Katwijk (de doelpunten) - Excelsior'31 (de kansen) 2-0 (samenvatting geplaatst!)

Klik hier voor de 7.22 minuten lange samenvatting van Katwijk - Excelsior'31, op Omroep West. Klik hier voor de foto's van A.T. de Winter.

Katwijk - Excelsior'31 2-0 (1-0)

Excelsior'31 heeft vanmiddag in en tegen Katwijk met 2-0 verloren. Aan beide tegentreffers gingen persoonlijke fouten vooraf. Oftewel, een nederlaag voor Excelsior'31 die - over 90 minuten - de verhoudingen in het veld geen goed deed.

Excelsior'31 was met name na rust de betere van de twee ploegen. De rood/witten komen echter de laatste weken maar moeizaam tot scoren. Ook vanmiddag stond het vizier niet op scherp, bij de Rijssense formatie. Wat dat aangaat was Katwijk een stuk doeltreffender. Het creëerde slechts een handjevol doelkansen, maar scoorde wel twee keer, 2-0.

Opstelling Excelsior'31:
Kok, Siemelink (20. Gerritsen Mulkes), Bartelds, Lubbers, David, Rosink (83. Özkök), Zwollo, Davina, Nahrwold, Leferink en Aman (83. Van Zundert)

Bron: VoZ
Katwijk - Excelsior '31 2-0
In een slechte wedstrijd heeft Katwijk een zakelijke 2-0 overwinning geboekt. Donny van Oijen bracht de Katwijkers al vroeg op voorsprong en had enkele minuten later de kans om de voorsprong te vergroten. Dat gebeurde pas in de tweede helft via Bob Koning, op een moment dat vooral Excelsior '31 aanspraak mocht maken op een doelpunt.

De Rijssenaren sprongen bijzonder slordig met de geboden mogelijkheden om, waardoor Katwijk na het verlies tegen SC Genemuiden weer drie punten bij mag schrijven.

Katwijk - Excelsior '31 2-0 (1-0)
Doelpunten10. Donny van Oijen 1-0, 69. Bob Koning 2-0ScheidsrechterY. Kayis

Toeschouwers1050

KatwijkAtam Koroglu, Jos Jansen, Michiel van Dam, Quincy van Ommeren, Dwight Krolis, Michael Owel, Donny van Oijen, Laurens ten Heuvel, Jan Groen (87. Berend Verdoes), Benny Kleine (80. Daniel Hensen), Elroy Lammers (63. Bob Koning)

Kaarten: Dwight KrolisGele kaart, Jan GroenGele kaart

Excelsior '31Arjan Kok, Andreas David, John Lubbers, Maurice Bartelds, Kevin Siemelink (34. Michel Gerritsen Mulkes), Coen Zwollo, Dennis Rosink (72. Bunyamin Özkök), Niek Davina, Kevin Aman (81. Michel van Zundert), Niki Leferink, Lesley Nahrwold

Kaarten: Dennis RosinkGele kaart, Maurice BarteldsGele kaart

Katwijk heeft geen last van een dip
Bron: klik hier
KATWIJK - De nummers twee en elf (voor aanvang) troffen elkaar zaterdagmiddag. Een eenvoudige overwinning voor de nummer twee zou je van tevoren zeggen. Niets was minder waar. Katwijk vergat Excelsior '31 de definitieve genadestoot te geven, waardoor het team uit Rijssen met name in de tweede helft het geloof in een positief resultaat hield (2-0).

Sprake van een dip was er niet, maar sinds vorige week was lichte teleurstelling toch te merken, nadat Spakenburg de koppositie had overgenomen. Vanaf de vierde speeldag was men in Katwijk-Noord namelijk de beste zaterdagamateurvereniging van Nederland. Ook de 5-1 nederlaag in Groesbeek tegen De Treffers, weliswaar terwijl de verdediging gehavend was, betekende een onverwachte zeperd voor de dan toe verrassend sterk presterende oranjehemden.

Tijd voor eerherstel dus voor de formatie van coach Cees Bruinink. Excelsior '31 is tot nu bezig aan een wisselvallig seizoen. De laatste twee wedstrijden werden kansloos verloren en ook werden de roodhemden (in uitwedstrijden blauw) uitgeschakeld door, weliswaar, de revelatie van de eredivisie tot nu toe, ADO Den Haag. Om niet nog verder achterop te raken was een overwinning dus broodnodig. Van een voormalig kampioen van de hoofdklasse C wordt namelijk meer verwacht.

Katwijk beschikt echter over een elftal met een duidelijke organisatie en herbergt spelers met individuele klasse. Neem vleugelspits Donny van Oijen. Pas negentien jaar jong en gezegend met een prachtige balbehandeling en dribbel. Van Oijen liet in de tiende minuut ook zien over koelbloedigheid te beschikken.

Nadat tot dan toe weinig spannends was voorgevallen, was aanvoerder Quincy van Ommeren attent op onnodig balverlies op het Rijssense middenveld, waarna hij van Oijen de diepte in stuurde; 1-0. Drie minuten later had dezelfde Van Oijen wellicht voor het doelpunt van het seizoen kunnen zorgen. Na een solo, ingezet aan de linkerzijde van de middenhelft, omspeelde hij vier man, maar leek hij energie te kort hebben voor de 'final touch'. Ook tien minuten later was van Oijen bij een gevaarlijke situatie betrokken.

Na een fijne steekpass van aanvaller Benny Kleine ging de behendige jongeling langs keeper Arjan Kok, maar hij liet zich vervolgens ietwat overdreven vallen. Scheidsrechter Yurtcan Kayis beoordeelde dit terecht als geen penalty.

Excelsior '31 stelde daar weinig tegenover, op één mogelijkheid na. De lange Coen Zwollo kreeg de bal op een presenteerblaadje van vleugelaanvaller Lesley Nahrwold. Zwollo, ex-speler van Go Ahead Eagles, ging echter zeer slordig om met de geboden ruimte en produceerde een slap rollertje.

Buiten deze wapenfeiten was de eerste helft niet om over naar huis te schrijven. Katwijk had het initiatief gedurende de eerste helft, maar was aan de bal te slordig. Excelsior '31 leek aanvallend onmachtig. De laatste tien minuten van de eerste helft drongen de oosterlingen lichtjes aan, maar tot daadwerkelijke mogelijkheden kwam het vlaggenschip van trainer Dennis Demmers niet.

Was een tirade van Demmers nodig als reactie op het slappe optreden van zijn ploeg of zagen zijn spelers het zelf in? Feit was dat Excelsior '31 frisser aan de tweede helft begon. Met een flinke portie strijd gingen de Rijssenaren het gevecht aan. Het ontbrak hen echter aan een zorgvuldige eindpass.

Met name aanvaller Kevin Aman was met voorzetten vanaf links en een dwarrelend schot aan de beginfase van de tweede helft dreigend. Ook kreeg hij een grote kans geboden door Jos Janssen. Janssen, vervanger van de geblesseerd geraakte Rydell Tuinfort, tastte volledig mis op een lange bal. Aman hield echter het overzicht niet en schoot voorlangs.

Katwijk daarentegen kreeg in het begin van de tweede helft een dot van een kans. Spits Laurens ten Heuvel kopte laks in op keeper Koks na een indrukwekkende rush van achteruit van Michiel van Dam. Desalniettemin raakte Katwijk vervolgens het initiatief kwijt en leek een aansluitingstreffer meer in de maak dan een tweede doelpunt van Katwijk.

Juist dat onverwachte gebeurde. In de 68-ste minuut zorgde gouden wissel Bob Koning (net ingevallen voor de tegenvallende Elroy Lammers) in een vrijwel identieke situatie als de 1-0 voor het tweede Katwijkse doelpunt. Koning bleef, na weer een uitstekende assist van Van Ommeren, kalm na alleen voor keeper Kok te zijn gezet.

De lange Koning maakte sowieso een gedreven indruk na gepasseerd op de bank te zijn geplaatst. "Bob is net terug vanuit Amerika en had nog wat last van een jetlag. Het leek me dus verstandig om hem op de bank te laten beginnen", aldus Bruinink. "Ook speelden zijn recente mindere prestaties mee. Ik ben blij dat hij zijn voeten heeft laten spreken."

De gasten uit Rijssen bleven ook na de 2-0 dapper strijden voor minimaal een punt. Sprake van goed positie- en veldspel was er niet meer, maar met nog twintig minuten te spelen was Excelsior '31 met lange ballen, voorzetten van Aman en dribbels van vleugelaanvaller Lesley Nahrwold, een aantal keer dreigend. Tot echt billenknijpen voor Katwijk leidde dit niet, mede namens de 'tentakels' van keeper Atam Koroglu.

De wedstrijd leek langzaamaan uit te bloeien, waarna invaller Daniel Hensen (Katwijk) in de slotfase nog voor een lichtpuntje zorgde. Zijn inzet ging echter net naast. Ook al kreeg Katwijk de meeste kansen, Excelsior '31 leek de tweede helft soms akelig dichtbij een aansluitingstreffer.

Had er meer ingezeten? "Als er een moment was om een gelijkspel uit het vuur te slepen tegen een team als Katwijk, was het het nu wel," begon Demmers zijn relaas. "Buiten de eerste vijftien minuten om, waarin we organisatorisch veel ruimte weggaven, stonden we positioneel goed. Katwijk had weliswaar meer kansen, maar met wat geluk scoren we de tweede helft. Kevin Aman was bijvoorbeeld veelvuldig dreigend in de tweede helft."

Demmers sloot zijn verhaal af met twee tegenstellingen. "Ik complimenteer mijn ploeg dat ze in de tweede helft inzet hebben getoond, en toen alle schroom eraf gooiden. Teleurgesteld ben ik echter in de weggegeven goals. Twee individuele fouten kostten ons namelijk de kop."

Bruinink hamerde vooral op het leerproces. "Vandaag liepen er drie jongens bij van negentien jaar, waarvan Michael Owel zijn basisdebuut maakte. Ik ben geen moment bang geweest voor een eventuele aansluitingstreffer, maar je merkt soms toch dat we de zakelijkheid missen om een wedstrijd eerder te beslissen. Dat komt door de jeugdige grilligheid. Ook hadden we fases waarin we twijfelden: consolideren of verder uitbouwen? Ik ben echter blij dat we niet zijn meegegaan met het opportunistische spel van Excelsior '31 in de tweede helft en gewoon ons eigen voetbal zijn blijven spelen."

Tot slot wilde Bruinink wel iets kwijt over het terugwinnen van de koppositie. "Bij veertig punten spelen we ons veilig. We willen zo snel mogelijkheid zekerheid dat we in de topklasse blijven. Pas bij een wedstrijd of twintig vind ik dat je eventuele kampioensaspiraties mag uitspreken." Bescheiden, maar zeker mooie woorden van een trainer van een club die het zaterdagtopklasse seizoen boven verwachting is begonnen."

Tekst: Arnould Carlier