KNVB: twee topklassen in amateurvoetbal

KNVB: twee topklassen in amateurvoetbal

Bron: klik hier
ZEIST - De KNVB wil met ingang van het seizoen 2010-2011 twee topklassen bij de amateurs invoeren, een voor de zaterdagclubs en een voor de zondagclubs. Het bestuur amateurvoetbal van de voetbalbond heeft maandagavond ingestemd met dit voorstel.

Het plan wordt de komende maand besproken in regio- en districtsvergaderingen. Op 6 juni beslist de algemene vergadering definitief over het voorstel.

De topklassen bestaan elk uit zestien clubs. Daaronder blijven zes hoofdklassen gehandhaafd, met elk veertien clubs. De kampioen van de topklassen heeft het recht op promotie naar de Jupiler League. Als de desbetreffende club dat niet wil, komt de verliezend finalist in aanmerking.

Vanaf het seizoen 2010-2011 degradeert de hekkensluiter van de Jupiler League naar de topklasse. Dat was al eerder besloten door de KNVB.
De KNVB is al langer bezig met een hervorming van het amateurvoetbal. Vorig jaar juni ging de algemene vergadering echter niet akkoord met de invoering van drie gemengde topklassen.

‘De vergadering gaf het bestuur toen wel de opdracht nader onderzoek te doen’, aldus directeur amateurvoetbal Ruud Bruijnis, die daarvoor een 'taskforce' in het leven riep.


‘Het bleek al snel dat het voorstel van vorig jaar moest worden geknipt in drie delen: de invoering van de topklassen, de uitbreiding van klassen van twaalf clubs naar veertien en de promotie-/degradatieregeling tussen betaald voetbal en amateurvoetbal. Die wensen zijn verhoord.

Gaandeweg bleek ook dat het niet haalbaar is zaterdagclubs en zondagclubs op het hoogste niveau in een gemengde competitie te laten uitkomen. Het was echter wel duidelijk dat er hoofdklasseclubs waren met de ambitie tegen de sterkste tegenstanders uit te komen.’


Het bestuur besloot maandag ook dat futsal voortaan weer zaalvoetbal gaat heten.

Kalender icoon dinsdag 17 maart 2009 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers