Futsallers Excelsior 31 winnen spektakelstuk tegen Gonemo

Afgelopen vrijdag hebben de zaalvoetballers van Excelsior met 5-4 gewonnen van subtopper Gonemo in sporthal De Stroekeld in Rijssen. Na een 3-2 achterstand bij rust, raakte de ploeg niet in paniek en behaalde een prachtige overwinning op Gonemo. Deze ploeg had vooraf evenveel verliespunten als de koploper, maar kan de titelaspiraties voorlopig in de ijskast zetten.

Na de goede resultaten van de laatste weken was Excelsior’31 met vertrouwen aan de wedstrijd begonnen. Toch liep Gonemo vrij eenvoudig uit naar een 3-1 voorsprong. Laurens Goosen kon na een knappe, indivuele actie de marge weer wat verkleinen. Na rust kwamen de gastheren langszij door een droge knal van Rene Dangremond.

Hierna nam de scheidsrechter het heft in handen en strooide met kaarten alsof het een zoutwagen was. Routiniers Alidus ter Harmsel en Arsenin Rodriquez hielden de verdediging echter op orde en voorin bleef Excelsior gevaarlijk. Na een overtalsituatie kwam Gonemo andermaal op voorsprong. Excelsior toonde echter weer veerkracht en Arnoud Baan schoot de gelijkmaker binnen.

Hierna gingen de stoppen door bij Gonemo en vergat deze ploeg te voetballen. Na een mooie rush van Laurens Goosen was het Gerald Keizer die de winnende treffer kon aantekenen. Hierna was het nog alle hens aan dek, maar Excelsior gaf de overwinning niet meer uit handen.

Opstelling Excelsior 31:
Ruud Kreijkes (keeper), René Dangremond, Arnoud Baan, Jos Kreijkes, Arsenin Rodriguez, Gerald Keizer, Alidus ter Harmsel, Laurens Goosen
Coach: Murat Yerlikaya

Wedstrijdverslag:
De futsallers van Excelsior'31 hebben voor eigen publiek voor een sensatie gezorgd door kampioenskandidaat Gonemo/Redox 1 met een 5-4 nederlaag naar huis te sturen. Bij rust was de stand nog 2-3 in het voordeel van de Winterswijkse ploeg. En dat terwijl de uitwedstrijd aan het begin van de competitie nog met 5-0 verloren was gegaan.

Daar waar Excelsior'31 tot op heden alleen de volle winst haalde tegen teams uit de onderste helft van de competitie, daar blijkt het team nu dus niet onder te hoeven doen voor de top van deze klasse. Tot op heden was Excelsior'31 er steeds dichtbij, gezien het 3-3 gelijkspel tegen oc/Stob, en een nipte 3-4 nederlaag tegen ZSW/Oriënt Plaza 2, maar winnen van een ploeg uit de top-5 was Excelsior'31 - zelfs voor eigen publiek - nog niet gelukt.

En met Gonemo/Redox kwam nu opnieuw een belangrijke kampioenskandidaat naar Rijssen, getuige de drie punten achterstand van Gonemo/Redox op koploper Union. Tenminste, dat was vóór het duel met de Rijssenaren. De ambities van Gonemo werden misschien wel het best geïllustreerd door de voorbeschouwing op de website van dit team: "Er wordt <...> volop gedebatteerd over wie straks met de titel er vandoor gaat.

Gelukkig wordt daarbij de naam van Gonemo niet genoemd. Wij weten echter beter, maar werken onze wedstrijden in betrekkelijke stilte af." Het was duidelijk dat Gonemo in Rijssen niets kado zou doen.

In een meer spannende dan goede wedstrijd leek Gonemo/Redox al in de eerste helft afstand te nemen van Excelsior'31, omdat in een tijdsbestek van een paar minuten een 1-1 stand werd omgebogen in een 1-3 tussenstand. De uitblinkende doelman van de Rijssenaren, Ruud Kreijkes, baalde er goed van.

"Drie keer vergeet er iemand om goed mee te lopen, en drie keer levert dat een tegendoelpunt op. Dat mag nooit gebeuren", was zijn heldere analyse na afloop. Maar al tijdens de wedstrijd bleek Excelsior'31 zeker niet de mindere van Gonemo/Redox, en hoewel Gonemo/Redox het spel mocht maken, kreeg Excelsior'31 uit counters de beste kansen.

De Winterswijkse doelman had al in die fase van de wedstrijd zo'n voorgevoel, toen hij zijn spelers toeriep: "We hoeven niet naar voren!" Dit was echter aan dovemansoren gericht, en nog voor rust bracht Laurens Goosen de Excelsioren uit een onderschepping terug in de wedstrijd toen hij de doelman van Winterwijk met een fraaie voetbeweging passeerde en de 2-3 binnenschoot.

In de rust zette coach Murat Yerlikaya bij de Excelsior'31 nog even de neuzen de goede kant op, en al snel haalde René Dangremond - die op het punt stond gewisseld te worden - nog even de trekker over door de 3-3 in de korte hoek binnen te pegelen. Toen even later Arnoud Baan met zijn tweede treffer van de avond Excelsior'31 voor het eerst deze avond op een 4-3 voorsprong zette, én twee spelers van Gonemo/Redox tegen een gele kaart aanliepen binnen een tijdsbestek van een halve minuut, leek Gonemo/Redox rijp voor de slacht.

Met 4 spelers tegen 2 tegenstanders leek Excelsior'31 de genadeklap te gaan uitdelen, maar het lukte de Excelsioren niet om een doelpunt te produceren. Sterker nog, namens Excelsior'31 liep ook Gerald Keizer tegen een gele kaart aan, en plotseling had Gonemo/Redox een speler meer.

In deze knotsgekker slotfase viel dan ook 6 minuten voor tijd de 4-4, maar toonde Excelsior'31 veerkracht door met een snelle uitbraak drie minuten voor tijd toch weer op voorsprong te komen. Laurens Goosen legde de bal panklaar voor Gerald Keizer, die achteraf gezien de winnende treffer kon aantekenen.

De resterende 3 minuten waren nog uiterst vermakelijk, omdat eerst René Dangremond nog een gele kaart zag, maar omdat ook een Winterswijkse collega geel kreeg, en er zelfs nog een rode kaart voor een Gonemo-speler getoond werd, pakte Excelsior'31 drie belangrijke punten in de strijd om lijfsbehoud. Sterker nog, hiermee heeft Excelsior'31 weer uitzicht op de middenmoot, en is het team zelfs nog in de race voor de tweede periodetitel.

De eerstvolgende twee wedstrijden speelt Excelsior'31 op vreemde bodem, te weten op vrijdag 13 maart in Lelystad tegen ZVV'91, terwijl op woensdag 18 maart in Nijmegen de kraker tegen koploper Union op het programma staat. Al met al wedstrijden voor Excelsior'31 om met meer zelfvertrouwen tegemoet te zien.

De eerstvolgende thuiswedstrijd speelt Excelsior'31 op vrijdag 27 maart om 21.00 uur in De Stroekeld tegen Robur et Velocitas uit Apeldoorn.