Excelsior in mineur na discutabele penaltybeslissing in slotfase

geel: Arjen Spaan, Harm Jan Stuiver, Arjan Veld (Flevo Boys); Jolf Stel, Rob ten Hove, Jarno Beltman (Excelsior’31)

Scheidsrechter D.Serik (Deventer)
Toeschouwers 300

Alle hens aan dek voor Excelsior’31 na nederlaag tegen Flevo Boys
Wedstrijdverslag door Jannes Boerman
EMMELOORD – Zo langzamerhand komt de competitie in een fase waarin de prijzen verdeeld worden. Waar prijzen verdeeld worden zijn ook verliezers. Gezien de stand op de ranglijst moet Excelsior’31 naar beneden kijken, dat geldt ook voor de tegenstander in deze wedstrijd Flevo Boys.

Beide ploegen lieten, qua spel, zien ook geen recht te hebben op meer, want het duel was een opeenstapeling van fouten en het maken van verkeerde keuzes.

Toch had het wat Excelsior’31 betreft niet zover hoeven te komen. Want al in de 4e minuut kwamen de Rijssenaren op voorsprong. Na een forse overtreding van Harm Jan Stuiver op Jolf Stel, schoot Nick Hoekstra de toegekende vrije trap in een keer binnen, 0-1. Op zich opmerkelijk want pas kort voor de wedstrijd hoorde Hoekstra dat hij zou starten in de basis, omdat Peter Scheppink zich op het laatste moment ziek had afgemeld.

Maar de treffer bracht geen rust in het Rijssense spel. Het was onsamenhangend en ondanks dat Flevo Boys achterin onzeker speelde en veel ruimte weggaf, was Excelsior’31 niet bij machte met een tweede doelpunt een voorschot te nemen op de overwinning.

Flevo Boys moest het hebben van dode spelmomenten, maar veel gevaar leverden de vrije trappen van met name Arjen Postma niet op. De topscorer van de hoofdklasse C (15 doelpunten) zag zijn inzetten van grote afstand overvliegen of in de handen van Vicente Fernandez Hesselink belanden.

Hij zal dan ook blij zijn geweest met het presentje van Coen Zwollo. Een onschuldige bal, die de verdediger simpel had kunnen wegkoppen, werd in de voeten van Postma gespeeld, die met één voetbeweging Michel Willems alleen voor doelman Hesselink zette. Alleen voor Fernandez Hesselink maakte hij geen fout, 1-1.

Bijna een kopie van de goal die Go Ahead Kampen vorige week op een 2-1 voorsprong zette. Het zou te denken moeten geven. Excelsior’31 mag dan grote delen van een wedstrijd domineren, maar als dit soort fouten steeds opnieuw worden gemaakt dan krijg je het tegen elke tegenstander moeilijk.

Nog voor rust kreeg Excelsior’31 de kans om opnieuw op voorsprong te komen, maar Sjors Brugge schoot een voorzet van Nick Hoekstra recht in de handen van doelman Jeffrey Meijer.

Na rust was er nog maar één persoon gesprek van onderwerp langs de lijn, dat was scheidsrechter Serik, uit Deventer. De leidsman had in de eerste helft al een aantal discutabele beslissingen genomen en trok die lijn in de tweede helft onverminderd voort.

Zo mocht FlevoBoys ongehinderd aanvallen terwijl Nick Hoekstra geblesseerd op het veld lag, maar op het moment dat een speler van Flevo Boys geblesseerd was floot hij na ruim 30 seconden (!!!) Excelsior’31 in kansrijke positie terug.

Maar het kon nog erger. In de 46e minuut was Jolf Stel zijn directe tegenstander Arjan Veld te slim af en leek alleen op het doel af te gaan. Veld haalde Stel van achteren, ter hoogte van de strafschopstip, neer. Waar zelfs de meest verstokte Flevo Boys-fans dachten aan rood voor Arjan Veld en een strafschop voor Excelsior’31 wuifde Serik het voorval weg en liet doorspelen.

Het zou voor lange tijd de enige kans in de tweede helft zijn voor beide ploegen. Excelsior’31 speelde fantasieloos en had moeite om de ruimte die er lag achter de Flevo Boys defensie te benutten. Terwijl de thuisploeg zelfs niet bij machte was om via goed opgezette aanvallen op de helft van Excelsior’31 te komen.

Het zou dan ook moeten komen van een dood spelmoment. In de 74e minuut was Excelsior’31 uit zo’n moment dicht bij een voorsprong. Jarno Beltman kopte van dichtbij een vrije trap van Nick Hoekstra binnen, met een merkwaardige reflex wist doelman Meijer de bal uit zijn doel te houden. De redding op de kopstoot van Jolf Stel die volgde was echter knap te noemen.

Kort voor tijd was er aan de andere kant een opwindend moment, met (alweer!) een hoofdrol voor scheidsrechter Serik. Een voorzet werd tegen de arm van Jarno Beltman geschoten, maar er was geen sprake van dat de arm naar de bal ging. Maar Selik floot zoals hij de hele wedstrijd deed en legde de bal op de stip. Voor Arjan Postma een koud kunstje om Flevo Boys naar een 2-1 overwinning te schieten en Excelsior’31 in mineur achter te laten.

Ondanks de beslissende rol van de scheidsrechter moet Excelsior’31 toch ook zelf in de spiegel kijken. Als er tegen een defensie als die van Flevo Boys zo weinig echte kansen worden gecreëerd dan roep je een nederlaag over je zelf af.

Het wordt tijd voor een overwinning en dat zal komende week nog lastig worden. Dan wacht (opnieuw) een uitwedstrijd en wel tegen SC Genemuiden. Een ploeg die op punt van degraderen leek maar de laatste 4 wedstrijden op rij wist te winnen. En dus helemaal terug is. Misschien dat een terugkeer van Jan Michels, die zijn 6 wedstrijden schorsing er inmiddels op heeft zitten, voor een impuls kan zorgen.

Opstelling Excelsior´31:
Vi
cente F. Hesselink, Lourens Smids, Jarno Beltman, Coen Zwollo. Bas Boksebeld (75. Gerald ten Hove), Rob ten Hove, John van Pijkeren, Sjors Brugge, Nick Hoekstra, Gerald Janssen, Jolf Stel

Flevo Boys:
Jeffrey Meijer, Jeroen de Groot (46. Arjan Veld), Tim Nijssen, HarmJan Stuiver, Winfried Tromop, Kees de Munnik (60. Stef Kuik), Frank van der Plaats, Arjen Spaan (80. Yannick Keetman), Marco Woudsma, Arjen Postma, Michel Willems