Sparta Nijkerk en Excelsior'31 delen de punten (10 minuten lange samenvatting geplaatst!)

Sparta Nijkerk en Excelsior'31 delen de punten (10 minuten lange samenvatting geplaatst!)

(archief)foto: Kevin Siemelink werd na een uur spelen vervangen door Andreas David 

* Klik hier voor de 9 minuut 47 sec. lange samenvatting van Sparta Nijkerk - Excelsior'31, gefilmd en gemonteerd door cameraman Thijs Nieuwenhuis...


Sparta Nijkerk - Excelsior'31 1-1 (1-0)
1-0 Joris van Rooijen
1-1 Niki Leferink

Opstelling Excelsior'31:
Kok, Siemelink (62. David), Bartelds, Lubbers, Gerritsen Mulkes, Rosink, Isa, Davina (70. Zwollo), Chengachi (30. Özkök), Leferink en Nahrwold

* Klik hier voor een reactie van Excelsior'31 coach Dennis Demmers, op RTV Oost (radio). 

Te vermoeid voor 'herhaling'
door Hans Vos
NIJKERK - Wéér waren de lampen van de nieuwe lichtinstallatie ontstoken op De Ebbenhorst, weer heette Excelsior de opponent van Sparta Nijkerk.
Maar daarmee hield zaterdagmiddag alle gelijkenis op met dinsdagavond. Van euforie was ditmaal geen sprake.

De affiches waren blijven hangen. Maar een reprise van de bekersensatie tegen het Rotterdamse Excelsior werd het competitieduel met Excelsior'31 uit Rijssen niet voor Sparta Nijkerk. Vier dagen na de luid bejubelde triomf op de eredivisieploeg (2-1) liepen de spelers van trainer David Nascimento, en hijzelf ook, mokkend van het veld na de teleurstellende 1-1 tegen de competitiegenoot in de topklasse met precies dezelfde naam.

Voor het eerst sinds zijn tussentijdse aantreden als coach van de Spartanen beëindigde Nascimento een thuiswedstrijd zonder winnaarsgevoel. Maar de Hagenaar viel de moegestreden uitvoerders van zijn strategische plannen niet af. 'De 1-1 die we eruit hebben gesleept, was het maximaal haalbare resultaat', zei de nog immer ongeslagen debuterende hoofdtrainer. 'Drie competitiewedstrijden, vijf punten, laat we daar toch vooral het positieve uit halen.'

Gelijk had Nascimento met deze analyse na de minste opvoering van Sparta onder diens supervisie. De oud-prof kroop in de rol van beschermheer. Dat sierde hem, te meer daar zijn ploeg bij een voorsprong van 1-0 werd gedupeerd door een beslissing van scheidsrechter Richard van de Rest. De Dordtse fluitist wees in de 73e minuut resoluut naar de penaltystip, toen Sparta's centrale verdediger Iwan Axwijk de bal in de drukte van het eigen strafschopgebied pardoes tegen de borstkas kreeg.

Van de Rest nam als enige echter hands waar en handelde daarnaar, hoe luid de protesten van de Nijkerkers binnen (en buiten) de lijnen ook waren en bleven. De bal werd door Niki Leferink, de stoïcijnse spits van Excelsior'31, op elf meter van het doel van Sven Onland gelegd. Van zo dichtbij had de aanvoerder van de thuisclub het gevaar nog niet eerder zien opdoemen in de partij met de Rijssenaren. Leferink versus Onland, de aanvalsleider won deze tweestrijd: 1-1.

In het restant van wat een 'herhalingsoefening' had moeten zijn,was het keurkorps van Nascimento niet bij machte om een slotoffensief te ontkenen. Daartoe ontbrak de fysieke en toch ook wel de mentale kracht. Zo fris als Sparta tot en met de bekerstunt speelde, zo vermoeid oogde het in de vierde wedstrijd sinds het vroegtijdige vertrek van trainer Raymond Schuurman. Eén facet hoefde Nascimento maar aan te roeren om dat te illustreren: het grote aantal verkeerde passes.

Op een hoopvolle beginfase na konden de Spartanen tegen het 'andere' Excelsior niet aan het hoge verwachtingspatroon voldoen. Aan de snelle 'standaardgoal' van Joris van Rooijen, de centrale verdediger, werd geen vervolg gegeven. Hij kopte in de zevende minuut raak uit een hoekschop van Marc van der Vegte. 'Dat had een impuls móeten zijn.' Maar die wens van Nascimento ging niet in vervulling.

Sparta Nijkerk pakt punt in matig duel
Bron: klik hier
Het ene Excelsior is het andere niet, dat heeft Sparta Nijkerk zaterdag ondervonden. Op de eigen Ebbenhorst waren de Nijkerkers het grootste deel van het duel minder dan Excelsior'31 uit Rijssen, maar toch behielden ze een punt: 1-1.

Excelsior'31 staat weliswaar in de middenmoot van de Topklasse, maar was vorig seizoen de kampioen van de Hoofdklasse C. Sparta Nijkerk kon dus rekenen op een sterke tegenstander, maar kende een prima start. Al na zes minuten kopte Van Rooijen een hoekschop tegen het net: 1-0.

Deze opsteker kon de ploeg goed gebruiken, maar al snel werd het niveau matig. Niet alleen van de Nijkerkers, maar ook van de gasten. De beste kansen waren ook voor de Spartanen, maar Stefan Fredriksen en Maurice van der Wilt verzuimden hun ploeg op grotere voorsprong te zetten.

Na rust gingen de gasten uit Rijssen nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en Sparta Nijkerk moest achteruit. ondanks de continue dreiging, kwam Excelsior'31 slechts zelden gevaarlijk voor het doel. Tweemaal leek de gelijkmaker te komen, maar beide keren ging de bal, tot opluchting van het Nijkerkse publiek, voorlangs.

Met nog een kwartier te spelen kreeg Excelsior'31 een strafschop van scheidsrechter Bultsma, omdat hij een handsbal zag in de redding van Iwan Axwijk. Leferink liet Onland vervolgens kansloos: 1-1.

Pas nadat Dwight Eind in de ploeg verscheen, werd het spel van Sparta Nijkerk weer iets beter. Er kwam zowaar een soort van slotoffensief, maar dit leverde geen doelpunt en dus ook geen winst op. Dat zou ook een te grote beloning zijn geweest voor het tegenvallende spel van Sparta Nijkerk. 





later méér...   Kalender icoon zaterdag 13 november 2010 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers