Goed voetballend Excelsior’31 blijft aanvallend onder de maat

1-0 Van der Meulen
2-0 Barto
2-1 Hoekstra (pen.)
3-1 Barto

HARKEMA - Een goed voetballend Excelsior’31 heeft verzuimd om 3 punten mee te nemen uit Harkema. Topduels, zeker in de hoofdklasse, worden beslist op momenten en dus op kwaliteit. Uiteindelijk was de kwaliteit in aanvallend opzicht bij de Harkemase Boys doorslaggevend voor het eindresultaat.

Normaal gesproken is het kenmerkend voor thuiswedstrijden van Harkema dat vanaf het begin de tegenstander met veel passie en opportunisme op eigen helft wordt teruggedrongen. Maar Excelsior’31 liet het zover niet komen.

Er werd direct pressie gezet op de opbouw van Harkema en het werd al snel duidelijk dat een aantal Friese spelers daar moeite mee hadden. Het leverde Excelsior’31 een veldoverwicht op, maar geen doelpunt. Jolf Stel en Jarno Beltman waren dichtbij na een corner van Nick Hoekstra en niet veel later tikte de Friese doelman Jacob de Vries een kopbal van Jolf Stel uit de kruising na een voorzet van Lourens Smids.

Het leverde een corner op die door Sjors Brugge scherp bij de eerste paal werd binnengedraaid waar opnieuw Jacob de Vries alle moeite had om een doelpunt te voorkomen.

Maar waar Harkemase Boys verdedigend nogal eens in de problemen kwam, daar stond de ploeg in aanvallend opzicht zijn mannetje. Vicente Fernandez Hesselink moest dan ook tot 2 maal toe handelend optreden bij inzetten van Oebele Schokker. Aanvallen die werden ingeleid door de beste man aan Friese kant, Martijn Barto.

Een domme gele kaart en een vrije trap tegen, wegens praten, voor Coen Zwollo leidde opnieuw een kans in voor Harkema. Trainer Dennis Demmers moet zo langzamerhand grijze haren krijgen van dit soort gedrag, want in de tweede helft werd ook Sjors Brugge voor praten op de bon geslingerd.

Onnodige kaarten die Excelsior’31, als de competitie wat verder vordert, kunnen gaan opbreken. Gelukkig voor Excelsior’31 verdween de vrije trap genomen door Roel van de Meulen via de buitenkant van de paal naast.

Excelsior’31 deed in aanvallend opzicht iets terug toen Sjors Brugge, Niki Leferink alleen op het Friese doel afstuurde. Maar de afronding van de spits was te zacht en niet nauwkeurig. Aan de andere kant liet Harkema zien hoe het wel moet. Vicente Fernandez Hesselink kon de inzet van Martijn Barto onvoldoende stoppen en de geheel vrijstaande Roel van der Meulen kon eenvoudig de 1-0 binnenschieten.

Na rust, in eerste instantie, twee ongewijzigde ploegen en Excelsior’31 opende met een kans voor Niki Leferink maar hij werd (dubieus) voor buitenspel teruggefloten. Toch was het voor Excelsior’31 het sein om het heft in handen nemen en Harkemase Boys kwam er niet meer aan te pas.

Was de ploeg voor rust nog gevaarlijk met uitvallen, in de tweede helft kon pas na 25 minuten de eerste doelpoging worden genoteerd met een schot van de ingevallen Patrick Goedhart. Aan de andere kant leidde het veldoverwicht van Excelsior’31 ook niet tot grote kansen. Ook niet nadat Niki Leferink zijn plaats had moeten afstaan aan Gerald Jansen.

In de 73e ging Excelsior’31 1 op 1 spelen. Peter Scheppink kwam de voorhoede versterken en Jarno Beltman, in verdedigend opzicht bij Excelsior’31 de beste man, verliet het veld. Voordat dit effect had profiteerde Harkema van de ruimte die Excelsior’31 weggaf. Oebele Schokker zette vanaf links voor en iedereen leek de bal te missen behalve Martijn Barto, die droog met buitenkant rechts binnenschoot, 2-0.

Toch gaf Excelsior’31 niet op en ging het op zoek naar de aansluitingstreffer. Die kwam er ook in de 80e minuut toen Ronald van der Heijden een overtreding maakte op Jolf Stel en de bal op de stip ging. Nick Hoekstra schoot de strafschop binnen 2-1.

De hoop op een beter resultaat werd 5 minuten later te niet gedaan. Excelsior’31 leed tot twee maal toe balverlies op het middenveld waarna Dennis Loer de vrijstaande Martijn Barto vond, die met zijn tweede doelpunt de wedstrijd op slot gooide, 3-1.

Conclusie mag zijn dat Excelsior’31 tegen de koploper voetballend gezien in grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij was. Maar de ploeg uit Rijssen kreeg een lesje in het creëren en benutten van kansen. Een niet onbelangrijk onderdeel van het voetbalspel.

Met aanstaande zaterdag counterploeg Go Ahead uit Kampen op bezoek zal daar anders mee moeten worden omgegaan om niet opnieuw tegen een nederlaag aan te lopen.