Titelkandidaat Spakenburg verslikt zich in veerkracht danig gehavend Excelsior'31 (uitgebreide samenvatting geplaatst!)

Spakenburg - Excelsior'31 1-2 (1-0)
1-0 Rademaker
1-1 Michels
1-2 Chengachi

Klik hier voor de 13 minuut en 36 sec. lange samenvatting van Spakenburg - Excelsior'31, gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis

* Klik hier voor foto's van Spakenburg - Excelsior'31, met dank aan Gerrit van Keulen

* klik hier voor foto's, met dank aan Hans Erkelens

* klik hier voor een verslag op de website van Spakenburg

Opstelling Excelsior'31:
Kok, David, Lubbers, Davina, Gerritsen Mulkes, Rosink, Michels, Nahrwold. Chengachi, Leferink en Aman

wissels:
92. Smit voor Aman
93. Ten Hove voor Nahrwold

Spakenburg sukkelt in slaap
Bron: klik hier
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Spakenburg heeft in de strijd om het kampioensschap dure punten laten liggen. In eigen huis was het Rijssense Excelsior '31 met 1-2 te sterk voor de 'blauwen'. Doordat IJsselmeervogels met 1-7 won bij Flevo Boys Emmeloord, staan de buren weer gelijk.

De nederlaag hadden de Spakenburgers volledig aan zichzelf te wijten. Een 'gebrek aan beleving' was volgens coach Paus de hoofdreden van het slechte optreden. De Rijssenaren kwamen gehavend naar het vissersdorp. Amanuel Isa, Kevin Siemelink, Bunyamin Özkök en Coen Zwollo moesten de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan vanwege blessures.

Aanvoerder Maurice Bartelds liep vorige week tegen een rode kaart aan, waardoor hij geschorst was. Het grootste gemis was overigens geen speler, maar oefenmeester Dennis Demmers. De coach lag thuis met rugklachten en moest de coaching overlaten aan zijn assistenten Rico ten Hag en Harry Warmelink.

Op zijn Twitter-account liet hij weten dat dit zijn eerste wedstrijd in dertien jaar als hoofdcoach moest laten schieten, omdat de rugklachten te hevig waren.

Lijstaanvoerder Spakenburg was daarentegen bijna op volle oorlogssterkte. Alleen de topschutter Ruben Wilson was er niet bij. Hij is geopereerd aan zijn lies en is bezig aan zijn revalidatie. Als hij niet voor het einde van het seizoen fit is, heeft hij zijn laatste wedstrijd voor Spakenburg gespeeld.

Deze week werd bekend dat de Alkmaarder vertrekt aan het einde van dit seizoen. Hij gaat spelen voor het Amsterdamse De Dijk, dat uitkomt in de tweede klasse op zondag. Daaraan ten grondslag lag vooral de promotie die hij had gemaakt op zijn werk.

Vanaf de tribune zag Wilson hoe zijn ploeg slordig omging met het balbezit. De bezoekers waren telkens een stapje eerder en gingen feller de duels in. Toch waren de betere kansen voor de bewoners van de blauwe zone van De Westmaat. Na tien minuten had Robert Verschraagen de 1-0 op de schoen.

Hij zette de aanval zelf op met een goeie actie. Toen hij doorliep en de bal terug kreeg, stond hij oog in oog met doelman Arjan Kok. De linksback dacht de bal op lakse wijze over de doelman te stiften, maar de doelpost liet zich niet verrassen en plukte de bal simpel uit de lucht.

Een kwartier later was het toch raak voor de 'blauwen'. Hans van de Haar gooide de bal met een inworp het vijandelijk strafschopgebied in. Richard Rademaker raakte de bal half, maar het was genoeg om doelman Kok te passeren en de 1-0 op het scorebord te zetten.

Na de voorsprong bleef het spel slecht bij Spakenburg, de passing was slordig en de spelers leken verre van scherp te zijn. De ploeg van Paus had het geluk dat Excelsior er weinig tegenover kon zetten en de 1-0 niet in gevaar leek te komen.

Nog geen minuut nadat scheidsrechter Bellinga de wedstrijd had hervat na de theepauze, moest hij het spel weer stilleggen. Zijn assistent Zwagemaker lag geblesseerd op de grond na een botsing met een speler van Excelsior '31.

De scheidsrechter leek de wedstrijd te staken, omdat er geen vervanger was. Maar de redder van de middag zat op de tribune. Katwijker Cees van Duijn, die eerder dit seizoen al enkele wedstrijden floot in de topklasse, bood zich aan om de vlag over te nemen.

Na een onderbreking van een kwartier, betrad de invallende grensrechter met gejuich het veld en kon de wedstrijd worden hervat. Door de onderbreking leek Spakenburg in slaap te zijn gesukkeld. Hier maakten de roodhemden dankbaar gebruik van. Vijf minuten na de onderbreking was het Nigel Michels die op randje buitenspel ontsnapte aan de aandacht van de verdediging en afging op keeper Taberima. Hij liet de keeper kansloos: 1-1.

In plaats van wakker te schrikken van de gelijkmaker bleek Spakenburg ineens een bijzonder gastvrije gastheer. Iets te gastvrij. De ploeg gaf Excelsior alle tijd en ruimte op te voetballen. Karim Chengachi keek dit gegeven paard niet in de mond en schoot de 1-2 binnen op aangeven van Niki Leferink.

Spakenburg had een totale off-day en voetballend kwamen ze er niet meer uit, dan met lange ballen vanuit de verdediging. "En dat is niet ons spel," aldus aanvoerder Ivo Rottiné. De laatste tien minuten van de wedstrijd ging zelfs centrale verdediger Jeroen Hessing in de punt van de aanval spelen. Het mocht niet meer baten, waardoor de Tukkers de drie punten mee naar huis mochten nemen.

"We verloren iedere tweede bal, bij elke bal waren we een stap te laat. We speelden gewoon niet goed," was de duidelijke verklaring van Rottiné. Zijn coach Paus was het daarmee eens: "Ik miste een bepaalde beleving. Je moet zo'n gast willen opvreten. Duels werden verloren, alle tweede ballen waren voor Excelsior. Uiteindelijk heeft Excelsior verdiend gewonnen."

Tekst: Joost Beitler

* Klik hier voor een reactie van Nigel Michels, op RTV Oost (radio)

Dinsdag 15 maart speelt Excelsior'31 in de 1/8e finale van de KNVB Districtsbeker, thuis tegen Berkum. Het duel op sportpark De Koerbelt begint om 20.00 uur.

Topklasse: Excelsior '31 wint bij koploper Spakenburg
bron: klik hier

Een uiterst zwak Spakenburg heeft de wedstrijd tegen Excelsior '31 met 1-2 verloren. De eerste helft viel er voor het publiek niet veel te genieten. Beide ploegen speelden erg matig en het was dan ook een rommelige wedstrijd. Spakenburg kwam nog wel op 1-0 door een doelpunt van Rademaker. De tweede helft was nog steeds niet geweldig, alleen was Excelsior de meest gevaarlijke ploeg, waar velen toch hadden verwacht dat het de thuisclub zou zijn, die uit een ander vaatje zou tappen. Niets bleek minder waar en door doelpunten van Michels en Chengachi gingen de punten mee in de tas naar Rijssen. En dit mocht niet eens onverdiend genoemd worden.

Spakenburg - Excelsior '31 1-2 (1-0)

Doelpunten  24. Richard Rademaker 1-0, 49. Nigel Michels 1-1, 58. Karim Chengachi 1-2
Scheidsrechter  M. Bellinga
Toeschouwers  1400
Spakenburg  Sven Taberima, Richard Rademaker, Robert Verschraagen, Salim Amerzqiou, Thijs Houwing, Hans van de Haar, Jeroen Hessing, Sebastiaan Steur (61. Sargon Gouriye), Harry Zwarthoed (80. Maarten Woudenberg), Ivo Rottiné, Danny van den Meiracker
Excelsior '31  Arjan Kok, John Lubbers, Nigel Michels, Andreas David, Michel Gerritsen Mulkes, Kevin Aman (87. Maarten Smit), Dennis Rosink, Niek Davina, Niki Leferink, Karim Chengachi, Lesley Nahrwold (89. Gerald ten Hove)
Gele kaart  Sebastiaan Steur, Jeroen Hessing (Spakenburg), Nigel Michels, Niki Leferink, Kevin Aman (Excelsior '31)

Lijstaanvoerder Spakenburg heeft een dure nederlaag geleden. Op de eigen Westmaat was het Rijssense Excelsior '31 met 1-2 te sterk voor de zwak acterende Bunschoters. Richard Rademaker zorgde na 23 minuten nog wel voor een voorsprong van de thuisploeg. Excelsior '31 profiteerde optimaal van de noodzakelijke onderbreking (assistent-scheidsrechter Zwagemaker viel geblesseerd uit). Nigel Michels en Karim Chengachi zorgden voor de 1-2 eindstand.

IJsselmeervogels kwam door een klinkende 1-7 zege bij Flevo Boys op gelijke hoogte met Spakenburg. Maikel de Harder was met drie treffers de grote man bij de Vogels. Rijnsburgse Boys heeft zich in Hoek laten verrassen door de hekkensluiter. De Zeeuwen kwamen al na drie minuten via Ferry Alfons aan de leiding, dertien minuten voor tijd kwamen de gasten via een dubieuze penalty op gelijke hoogte: 1-1. Tim Orlowski stopte vijf minuten voor tijd nog een strafschop van Hoek. De Rijnsburgers hebben drie punten achterstand op beide Spakenburgse koplopers.

FC Lisse en Sparta Nijkerk voerden een waar spektakelstuk op. De Lissenaren zaten na een half uur spelen in een zetel met de 3-0 voorsprong, vijf minuten later stond er echter 3-2 op het scorebord. Na rust werd er niet meer gescoord, waardoor FC Lisse Sparta Nijkerk passeert en de laatste plaatsen verlaat.

In de brede middenmoot bevinden zich onder andere Katwijk en SC Genemuiden, Katwijker Richard Blonk scoorde op slag van rust de enige treffer: 1-0. Bovenin de midenmoot troffen de nummers vier (HHC Hardenberg) en vijf (Capelle) elkaar op sportpark de Bosk, waar niet gejuicht kon worden: 0-0.

Barendrecht heeft een nuttige thuisoverwinning geboekt op Harkemase Boys. De ploeg van Jack van den Berg won dankzij een goal van David Almeida met 1-0. ARC heeft een punt overgehouden aan het treffen met CSV Apeldoorn. De thuisploeg kwam via Melvin Zaalman al vroeg op voorsprong. De Apeldoornse bezoekers draaiden de rollen om en kwamen op 1-3, waarna Jim Blom de tien Alphenaren uit geslagen positie terugbracht: 3-3.

ARC - CSV Apeldoorn 3-3
Barendrecht - Harkemase Boys 1-0
FC Lisse - Sparta Nijkerk 3-2
Flevo Boys Emmeloord - IJsselmeervogels 1-7
HHC Hardenberg - Capelle 0-0
Hoek - Rijnsburgse Boys 1-1
Katwijk - SC Genemuiden 1-0
Spakenburg - Excelsior '31 1-2

Klik hier voor de uitslagen- en standenpagina van de topklasse.