Speler Excelsior 15 gaat voor de nationale schilderstitel

Speler Excelsior 15 gaat voor de nationale schilderstitel

Bron: klik hier. Foto: Lenneke Veerbeek
RIJSSEN/HENGELO - Jos Bruggink is de op twee na beste leerling schilder van Nederland. Volgende week zaterdag weet hij of hij ook dé kampioen is. De 20-jarige leerling van de Schilder^sCOOL in Hengelo is doorgedrongen tot de landelijke finale van de Skills Masters.

‘Ik ga natuurlijk voor een ticket naar de World Skills in Calgary,’ zegt de Rijssenaar. ‘Maar ik ben eigenlijk best trots op wat ik tot nu toe heb bereikt. Vorig jaar kwam ik in de voorrondes een punt tekort voor de finale. Ik heb er toen wel veel geleerd. Ik wist ik wat me te wachten stond.’
 

Volgende week in de Rotterdamse Ahoy wordt het drie dagen flink aanpoten voor de ambachtsman in spé. Wie meent dat het bij de VMBO beroepenwedstrijden om een leuk spelletje gaat komt bedrogen uit. 

‘Het is het podium voor de vakmensen van de toekomst. Hier laten ze zien wat goed vakmanschap inhoudt en wat er bij komt kijken’, zegt Erik Velers, instructeur van de Schilder^sCOOL.  

Bruggink knikt instemmend. ‘We moeten meerdere opdrachten uitvoeren. Schilderen op hout, behangen, decoratietekenen, decoratiepenselen, werken met kleurcombinaties en kleurbanen, er is een vrije decoratieve opdracht en er wordt gelet op de juiste maatvoeren. Het gaat dus om veel meer dan alleen schuren en een kwastje verf aanbrengen.’

Dat is wat hij in de afgelopen zes jaren ook heeft geleerd.
 Zoveel jaar namelijk is Bruggink al bezig om het vak onder de knie te krijgen, te beginnen bij twee jaar aan scholengemeenschap Reggesteyn in zijn woonplaats Rijssen.

‘Maar hier in Hengelo ben je vakinhoudelijk natuurlijk veel breder bezig. Je leert alle facetten van het vak kennen, de fijne kneepjes krijg je vervolgens bij het stagebedrijf onder de knie. In Jos zijn geval is dat nu bij schildersbedrijf Assink. Daar kan hij na zijn examen ook direct aan de slag.

‘Er is werk genoeg in dit vak. En het is een prachtig vak. Je bouwt vanuit het niets weer naar iets. Ik maak er ook altijd foto's van.’
Kalender icoon zondag 1 maart 2009 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers