Trainer Dennis Demmers beleeft ultiem geluk bij Excelsior'31

Trainer Dennis Demmers beleeft ultiem geluk bij Excelsior'31

'Een eer om in één adem genoemd te worden met McClaren'

Bron: klik hier 
Dennis Demmers werd dit seizoen kampioen met Excelsior'31, bleek de beste amateur voetbalcoach van het jaar en gaat met de Rijssense titelhouder in de zaterdag hoofdklasse C de uitdaging aan in de topklasse. Het kan verkeren na een periode in de schaduw van het vaderlandse amateurvoetbal.

Wat een droomseizoen. En dat na een jaar, waarin er grote twijfel heerste bij Excelsior'31. Dennis Demmers kreeg de boel aan het draaien op het moment dat de plekken in de nieuwe topklasse verdeeld gingen worden. Op tijd dus.

Het kampioenschap in de zaterdaghoofdklasse, een doelman als voetballer van het jaar gekozen en zijn eigen verkiezing tot trainer van het jaar in het amateurvoetbal. Er zijn trainers die er anders voor staan. 'Het is inderdaad een droomseizoen geworden', geeft Demmers graag toe.

Zijn persoonlijke uitverkiezing tot voetbalcoach van het jaar kwam voor Demmers als een grote verrassing. 'Je wordt in één adem genoemd met Steve McClaren, die werd gekozen als beste trainer van de BVO's', blikt Demmers terug op de bijeenkomst in Tilburg waar hij de prijs in ontvangst mocht nemen.

'Ja, dat vind ik een eer. Eigenlijk is het best opvallend. In mijn laatste jaar bij Colmschate ben ik gedegradeerd en het eerste seizoen bij Excelsior liep ook niet bepaald naar wens. Het blijkt maar weer dat het jongste resultaat telt in het voetbal. En dat mag er natuurlijk zijn, met een titel twee wedstrijden voor het einde van de competitie en daarmee de promotie als titelhouder naar de hoofdklasse.'

Maar je kunt ook op resultaten worden afgerekend. Als Demmers terugblikt op zijn start Excelsior'31, begon hij niet aan de meest dankbare klus. Er viel best veel eer te behalen na een roerige periode, waarin de trainer werd weggestuurd en een aantal routiniers al te kennen was gegeven dat er voor hen geen plek meer zou zijn. Maar voor hetzelfde geld modderde het voort. Bij Excelsior'31 kwam een einde aan het tijdperk Looms & Sepp en werd ook Leurink bedankt voor zijn bewezen diensten.

Demmers: 'Je krijgt er een aantal nieuwe routiniers voor terug met Jan Michels en Niki Leferink. De vraag was of die spelers zich konden aanpassen aan het amateurvoetbal. Ze kwamen immers van de profs. Ook Sjors Brugge kwam terug. Dat aanpassen lukte in het eerste seizoen dus niet.

Ik heb ook wel gemerkt dat het wegsturen van Gerard Geerdink Johannink niet aan de trainer heeft gelegen. Er was veel meer aan de hand. Geerdink Johannink is niet de eerste de beste en vanuit mijn perspectief gezien, is die wat makkelijk aan de kant gezet.'

De aanhang hield vorig seizoen z'n hart vast. De resultaten waren niet goed, windt Demmers er geen doekjes om. Zoals hij er nu tegenaan kijkt, zegt hij dat het voor hem zomaar de andere kant op had kunnen vallen in dat eerste jaar.

'Mijn eerste prioriteit was om de groep die er toen stond het plezier in het voetbal terug te geven. Dat lukte en ook nog eens met een maximale trainingsopkomst. Gelukkig heeft de clubleiding dat ook ingezien en heeft men zich niet alleen laten leiden door de stand op de ranglijst. Ze hebben de groep en mij de tijd gegund.

Tijd die we nodig hadden om iets moois neer te zetten. Bovendien kon het denk ik ook niet anders, want de breuk met Geerdink Johannink heeft de club geld gekost.'

Het is misschien zijn geluk geweest, denkt Demmers. 'Excelsior'31 heeft al jaren geen best imago als het om trainers van het eerste elftal gaat. Daar hoef je niet zo heel moeilijk over te doen. Maar dat is een imago.

De werkelijkheid ligt soms anders. De club heeft het afgelopen seizoen helemaal het tegendeel bewezen door verder te gaan met een trainer die van een lagere club als Colmschate kwam, daarmee degradeerde en in het eerste jaar bij zijn nieuwe club geen resultaat boekte.

Althans geen tastbaar resultaat in de vorm van een hoge klassering op de ranglijst van de hoofdklasse C. Die positieve houding van de club en de rust die men heeft bewaard, is dit seizoen dubbel en dwars beloond. Dat zegt veel over het huidige Excelsior.'

De Rijssenaren mogen één van de felbegeerde plekken in de topklasse innemen. In de strijd om het algeheel kampioenschap heeft de ploeg laten zien te zijn opgewassen tegen gerenommeerde verenigingen als Barendrecht en IJsselmeervogels.

'Dan heb je het over de absolute top van de hoofdklasse. Over clubs, die voor het amateurvoetbal uitzonderlijk professioneel zijn georganiseerd. We hebben de afgelopen weken bewezen dat we ons daarmee kunnen meten. Wat ons nu te doen staat is creatief om te gaan met aantrekken van spelers.

Er staat hier in Rijssen geen grote zak geld op tafel. Integendeel, er moet worden bezuinigd, gekort op de selectie, terwijl noodzakelijke investeringen in de accommodatie door moeten gaan.'

Demmers baalt ervan dat een speler als Niels ten Hoeve na één seizoen alweer vertrekt. Als je het over de creativiteit van een trainer hebt, was het treintje Ten Hoeve - Leferink natuurlijk wel heel vindingrijk van Demmers. Die combinatie zal in de topklasse niet meer te zien zijn bij Excelsior. Want Niels ten Hoeve keert terug naar SVZW in Wierden.

'Excelsior heeft hem kennelijk niet kunnen bieden wat SVZW wel kan. Jammer. Het lijkt me logisch dat ik Ten Hoeve er graag bij had gehouden. Maar ik zeg er meteen bij dat ik keuzes van spelers altijd respecteer. Hij zal er wel een goede reden voor hebben gehad en zo gaat het nou eenmaal met voetballers. 

Bovendien is iedereen vervangbaar. De kunst is om daar, zoals gezegd, creatief mee om te gaan. Achter de schermen zijn we bij Excelsior druk bezig met komend seizoen.'

Er worden volop inschattingen gemaakt over de krachtsverhoudingen in de nieuwe topklasse. Er zal een smalle top zijn met een aantal uitgesproken favorieten voor de eerste drie plaatsten. Hoe het daaronder zal verlopen, weet eigenlijk niemand.

Een plaats bij de top vijf in de nieuwe topklasse moet haalbaar zijn, denkt Demmers. 'Het moet in ieder geval de inzet zijn als je de balans nu opmaakt wie daar allemaal in spelen. Het is een mooie uitdaging en de manier waarop Excelsior haar entree maakt in deze klasse is nog veel mooier.'

Op 19 juli beginnen de Rijssenaren weer met de training en dan zal duidelijk zijn welke spelers het publiek op de Koerbelt komend seizoen voor Excelsior in de topklasse ziet spelen.

 ** Klik hier voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen, van Excelsior'31

Kalender icoon donderdag 15 juli 2010 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers