Excelsior grijpt laatste strohalm

Verslag van Jannes Boerman

Na de zeperd tegen Staphorst was het duel tegen mededegradatiekandidaat PKC’83 van cruciaal belang. In aanloop naar dit treffen waren “uitpraten” en teambuilding de woorden naar succes en deze aanpak leek te werken.

Geholpen door een vroege treffer, uit een goed uitgevoerde corner, van Jarno Beltman zat Excelsior’31 al na 4 minuten op rozen. En de Rijssenaren gingen door. Overal op het veld werd 1 op 1 gespeeld en er werd strijd geleverd. PKC’83 had er moeite mee en liep constant achter de feiten aan.

In de 8e minuut verdubbelde Excelsior’31 de score. Stef Lamberink begon op links aan een solo en leek pas in het strafschopgebied de bal te verspelen. Via een kluts kwam de bal toch bij Jolf Stel die van dichtbij de 2-0 kon aantekenen.
 Een ongekende weelde en het gaf ook rust in de ploeg. PKC’83 werd goed opgevangen en de kansen waren voor Excelsior’31. In de 23e minuut was een uittrap van Vicente F. Hesselink de assist voor een schot op de lat van Sjors Brugge, maar die teleurstelling was Brugge snel kwijt, want nog geen 15 seconden later lag de bal wel in het net toen hij volley scoorde uit een knap binnengehouden bal van Gerald Janssen 3-0.

De tweede helft leek met een tussenstand van 3-0 dus een formaliteit. Maar in plaats van door te gaan waar de eerste helft stopte, liep Excelsior’31 te veel achteruit. Het leverde PKC’83 een overwicht op en het gevoel dat er misschien toch wat te halen was ondanks de 3-0 achterstand. Vicente F. Hesselink moest gelijk al gestrekt naar de hoek na een vrije trap van Jhonny Meter.

Maar het schudde Excelsior’31 niet wakker. Dus kwam het tegendoelpunt van PKC’83 dan ook niet geheel onverwacht. Michel Goosen, die na veel blessureleed weer in de basis stond en een prima partij speelde, vloerde binnen de 16 René van der Weij en Johnny Meter schoot de toegekende strafschop feilloos binnen 3-1.

Maar Excelsior’31 rechtte de rug. Was na het doelpunt zelf gevaarlijker, kreeg kansen met o.a Amanuel Isa, en zag in de 62e minuut de tegenstander zelfs met 10 man staan. Vincent Oosterkamp bracht de doorgebroken Gerald Janssen ten val en kon met rood vertrekken. Jan Michels schoot de toegekende vrije trap hard in maar net naast het doel.

Met een 3-1 voorsprong en een tegenstander met 10 man leek er geen vuiltje aan de lucht. Tot dat Stef Lamberink op een wel heel domme manier tegen zijn 2e gele kaart aanliep. Met al geel op zak bracht Lamberink ter hoogte van de middellijn van achteren een tegenstander ten val. Een overtreding waarvan je weet dat de scheidsrechter daar geel voor trekt. Hij bracht daarmee zichzelf en de ploeg in de problemen.
 Zeker toen uit de vrije trap ook nog eens werd gescoord. Slecht verdedigen gaf Cuneyt Karakaya de kans om via de binnenkant van de paal binnen te schieten 3-2.

Het werd dus opnieuw (onnodig) billenknijpen. Zeker ook omdat Excelsior’31, voor rust nog zo trefzeker, weigerde om met een 4e treffer de wedstrijd in het slot te gooien. Het
leverde nog een hachelijk moment op voor het doel, toen René van der Weij, Michel Goosen te vlug af was, maar zijn inzet verdween voor Excelsior’31 net aan de goede kant van de paal en de Rijssenaren bleven daarmee net aan de goede kant van de score..

Met deze overwinning heeft Excelsior’31 weer wat lucht gekregen, maar de Rijssenaren zijn er nog lang niet. Daarvoor zit het te dicht op elkaar. 3 punten volgende week in Zwolle tegen Be Quick’28 zouden dan ook heel welkom zijn.