Wat schreven de kranten...

Jan Michels al na vier minuten weggestuurd
Bron: klik hier
RIJSSEN - Het voetbalduel Excelsior'31-Berkum was zaterdag al na vier minuten voorbij voor Jan Michels. De ex-prof maakte in de openingsfase een overtreding, gaf daarna volgens arbiter Van Leijenhorst een elleboogstoot en kon inrukken.

‘Ik heb geen elleboogstoot uitgedeeld’, reageerde Michels fel. ‘Ik heb de televisiebeelden bekeken, daarop zie je dat ik duw.
Inderdaad, dat moet ik ook niet doen. Maar er gebeurde zoveel, van de voor- en zijkant kwamen spelers op me af.’

Zonder Michels verloor Excelsior'31 met 2-1. ‘Tuurlijk reken ik me dat aan. Maar ik denk er over om een verweerschrift te schrijven. Ik krijg rood voor iets wat ik niet heb gedaan.’

Subtop ver weg voor Excelsior'31
RIJSSEN - Hoofdklasser na verlies tegen Berkum afgezakt naar plek negen. Tuurlijk, de lijst met geblesseerde spelers is immens. En ja, de rode kaart na vier minuten van Jan Michels gooide het duel Excelsior'31-Berkum dit weekeinde op z'n kop. Maar hoe gek het ook klinkt, de wedstrijd van zaterdag was er eigenlijk eentje die symbool stond voor Excelsior'31 dit seizoen.

Hard werken, maar zonder resultaat en met frustratie. Eindstand: 1-2. Door de nederlaag is Excelsior'31 afgezakt naar een zeer teleurstellende negende plek in de hoofdklasse C. Een plek in de subtop is ver weg. De tweede seizoenshelft, die de ploeg met vertrouwen begon na drie overwinningen uit de laatste drie duels voor de winterstop, heeft de Rijssenaren tot nu toe welgeteld één punt opgeleverd.

Dat gebeurde tegen laagvlieger ON Groningen. Tegen Berkum wilde Excelsior'31 zich revancheren voor de slechte beurt van een week eerder tegen WHC (3-0 verlies), maar al na vier minuten kreeg de wedstrijd een compleet andere wending. Jan Michels maakte eerst een pittige overtreding op Berkum-speler Marc van der Meulen, belandde in een opstootje en deelde daarbij een tik uit.

De routinier kon met rood inrukken. Met een mannetje minder speelde Excelsior'31 in de resterende 86 minuten helemaal niet onaardig, maar wel voorspelbaar. De ploeg kon door het gemis van Michels niet anders dan veelvuldig de lange bal hanteren. Het leverde een handvol kansen op en ook een goal.

Sjors Brugge benutte na een klein half uur een strafschop nadat Jolf Stel in het zestienmetergebied was gevloerd. Het betekende 1-1, Berkum was na een kwartier op voorsprong gekomen. Ook uit een strafschop na tot twee keer toe een fout van Amanuel Isa. De bezoekers scoorden voor rust nog een keer.

Chris van der Meulen schoot een vrije trap langs de muur in het doel: 1-2. Het was tevens de eindstand. Extra zuur voor Excelsior'31 was dat beide tegentreffers uit standaardsituaties vielen. Berkum kon niet echt profiteren van de man meer waarmee het lange tijd speelde.

Dat positieve punt zal trainer Dennis Demmers ongetwijfeld mee willen nemen naar morgen, als de inhaalwedstrijd bij HHC Hardenberg wacht. Maar de coach weet ook dat hij weer moet puzzelen met zijn basisopstelling. Zo viel Niki Leferink tegen Berkum uit met een hoofdblessure en is het de vraag of hij morgen (aanvang 20.00 uur) kan spelen.

Nick Hoekstra, zaterdag afwezig vanwege een kniekwetsuur, is er zeker niet bij. Dat geldt ook voor Michels en de lijst met langdurig geblesseerden.

Berkum wandelt het linkerrijtje binnen
RIJSSEN / ZWOLLE - Rustig zitten op de stoel is er voor trainer Michel van Oostrum niet bij, als de elf van Berkum 87 minuten mogen spelen tegen een tiental van Excelsior'31. De verlossende 1-3 is vaak dichtbij, maar de 2-2 ook.

‘Een balletje kan maar zo verkeerd vallen.
Maar ik vind niet belangrijk hoe we die wedstrijd hebben gewonnen. Het veldspel was niet best, de punten maken alles goed.’

Het voornaamste moment van de wedstrijd komt al in de derde minuut. Jan Michels haalt Marc van der Meulen onderuit en reageert zich af als arbiter Van Leijenhorst met geel op de proppen komt. De kaart verkleurt spontaan; tot rood.

Anders wordt het spelbeeld daar nauwelijks van, ziet Van Oostrum. Excelsior speelt opportunistisch en drukt de Zwolse ploeg vooral in de tweede helft terug op eigen helft. Dat levert met de fysiek sterke spitsen ook de nodige kansen op, Randy van der Weide moet een bal van de lijn halen als doelman Marcel Vos is verslagen. De keeper is de laatste maanden meermaals verguisd, maar speelt dit keer ijzersterk.

Aan de overkant hebben Arjan Westrik en Chris van der Meulen kansen genoeg om de spanning voortijdig uit het duel te halen. Het gebeurt niet. Berkum moet het doen met de goals van Marc van der Meulen - strafschop na overtreding op Jean-Paul Ndizeye - en Chris van der Meulen (vrije trap).

Het magere antwoord komt ook uit een dood spelmoment, een strafschop van Sjors Brugge na een overtreding van De Roo op Stel. Van Oostrum kan de winst naar waarde schatten.