporters in de steek. Voetballend is het team wel goed, maar ik wil meer karakter in de ploeg zien. Met één op één hebben we moeite, en dan worden namelijk andere dingen gevraagd. Ik miste een stukje strijd in de tweede helft.’

Michels eist niet alleen veel van zichzelf, maar ook van zijn team. ‘We moeten leren van de tweede helft. Het is ook wel zo dat je zelf niet op het juiste moment scoort, maar toch. Als dat beter gaat hebben we wel kansen om kampioen te worden.’
 Excelsior heeft ondanks het verlies genoeg aanknopingspunten voor de toekomst, in Michels hebben de Rijssenaren een speler met ervaring gevonden. Zo'n type waar elk team er wel één van nodig heeft. Hoekstra heeft veel respect voor de oud-speler van Go Ahaed Eagles, FC Den Bosch, FC Zwolle, AGOVV, Sparta Rotterdam en het Schotse Motherwell.

Hoekstra: ‘Michels heeft een heel belangrijke rol in dit team. Dat hij 38 is merk je inderdaad nauwelijks, ik hoop dat ik er op zijn leeftijd nog zo bij kan lopen. Ik vind het knap wat hij nog laat zien.’  Op de vraag wat zijn rol binnen dit team is, geeft Michels een verklaarbaar antwoord. Hij bevestigt de gedachte van Hoekstra. ‘Ik probeer positief aanwezig te zijn, zeker voor de jonge jongens. Het is een beetje mijn kracht om die jongens te sturen.’

Dat Michels nog steeds negentig minuten op een hoog niveau kan voetballen vinden veel mensen verassend, hij niet. ‘Mijn vrouw onderhoudt me goed ha, ha. Verder leef ik voor de sport, ik ben altijd zuinig geweest op mijn lichaam.’

HHC Hardenberg wint geflatteerd met 0-3 in Rijssen
RIJSSEN - Zo rond de 1500 toeschouwers waren afgekomen op de wedstrijd tussen Excelsior’31 en HHC Hardenberg. Zij zagen in het begin 2 ploegen die verkrampt waren door de spanning. Er lukte weinig, maar na ongeveer 10 minuten was het Excelsior’31 dat zijn draai begon te vinden.

De ploeg combineerde beter dan HHC en onder aanvoering van Jolf Stel (Niki Leferink moest het duel wegens een liesblessure aan zich voorbij laten gaan) kwamen er ook kansen. Doelman Marc Doornbos van HHC moest een vrije trap van Sjors Brugge overtikken en zag een hard schot van Gerald Janssen naast zijn doel verdwijnen.

Jarno Beltman in fel duel met Kenny Kroeze

HHC zat in aanvallend opzicht niet echt in de wedstrijd, maar de ploeg heeft genoeg klasse in huis om ook bij spaarzame uitvallen gevaarlijk te worden. In de 28e minuut onderschepte Vicente Fernandez Hesselink in eerste instantie nog een voorzet van Kenny Kroeze, maar in de nastoot was er een prima schietkans voor Gerard Kocks, die echter ruim naast schoot.

De betere kansen waren voor Excelsior’31. Eerst liet Vincent Voshaar zich op de achterlijn verrassen door Jolf Stel, die de bal prima teruglegde op Sjors Brugge. Brugge raakte de bal echter niet goed en schoot naast. Niet lang daarna ging doelman Marc Doornbos in de fout maar opnieuw Sjors Brugge was niet fortuinlijk in het afrondden en zag zijn inzet over gaan.

Scheids Uijtterhoeve maakte weinig vrienden, zaterdagmiddag

Op slag van rust deed HHC weer van zich spreken. Martijn Berger kopte een voorzet van Gerard Kock net onder de lat maar Vicente Fernandez Hesselink tikte de bal over. Even later werd een voorzet van Martijn Berger ongelukkig door Jarno Beltman van richting veranderd en verdween de bal op de paal. Beide ploegen gingen daarom rusten met een 0-0 stand. Gezien het vertoonde spel een karige beloning voor Excelsior’31 maar gezien de kansen over en weer misschien ook wel terecht.

In de tweede helft was Excelsior’31 geen schim meer van de ploeg die het voor de rust was. HHC nam het initiatief en Excelsior’31 moest toezien dat de Hardenbergers zich een aantal kansen creëerden. De voor rust onzichtbare Kenny Kroeze zag zijn inzet gestopt door Vicente Fernandez. Hesselink, maar na een corner was de ingevallen Ruud Bruns in de 49e minuut wel trefzeker 0-1.

HHC bleef de betere ploeg en had kansen om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Maar hiermee werd slordig omgesprongen. De meeste inzetten verdwenen over en naast het doel en bij ballen die wel tussen de palen kwamen stond een uitstekende Fernandez Hesselink in de weg.

Het gaf Excelsior’31 hoop op een beter resultaat. Maar scheidsrechter Uitterhoeve drukte nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd, De leidsman voelde de wedstrijd totaal niet aan en floot de wedstrijd met talrijke vrije trappen dood. Maar hij was niet consequent toen René de Visscher van achteren Stef Lamberink binnen het strafschopgebied neerhaalde. Hij wuifde het voorval weg en gaf Excelsior’31 niet de mogelijkheid om terug te komen in de wedstrijd.

Het was voor het in de tweede helft aanvallend onmachtige Excelsior’31 de enige kans. HHC behield het overwicht en drukte dat diep in blessuretijd ook uit in de score. Eerst scoorde Gerard Kocks met een als voorzet bedoelde vrije trap de 0-2 en even later rondde Martijn Berger een snelle counter goed af 0-3.

De druiven waren na afloop zuur in Rijssen. Excelsior’31 mocht op basis van de eerste helft aanspraak maken op meer. HHC liet in de tweede helft echter zien hoe een je overwicht moet verzilveren en op basis daarvan gingen de punten dan ook terecht mee naar Hardenberg. Al viel de score, over beide helften gezien, geflatteerd hoog uit.

Waar Sonja Bakker al niet goed voor is...