Excelsior'31 A1 blijft vriend en vijand verbazen

Wedstrijdanalyse door Excelsior'31 A1 trainer Marc Lobbert...

HAREN (GRONINGEN) - Excelsior'31 A1 is er in geslaagd om de lastige uitwedstrijd in Haren te winnen, met 0-1 van Be Quick 1887. Na een weekje rust, met wat andere activiteiten, was het spel van Excelsior'31 weer fris en sprankelend.

Excelsior'31 A1 had ook voor een andere speelwijze gekozen, 1-3-4-3, mede omdat Be Quick 1887 met 2 spitsen zou spelen en beide backs niet fit genoeg waren, om aan de wedstrijd te beginnen. De informatie die ingewonnen was klopte niet helemaal, want Be Quick 1888 speelde in de formatie 1-4-3-2-1, in feite dus met 1 spits.

Dat betekende, vanaf het begin, dat Excelsior'31 veel ruimte kreeg om van achteruit te voetballen. Het spel speelde ook veelvuldig af op de helft van Be Quick 1887. Excelsior'31 speelde goed positiespel, alleen de eindpass was - in een hele fase - niet zuiver genoeg. Hierdoor was het een fase van ‘net niet’.

Ja, als je in deze periode niet scoort dan weet je dat je tegenstander een moment gaat krijgen. Dit gebeurde dan ook, wel weer door knullig balverlies van Excelsior'31, de kans werd (gelukkig) overgeschoten, door Be Quick 1887. Een kwartier voor rust zette Excelsior'31 een tandje bij en speelde prima, het kreeg in die fase kans op kans en moest tóen de wedstrijd ook beslissen. Echter, er werd niet gescoord, de bal viel voor Excelsior'31 steeds net verkeerd.
 Ruststand 0-0.

In de rust heb ik dan ook aangegeven dat we rustig moesten blijven, sterk positiespel blijven spelen en we Be Quick 1887 dan vanzelf kapot zouden spelen. Want, Excelsior'31 speelde immers een prima 1e helft, alleen de doelpunten ontbraken. Verdedigend maakten we nog wat andere afspraken, dit om Be Quick 1887 méér onder druk te zetten en niet te laten ontsnappen, zodat we vlot konden doordekken.

Excelsior'31 begon dan ook uitstekend aan de 2e helft en Be Quick 1887 kwam er niet meer uit. Excelsior'31 kreeg een aantal 100% kansen, maar wist deze niet te verzilveren. Het leek wel of het niet zou gaan lukken deze middag. Lat, voor open doel, alleen voor de keeper, het was steeds nét niet.

Dan weet je bij voetbal dat je attent moet blijven achterin, op die ene bal… Dit deed de ploeg dan ook uitstekend. Gaf de 2e helft niets weg, op één kans na. Een  te kort teruggespeelde bal, op keeper Daniel Sanderman, die deze half wegwerkte. Excelsior'31 bleef er echter in geloven en speelde dan ook echt om de punten mee te nemen naar Rijssen.

De terechte 0-1 viel dan ook uit een afgeslagen cornerbal die Yorick Calkhoven prima uit de 2e lijn binnen legde. Hierna had Excelsior'31 het moeten beslissen. Dit gebeurde echter niet, maar het kwam ook absoluut niet meer in de problemen. Een dik verdiende overwinning, met uitstekend voetbal.

Eén van de betere wedstrijden van het seizoen. Alleen moeten we wel weer scherper worden in de afwerking. Na de wedstrijd werd het feest nog groter, de directe concurrenten Cambuur Leeuwarden én FC Zutphen hadden verloren!

Resultaat: een keurige 2e plaats voor Excelsior’31 A1, met 2 punten achter op koploper Cambuur Leeuwarden én een uitstekende positie, in de race om de 2e periodetitel.

Volgende week wacht ons opnieuw een lastige uitwedstrijd, ook nu reizen we af naar Groningen. GVAV Rapiditas is een directe concurrent.
 We zullen er vol voor gaan!

Opstelling:
Doel: Daniel Sanderman
Achter: Johan Wessels, Michel Gerritsen-Mulkes en Wim Oosthoek
Midden: Bram Bemboom, Dylan Siemerink, Maarten Smit en Ninos Baysoy
Voor: Yorick Calkhoven (85. Maikel Mirza), Marco Stegeman en Rutger Geerling (87. Marthijn Schottert)

74. 0-1 Yorick Calkhoven - zaterdag scoorde hij de winnende treffer, voor Excelsior'31 A1. Vrijdagavond was hij nog 'Zwarte Piet', bij het Sinterklaasfestijn van de F-jes, in Hotel Rijsserberg...