Ook 'Janssen junior' had Paasmaandag weinig reden tot lachen.. Klik hiernaast voor de 93 stuks grote fotoreportage

54. 1-3 Bloemen
71. 2-3 Stel

'Geen baas meer in eigen huis'

verslag door Jannes Boerman
Excelsior’31 is na een volledig mislukt paasweekeinde zwaar in de problemen gekomen. De stand op de ranglijst was al bepaald niet florissant, maar met een gelijkspel, ‘uit’ tegen SC Genemuiden, en een thuisoverwinning op Staphorst zou een grote stap gezet kunnen worden richting klassenbehoud.

Zaterdag werd nog aan die doelstelling voldaan en hadden er met wat meer geluk zelfs 3 punten ingezeten. Maar ‘thuis’ tegen Staphorst werd (opnieuw) duidelijk dat Excelsior’31 op dit moment een degradatiekandidaat is, niets meer en niets minder.

Staphorst geloofde vanaf het begin dan ook in een goed resultaat in Rijssen. Niet alleen op het veld maar ook langs de lijn voerde Blauw-Geel de boventoon. Het gaf aan dat Excelsior’31 thuis de regie kwijt is en geen baas meer is op de eigen Koerbelt.

Binnen 5 minuten claimde Staphorst al een penalty en mocht Excelsior’31 niet klagen dat de scheidsrechter de overtreding van Amanuel Isa op de doorgebroken Martijn Brakke wegwuifde. Maar Excelsior was nog niet bij de les want even later mocht Rurik Wind namens Staphorst van dichtbij inschieten en voorkwam Vicente Fernandez Hesselink met een goede redding een doelpunt.

Excelsior’31 stelde er weinig meer tegenover dan het veelvuldig spelen van de lange bal. Uit een daarvan kon Sjors Brugge alleen op doelman Ignas Peek afgaan, maar Brugge nam de bal niet goed mee en liet daarmee een grote kans liggen en even later zou Staphorst op voorsprong komen.

Het begon met een corner voor Excelsior’31, maar de indraaiende voorzet van Nick Hoekstra was een gemakkelijke prooi voor de doelman. Met een snelle uitworp werd Martijn Brakke gezocht die de bal doorspeelde op de wegsprintende Rurik Wind.

Lourens Smids en Vicente Fernandez Hesselink grepen te laat in en de spits tikte de bal in het verlaten doel, 0-1. Een schoolvoorbeeld van een goed uitgevoerde counter tegen een ploeg die slecht omschakelt van aanval naar verdediging en die daardoor veel te veel ruimte tussen de linies weggeeft.

De spitsen van Staphorst voelden zich wat dat betreft als een vis in het water.
 Na het doelpunt zakte Staphorst wat verder in en kreeg Excelsior’31 een optisch veldoverwicht. Maar tot uitgespeelde kansen kwam het niet. De gelijkmaker kwam dan ook uit de lucht vallen. Een voorzet van Lourens Smids werd door Ignas Peek verkeerd beoordeeld en Sjors Brugge kon de bal simpel binnenkoppen 1-1.

Wie had gehoopt op een ommekeer kwam bedrogen uit. Want 3 minuten later lag de bal aan de andere kant op de stip. Jan Michels trok geheel onnodig en opzichtig Niklas Hof naar de grond en de scheidsrechter was onverbiddelijk en gaf (terecht) een strafschop.

Een kolfje naar de hand van Leon Kosse 1-2.
 Na rust moest Excelsior’31 dus opnieuw in de achtervolging. Het leverde een handvol hachelijke situaties op in het strafschopgebied van Staphorst maar verder dan een aantal halve kansjes kwam het niet.

Staphorst loerde op de 1-3 en die zou niet lang op zich laten wachten. Bas Bloemen miste eerst nog een grote kans uit een vrije trap van Leon Kosse maar was even later de gevierde man na een snel uitgevoerde counter.

Paul Smid, de bonkige spits van Staphorst, die warmliep voor zijn invalbeurt, lachte in zijn vuistje. Meters buitenspel liet hij de supporters aan de andere kant van het veld weten, maar hij was er niet rouwig om. Excelsior’31 wisselde Lourens Smids voor Rob ten Hove en de geblesseerde, maar ook totaal onzichtbare, Nick Hoekstra. Het werd een wedstrijd van pompen of verzuipen.

Alle ballen werden richting het hoofd van Gerald Janssen gestuurd in de hoop dat hij een keer goed zou vallen. Dat gebeurde in de 71e minuut. Jolf Stel gaf het laatste zetje nadat Staphorst de bal niet goed wegwerkte 2-3.

Met nog 20 minuten op de klok was de kans op een goed eindresultaat weer in leven maar doelpuntenmaker Stel moest zich even later geblesseerd laten wisselen voor Björn Calkhoven.  Met Stel verloor het toch al onmachtige Excelsior’31 zijn gevaarlijkste aanvaller.

Trainer Lucas Hoekman van Staphorst bracht ook nog de lange Paul Smid, van nature een aanvaller, als bewaker van Gerald Janssen en het venijn was helemaal uit de aanval van de Rijssenaren verdwenen.

Sjors Brugge was na een doorgekopte bal nog het dichts bij een doelpunt maar Ignas Peek redde ten koste van een corner. En ruim in blessuretijd leek de bal goed te vallen voor Peter Scheppink maar hij kwam net te kort om de bal de juiste richting mee te geven en schoot over.

Zo bleef het bij een verdiende 2-3 coverwinning voor Staphorst dat Excelsior’31 voor de 3e keer op rij in de onderlinge duels de baas bleef. Het mag te denken geven dat een club met een bescheiden begroting Excelsior’31 op hoofdklasse niveau in 3 van de 4 duels de baas is.

Dat dit geen toeval is mag duidelijk zijn en dus zal er eens naar oorzaken gezocht moeten worden. Want als handhaven in de hoofdklasse al moeizaam gaat dan is de Topklasse wel heel ver weg. Wat Excelsior’31 verder betreft blijft het hopen op een snelle ommekeer. Maar reëel gezien is het de vraag waar die weg moet komen.

Na de winterstop werd er in 11 wedstrijden slechts 1x gewonnen. Harde cijfers.  Zaterdag komt PKC’83 op bezoek. Een ploeg die hetzelfde spelletje speelt als Staphorst. Uit werd er nog met 1-5 gewonnen maar die tijd is ver weg.

Er zullen 3 punten MOETEN komen, anders zou het Excelsior’31 maar net zo kunnen vergaan als Harkemase Boys 2 jaar terug.

Degraderen met een selectie vol ‘grote’ namen maar zonder resultaten op het veld.

Excelsior´31:
Vicente Fernandez Hesselink, Lourens Smids, Coen Zwollo, Amanuel Isa, Peter Scheppink, Stef Lamberink, Jan Michels, Sjors Brugge, Nick Hoekstra (59. Bas Boksebeld), Jolf Stel (74. Björn Calkhoven)en Gerald Janssen

Staphorst:
Ignas Peek, Niklas Hof, Emiel Maat, Hermen Hogenkamp (90+ Herwin Talen), Martijn Bakker, Leon Kosse, Martijn Brakke, Dennis Blokzijl, Rurik Wind (66. Kenny van der Sluis), Hugo Jonkers, Bas Bloemen (74. Paul Smid) Gele kaarten: Peter Scheppink, Rob ten Hove (Excelsior’31) Martijn Brakke (Staphorst)

Verslag VoZ

RIJSSEN –  Opnieuw geen overwinning voor Excelsior’31. Een stralend zonnetje en 1200 man publiek langs konden de rood/witten ogenschijnlijk onvoldoende motiveren.

Na 90 minuten stond de ploeg van coach Dennis Demmers opnieuw met lege handen. De laatste overwinning dateert van 14 maart, nota bene tegen koploper Harkemase Boys.

Aanvallend speelde Excelsior’31 vanmiddag (opnieuw) vrijwel niets klaar en was het van een grote voorspelbaarheid wat het op de mat legde.

Bovendien stond Excelsior’31 stijf van de spanning, wat uiterst beklemmend werkte. Staphorst, gesteund door maar liefst drie bussen vol supporters, voelde zich als een vis in het water.

Het kwam in de 13e minuut niet eens onverdiend op voorsprong door Wind, die miscommunicatie in de Excelsior’31 defensie feilloos afstrafte, 0-1.
Tien minuten voor rust kwam Excelsior’31 weer op gelijke hoogte, middels een kopbal van Brugge, waarbij Staphorst goalie Peek er niet bepaald goed uit zag, 1-1.

Als nog geen 120 seconden later Jan Michels opzichtig in de fout gaat, met een duwfout binnen de 16 op Leon Kosse, verzilvert diezelfde Kosse met overtuiging de penalty, 1-2.

Na rust kwam Staphorst zelfs op 1-3, middels een buitenspeldoelpunt van Bloemen. De 2-3 van Stel was slechts een pleister op de wonde, voor de Rijssenaren.

Als men op deze wijze blijft aanmodderen kan het Hoofdklasseschap wel eens serieus in gevaar komen.