Excelsior'31 na 5-1 winst op PKC'83 koploper (in de race om de 2e periodetitel)

Excelsior’31 opvallend gemakkelijk naar grote overwinning op PKC’83

0-3 Michels
1-3
1-4 Hoekstra
1-5 Brugge

GRONINGEN - De gedachten van vele Excelsior’31 supporters zullen ongetwijfeld  een jaar terug zijn gegaan, bij het betreden van het sportpark van PKC’83. Toen konden de Rijssenaren bij winst de 1e periode pakken, maar het werd een gelijkspel.

Na een verloren beslissingswedstrijd, tegen HHC Hardenberg, stonden de Rijssenaren uiteindelijk met lege handen. Maar erger nog, het puntverlies in Groningen luidde een periode in van 7 nederlagen op rij.

De spelers op het veld hadden hier geen last van, want vanaf de aftrap was het een open wedstrijd, die in de 9e minuut werd opengebroken door Excelsior’31. Jolf Stel passeerde zijn directe tegenstander op links en bleef oog houden voor zijn medespelers.

Hij vond de geheel vrijstaande Gerald Janssen die de bal in het lege doel kon schuiven 0-1. Een geweldige opsteker, want Excelsior’31 heeft deze competitie al veel punten laten liggen omdat in de beginfase de kansen niet werden benut.

Maar PKC’83 was door deze tegenvaller nog zeker niet verslagen en in de 13e minuut kregen de Groningers dan ook een riante mogelijkheid. Rene van der Weij stuurde op links Muamer Drobic weg maar alleen voor doelman Vicente F. Hesselink schoot de middenvelder ruim naast.

Vanaf dat moment nam Excelsior’31, gesteund door een flinke wind in de rug, het initiatief. Jolf Stel was dicht bij een treffer na een foutje van doelman Tom Eulink, maar het was uiteindelijk Niki Leferink die in de 23e minuut de score verdubbelde. Gerald Janssen hield op inzet de bal op de achterlijn binnen, voor Leferink was het een koud kunstje om van dichtbij in te tikken 0-2.

Maar de mooiste doelpunten moesten nog komen. Drie minuten na de treffer van Leferink mocht Excelsior’31 op ruim 30 meter vanaf het doel een vrije trap nemen. Jan Michels liet met een ‘streep’ in de kruising doelman Eulink volstrekt kansloos. Een fantastisch doelpunt.

Toch leek het nog weer een wedstrijd te worden toen PKC’83 vanaf de aftrap de 1-3 scoorde. Rene van der Weij maakte alleen voor Vicente Fernandez Hesselink geen fout en schoot hard binnen.

Op slag van rust zorgde Nick Hoekstra opnieuw voor een geruststellende marge van 3 doelpunten door een afgeslagen corner volley van buiten het strafschopgebied binnen te schieten 1-4. Een doelpunt dat qua schoonheid kon wedijveren met het doelpunt van Jan Michels.

Na rust was de wedstrijd als kijkspel minder dan in de eerste helft. PKC’83 probeerde met de moed der wanhoop nog wat te forceren en Excelsior’31 liet zich inzakken. Hierdoor werden de ruimtes klein en kon PKC’83 eigenlijk alleen bij stilstaande situaties gevaarlijk worden.

Aan de andere kant had Excelsior’31 moeite met het vinden van de mensen voorin, maar af en toe waren er ook messcherpe counters. Jolf Stel en Gerald Jansen misten echter de koelbloedigheid om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Dit deed in de 76e minuut Sjors Brugge wel. Jan Michels zette de invaller alleen voor de doelman, die met een simpele voetbeweging werd uitgekapt, waarna Brugge de 1-5 kon binnenschieten.

De laatste kans was voor PKC’83 maar Vicente Fernandez Hesselink werkte niet mee aan een tweede Groningse treffer en verwerkte de inzet van Robin Mulder tot corner.

Het was achteraf gezien dus een opvallend eenvoudige overwinning tegen het fysiek sterke PKC’83. Maar Excelsior’31 heeft inmiddels geleerd om, net als de tegenstander, de duels vol in te gaan en vandaar uit te voetballen. En dan geven uiteindelijk, zoals deze middag, de voetballende kwaliteiten de doorslag.