Excelsior'31 1,2 en A1 in mineur

Excelsior'31 1,2 en A1 in mineur

foto: enkel/kuitbeenbreuk (en afgescheurde enkelbanden) voor 2e elftal keeper René Remie

Excelsior'31 beleefde zaterdag een ravenzwarte middag, in de clubhistorie. Zowel het 1e (2-1, bij ARC), 2e (0-2, thuis tegen Berkum) als A1 (0-1, thuis tegen FC Zutphen) gingen onderuit.

Des te triester was de enkel/kuitbeenbreuk (en afgescheurde enkelbanden) van doelman René Remie, bij het duel van het 2e tegen Berkum. Langs deze weg wensen wij René alle sterkte en een spoedig herstel toe!  

Klik hier voor de bijkans een kwartier durende samenvatting van ARC - Excelsior'31, gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis

Klik hier voor het verslag op ARC site

Opstelling Excelsior'31, tegen ARC:
Kok, Gerritsen Mulkes. Bartelds, Zwollo, Van Pijkeren, Nahrwold, Rosink, Davina, Chengachi, Leferink en Aman

Wissels:
57e min. David voor Van Pijkeren;
70e min. Özkök voor Leferink;
83e min. Ten Hove voor Özkök 

Doelpunten:
0-1 Bartelds (assist: uit hoekschop Van Pijkeren)
1-1 en 2-1 Melvin Zaalman

Geel: 13e min. Van Pijkeren, 65e min. Leferink en 90e min. Changachi
Rood: Bartelds (2x geel)

ARC heeft een draaiboek voor kunststukjes
Bron: Voetbal op Zaterdag
Tekst: Aad van der Graaf
ALPHEN AAN DEN RIJN - De opdracht voor ARC in het duel met Excelsior '31 was helder. De Alphenaren moesten zien de spanning verder op te voeren, in de eerste plaats voor zichzelf, maar ook voor de concurrenten in de strijd tegen degradatie. Na negentig kon de conclusie luiden: missie volbracht door middel van een 2-1 overwinning.
 
De uitslag zal zeker bij de andere laag geklasseerde clubs voor een beetje meer onrust gaan zorgen dan al het geval was. Ze hebben er in ieder geval weer een rivaal bij gekregen. ARC reduceerde het gat van vijf punten naar Flevo Boys en FC Lisse tot een in één keer overbrugbare marge van twee. En de afstand tot CSV Apeldoorn, Sparta Nijkerk en Barendrecht is ook ineens weer te overzien.
 
Recente historie leert dat ARC eerder kunstukjes geflikt heeft. In het seizoen 2008-09 wist de Racing Club zich in de hoofdklasse te handhaven door achtereenvolgens Excelsior Maassluis en Urk te kloppen. Het waren twee narrow escapes, de beroemde koning van de ontsnapping Houdini had het niet beter kunnen verzinnen.

Afgelopen seizoen verschilde in die zin met het jaar daarvoor dat het dit keer om promotie naar de topklasse ging. Maar ook hier toonde ARC zijn vaardigheden op het slappe koord. In plaats van zich gewoon rechtstreeks te kwalificeren (had zo maar gekund) raakte ARC alsnog verzeild in een nacompetitie, die geen einde leek te kennen.

Eerst was Sportclub Genemuiden een maatje te groot, waarna ARC wel de verliezersronde van de barrage winnend afsloot ten koste van Zwaluwen '30 en GVVV. En daarna kwam die laatste beslissingswedstrijd tegen Be Quick 1887. Het werd een lange, lange avond in Hoorn, want na verlenging stond er nog steeds een 1-1 stand op het scorebord. ARC nam uiteindelijk de strafschoppen beter.
 
Met dit jongensboek in een notendop wil maar gezegd zijn dat ARC het draaiboek voor kunststukjes op de plank heeft liggen. Om dat werkelijk te kunnen gebruiken moet er nog wel even een sloot water door de Oude Rijn. Bij het behalen van de topklasse sprak trainer Edwin Vurens de veelzeggende woorden dat het een avontuur zou worden en dat is het feitelijk nog steeds.

Het zal uit alle vezels moeten komen willen de Alphenaren ook komend seizoen op het hoogste niveau acte de présence geven. Na de lange nacompetitie was er niet zo veel ruimte meer in tijd om nog gerichte topklasse-investeringen te doen in de hoofdmacht, zo daar al budget voor was. ARC zit derhalve niet aan de top van de kwaliteitsladder.

Met de beperkte middelen wist ARC zich nog wel te versterken met Sander van Gool, Mitchel Beijersbergen, Lorenzo Rimkus en Melvin Zaalman. Rico Kogeldans, in seizoen 2009-10 één van de smaakmakers bij ARC, moest ook in de topklasse de targetman worden.

Dat het anders gelopen is, weet iedereen die de verwikkelingen bij ARC een beetje gevolgd heeft. De start in de competitie was dramatisch en bij het ingaan van de winterstop had Vurens aan twee handen precies genoeg om het aantal punten te tellen. En half januari pakte Kogeldans zijn biezen.

Contractuele problemen hadden hem tot een buitenbeentje gemaakt in de spelersgroep, waardoor er geen basis meer was om met elkaar verder te gaan. Kogeldans had gerekend dat hij tussentijds wel bij Haaglandia aan het voetballen kon komen onder het mom dat hij niet meer op zaterdag kon spelen in verband met zijn werk, maar de KNVB haalde die vlieger uit de lucht.

Toeval of niet, na het vertrek van Kogeldans vloog de prestatiecurve van ARC krachtig omhoog. Winstpartijen tegen Katwijk (2-0), Harkemase Boys (2-5) en de 2-1 op Excelsior '31 hebben Vurens c.s. een springplank opgeleverd. Het is aan ARC om het hulpmiddel te benutten om hogerop te komen. Het devies is, allemaal zelf doen, met hopelijk af en toe een mazzeltje uit welke hoek dan ook.
 
Het kamp van Excelsior '31 had nogal wat op- en aanmerkingen richting scheidsrechter Van Waveren. In de ogen van de Rijssenaren had de arbiter zwaar zijn stempel op de wedstrijd gedrukt met zijn rode kaart voor Maurice Bartelds. Na een half uur spelen kwam de aanvoerder rand strafschopgebeid van ARC wat al te fors in op het scheenbeen van Zaalman, waar Van Waveren een gele kaart voor trok.

Neutraal gezien was de kaart een mogelijke optie, maar dat vond Bartelds kennelijk niet, want die haalde meteen krachtig verbaal verhaal. En toen volgde er een tweede gele kaart over heen. Niet slim van de captain die zijn ploeg op dat moment links dan wel rechts om in een lastig parket bracht. Weer neutraal geteld, het waren Bartelds zevende en achtste gele kaart van het seizoen.

De discussie over Van Waveren was voor het incident met Bartelds al begonnen. Al vlot in de wedstrijd kreeg John van Pijkeren van Excelsior '31 een gele kaart voorgehouden. Gezien de lichte ernst van de overtreding was de verwachting voor een kaartenregen gauw bedacht. Die viel uiteindelijk voornamelijk op het hoofd van de bezoekers uit Rijssen, vijf keer geel, eenmaal rood.

ARC ontving slechts één gele kaart voor Splinter voor een lulligheidje, maar in de eerste helft had Jeroen Merk in navolging van Van Pijkeren ook zonder meer een gele kaart moeten hebben voor zijn charge op de benen van Dennis Rosink. En Splinter trapte met het einde van de wedstrijd in zicht Bunyamin Özkök boven op zijn enkel en mocht dat van de scheidsrechter afkopen met een aai over de bol van het slachtoffer dat even later zwaar ondersteund het veld afstrompelde.
 
Consequent beslissingen nemen, het blijft een verantwoordelijk vak. Zoals ook de bordenman een duidelijk omschreven taak heeft. Die moet onder meer aangeven hoeveel extra tijd er bij komt in de eerste en tweede helft. De centrale klok wees 41 minuten en 14 seconden aan, toen het draagbare bord al omhoog ging om twee minuten extra tijd aan te geven.

Maar wat als in de drie minuten speeltijd nog eens pakweg acht minuten oponthoud waren voorgevallen? In de tweede helft was de vierde man niet meer zo voorbarig. 
 
Voetbalinhoudelijk stelde het allemaal niet zo veel voor wat beide ploegen het publiek voorschotelden. Excelsior '31 was nog nauwelijks serieus bij het doel van ARC geweest, maar in de negentiende minuut prijkte er ineens een 0-1 stand op het scorebord. Op een hoekschop had ARC keeper Aaron Balk slechts de intentie om in te grijpen, waardoor de vrijstaande Bartelds zo maar mocht raak koppen.

Vijf minuten later was het al weer gelijk. ARC schakelde slim om, de pass van Merk was zuiver waarna Zaalman het werk zakelijk afrondde. De hoop op een verder pakkend duel was gewekt maar die is verder nooit ingelost. Ook met een man meer hield ARC behoudens de eerste minuten tien minuten na rust de handrem erop.

Wijs geworden kennelijk van al te naïef spel in de eerste helft van de competitie hield Vurens de balans in het team in het oog. Voor een aanvaller (Gert Labots) kwam een nieuwe aanvaller (Mitchel Beijersbergen), maar middenvelder Lorenzo Rimkus en linksachter Levinho Wijdenbosch maakten later plaats voor de geroutineerde controleurs Berck Beelenkamp en Sezer Aksoy. Vurens kreeg het gelijk aan zijn zijde met de late goal van Zaalman, die ARC op dat moment de niet meer verwachte zege bracht.
 
Over een ding waren de trainers het roerend eens. "Ik heb mijn jongen gecomplimenteerd voor de manier waarop ze zich toch hebben beheerst", verwoordde Dennis Demmers zijn teleurstelling. "Ik kan me heel goed voorstellen hoe ze zich voelen bij Excelsior '31. Onvoorstelbaar hoe de scheidsrechter de wedstrijd beïnvloedt, maar de drie punten zijn voor ons van levensbelang", sprak Vurens.

Dat laatste kon Demmers zich wel weer voorstellen. Het wordt knokken voor ARC en nog veel intenser dan de ploeg tegen Excelsior '31 liet zien. Zaalman had veel meer moeten profiteren van de situatie dat Van Pijkeren al een gele kaart had ontvangen. Toen Demmers Van Pijkeren had ingeruild voor Andreas Davids, kwam lichtgewicht Zaalman er feitelijk niet meer aan te pas.
 
In die fase kon Excelsior '31 er zelfs aan gaan denken om met drie punten naar huis te gaan. Er kwamen ook kansen daarop voor Karim Chengachi en Lesley Nahrworld. Chengachi had de pech dat doelman Balk alert reageerde. Nahrwold liet onkunde zien als eindstation in de tegenstoot.

Het doelpunt viel uiteindelijk aan de andere kant. "Normaal ben ik van de assists", reageerde de matchwinnaar blij verrast. En dan te bedenken dat toeschouwers Zaalman recentelijk in het tweede elftal nog regelrecht hadden zien falen.
 
Klik hier voor een reactie van Excelsior'31 coach Dennis Demmers, na afloop, op RTV Oost (radio).

Bron: klik hier
Vervelende middag voor Excelsior'31
ALPHEN AAN DEN RIJN - Topklasser Excelsior'31 beleefde een vervelende middag op bezoek bij hekkensluiter ARC. De Rijssenaren gingen met 2-1 onderuit. 

Excelsior'31 speelde een groot deel van de wedstrijd met tien man. Verdediger Maurice Bartelds kreeg voor rust binnen een minuut twee keer geel en kon inrukken. Diezelfde Bartelds had de formatie van trainer Dennis Demmers nog wel op een 1-0 voorsprong gezet, maar daarna ging het mis.

Excelsior'31 heeft nu 28 punten uit 21 wedstrijden en staat daarmee achtste in de topklasse. ARC is door de zege gestegen naar de voorlaatste stek, met 20 punten uit 21 duels.  Kalender icoon zaterdag 5 maart 2011 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers