Significant verval na rust kost Excelsior'31 de overwinning (samenvatting geplaatst)

Foto bij Significant verval na rust kost Excelsior'31 de overwinning (samenvatting geplaatst)

Significant verval na rust kost Excelsior'31 de overwinning (samenvatting geplaatst)

 foto: arbiter Fikkert viel halverwege de 2e helft geblesseerd uit. Assistent Loontjes was zijn vervanger

* Klik hier voor de samenvatting (van de 2e helft). Cameraman Thijs Nieuwenhuis was zowel bij het duel van het 1e als het 2e. Aangezien het duel van Excelsior'31 2 behoorlijk uitliep (de 2e helft duurde ruim een uur!), alleen beelden van de 2e helft van Excelsior'31 1 - Sparta Nijkerk 1.

 Daarom ook geen beelden van de Excelsior'31 treffer (door Karim Chengachi), voor rust. Waarvoor onze excuses. 

* Klik hier voor 72 foto's (copyright www.excelsior'31)


Sparta Nijkerk kan zo maar diep vallen
Bron: Voetbal op Zaterdag. Tekst: Aad van der Graaf
RIJSSEN - Gelijk spelen tegen Excelsior '31 in Rijssen is op zich niet eens zo'n slecht resultaat, maar in de strijd tegen degradatie was het niet minder dan een mokerslag voor Sparta Nijkerk. Zeker toen de Spartanen definitief te horen kregen dat de concurrenten Flevo Boys en CSV Apeldoorn over hen heen geklommen waren. 

Alles zal aankomen op de laatste twee speeldagen of Sparta Nijkerk het vege lijf kan redden. Dan moet er gewonnen worden van eerste Harkemase Boys en daarna CSV Apeldoorn en dan nog geeft dat geen garantie dat het allemaal met een sisser gaat aflopen, want als ARC (tegen FC Lisse en Hoek) en Flevo Boys (Spakenburg en Katwijk) ook hun resterende wedstrijden weten te winnen, is het toch einde oefening topklasse. Het kan dus allemaal nog op zijn pootjes terechtkomen, rechtstreeks of via de p/d regeling, maar Sparta Nijkerk kan ook zo maar diep vallen.

Dat zou voor de club die vorig seizoen achter IJsselmeervogels nog vice kampioen werd, een ramp in optima forma zijn. Met een hele huishouding die toch afgestemd is op de topklasse zal degradatie Sparta Nijkerk dubbel dik rauw op het dak vallen. Zo ver is het dus nog niet, maar zo langzamerhand doet zich wel de situatie voor dat in deze cruciale fase van de competitie niemand meer lijkt te weten hoe het moet. 

Achter de schermen rommelt het stevig, gezien het recente terugtreden van voorzitter Wim Koopman en voorzitter ad-interim van de technische commissie Gert Jan Messelink. Verschil van inzicht over de toekomst is de verklaring van de bestuurscrisis. En die interne onrust vindt ontegenzeggelijk zijn vertaling naar het veld. Daar gaan spelers ook achter hun oren krabben of ze wel de goede keuze zullen maken om in Nijkerk te blijven.

Hoe het ook afloopt, goed (twaalfde), half-half (p/d) dan wel beroerd (terug naar de hoofdklasse), het eerste seizoen in de topklasse kan als een verloren jaar de boeken in. Na acht speeldagen, vier punten rijk op dat moment, kwam trainer Raymond Schuurman ontslagen en gedesillusioneerd op de stoep te staan. 

Zijn opvolger Gelmer Veen begon met een overwinning en verloop daarna hoopvol (5-3) van Spakenburg voor hij plaats maakte voor de definitieve interim-trainer David Nascimento. Ook die startte positief, maar tot aan de winterstop wist Sparta Nijkerk daarna in een reeks van zes duels niet meer te winnen en sprokkelde welgeteld vier punten bij elkaar. 



Pas toen de bal weer ging rollen voor het tweede deel van de competitie, moet bij Nascimento het gevoel gegroeid zijn dat de oud-prof eindelijk grip kreeg op de gebeurtenissen binnen de lijnen. Met een mooie serie tegen IJsselmeervogels (0-1), Rijnsburgse Boys (3-1) en Flevo Boys (2-3) leek de voorgaande jaren zo vertrouwde beleving binnen het elftal helemaal terug.

Wat veel weg had van een herstelbouwwerk, is uiteindelijk allemaal toch weer als droog los zand weggelopen. Gewonnen werd er alleen nog van ARC (toen en nu nog steeds concurrent), maar met vijf punten uit acht speelrondes was er in de afgelopen maanden weinig aanleiding om met vrolijke berichten naar huis te gaan. 

En als je dan in een beslissende fase van de competitie ook nog een kampt met schorsingen en blessure is het niet zo vreemd dat ook een trainer het even niet meer weet. "We moeten de koppies weer fris krijgen", sprak Nascimento na de 1-1 in Rijssen. Vragen naar hoe dat dan zou moeten was overbodig. 

Een helder antwoord zou er niet gekomen zijn. Het zijn de inzetbare spelers die het karwei, zeg maar mega-klus, moeten klaren. De neuzen moeten één kant op, de volle negentig minuten en niet een uur lang zoals in Rijssen het geval was maar wat aanmodderen.

Nascimento moest het stellen zonder de geschorste Jeffrey van den Brink, Dwight Eind, en last but not least Marc van der Vegte. Daarbovenop kwam ook nog de absentie van  Karim Elkaddouri die nog te heel hinder ondervond van een blessure. Zo konden Rob Knul en Herbert van den Ham hun opwachting maken in de hoofdmacht. 

Knul deed het van de twee als frontsoldaat nog het meest verdienstelijk, maar voor Van den Ham was het eerste elftal nog een brug te ver. In de eerste twintig minuten keek de rechtsback geregeld naar de rug van zijn directe tegenstander Kevin Aman. De korte drinkpauze, door scheidsrechter Fikkert wijselijk halverwege de eerste helft ingelast, gebruikt Nascimento voor de omzetting waarbij Ruben de Goede terugkeerde op zijn vertrouwde plek achterin en Van den Ham verhuisde naar de linkerkant. Vanaf dat moment was het  buitenom op snelheid erlangs voor Aman verleden tijd. 

In zijn totaliteit beter voetballen na de omzetting ging Sparta Nijkerk niet. De ploeg liet veel elementaire zaken achterwege. Fatsoenlijk dekken bijvoorbeeld, attent doordekken, het was allemaal teveel gevraagd, waardoor de thuisploeg wel erg veel ruimte kreeg de bal lekker rond te laten gaan, gesteund door de snelle openingsgoal van Karim Chengachi. 

Een slippertje achterin bij een corner hielp Excelsior '31 al na tien minuten op het paard. Een elftal met vertrouwen was dat niet overkomen, sterker nog, dat had op dat moment misschien wel al een 0-2 voorsprong kunnen koesteren. Maar Niels Buijtenhuis schatte zijn schietkans niet op waarde en de misser daarna van Maurice van der Wilt, frank en vrij opgedoken voor doelman Arjan Kok, was evenzeer veelzeggend. 

Een beetje spits in goede doen had de open kans knalboem afgemaakt. Stefan Fredriksen, heus een begenadigd voetballer, want dat heeft hij in het verleden laten zien, maakte het later in de eerste helft nog bonter. Fredriksen liep vanaf de rechterzijde drie man voorbij om recht voor het doel uit te komen dat hij vervolgens toch te breed inschatte. Hoe fraai moet je ze hebben?

Een kwartier na de pauze zette Nascimento joker Albert van Nijhuis in en toen pas toonde Sparta Nijkerk iets van teamspirit. Van der Wilt en Nijhuis kregen ook de 1-1 voor het inblazen, maar doelman Kok hield met overtuiging zijn doel schoon. Excelsior '31 was juist in die fase in afwachting van een vervanger voor de uitgevallen Kevin Siemelink. 

Excelsior '31 was nog niet terug op volle sterkte, toen scheidsrechter Fikkert voor de tweede keer die middag een drinkpauze inlaste, althans daar leek het op vanaf de overzijde van het veld. In werkelijkheid onderbrak de arbiter de wedstrijd vanwege een zweepslag in zijn kuit. "In de negen jaar dat ik fluit, is dit me nog nooit overkomen", sprak Fikkert na afloop. 

Eerste assistent Loontjes nam de honneurs waar en zijn plaats aan de zijlijn werd ingenomen door de scheidsrechter die die middag bij het tweede elftal van Excelsior '31 had gefloten.

Na de ongewilde onderbreking zakte de wedstrijd naar een echt bedenkelijk peil. De moed der wanhoop kreeg de overhand bij de Spartanen. "Naar voren zwarte kutaap", liet een Nijkerk supporter zijn emoties de vrije loop. Of de minder vleiende opmerking speciaal gericht was een de donker getinte jongens vermeldt de historie niet. 

Misschien was het bedoeld in het algemeen voor de in een zwart tenue gehulde spelers van Sparta Nijkerk. Buijtenhuis schoot uiteindelijk de 1-1 nog wel binnen, maar dat halve ei had feitelijk de waarde van een lege dop.



Over eieren gesproken. Dennis Demmers had zijn ploeg bij een fatsoenlijke prestatie de komende week een vrije dag in het uitzicht gesteld. Die snipperdag kunnen ze op hun buik schrijven. Wat Demmers betreft wordt het alsnog eieren zoeken en wie niets vindt heeft een probleem. De trainer had zich naarmate de tijd verstreek steeds meer opgewonden over de wegzakkende moraal van zijn ploeg. 

"Voor rust was het goed, maar de tweede helft vond ik schandalig", liet hij zijn ongenoegen blijken. En wie gaat die eieren dan verven? "Dat laat ik m'n dochtertje wel doen", reageerde Demmers. Waar de een met bijtende humor terug kon blikken, stapte de ander met een belabberd gevoel de bus in. Alles zelf moeten winnen en dan toch machteloos moeten afwachten wat anderen gepresteerd hebben, Sparta Nijkerk heeft vrolijker tijden gekend.
 

Excelsior'31 - Sparta Nijkerk 1-1 (1-0)
1-0 Karim Chengachi
1-1 Niels Buitenhuis



Significant verval na rust kost Excelsior'31 de overwinning (op Sparta Nijkerk) 1-1
RIJSSEN - Excelsior’31 mag zich rijk rekenen met doelman Arjan Kok. Middels een aantal katachtige reflexen hield hij (met name) na rust Sparta Nijkerk van een overwinning af, op sportpark De Koerbelt in Rijssen.

En het begon allemaal nog wel zo voortvarend, voor de thuisploeg. Voor rust had het immers nauwelijks iets te duchten van de Nijkerkers. Als in de 8e minuut Karim Chengachi de openingstreffer langs Sparta Nijkerk goalie Sven Onland jaagt lijkt het de rood/witten wat in slaap te sussen. Mede ingegeven door de verzengende hitte en de gortdroge hobbeltuin van een grasmat, op sportpark De Koerbelt, nam de thuisploeg ongewild wat gas terug. 

Daarmee speelde het Sparta Nijkerk in de kaart. De bezoekers tapten na rust bepaald uit een ander vaatje en gooiden – na de gelijkmaker van de voet van Niels Buitenhuis – op goed moment alle schroom van zich af. Het was aan doelman Arjan Kok te danken dat Excelsior’31 in ieder geval nog een punt aan het duel met Sparta Nijkerk overhield.

Saillant detail: arbiter Fikkert uit Hellendoorn viel halverwege de 2helft geblesseerd uit, zijn vervanger was assistent Loontjes. Als assistent-scheidsrechter werd de arbiter van het thuisduel van Excelsior’31 2 (tegen CSV Apeldoorn 2) bereid gevonden het duel tot een goed einde te brengen. 

Excelsior’31:
Arjan Kok, Kevin Siemelink (66. Andreas David), Coen Zwollo, Maurice Bartelds, Michel Gerritsen Mulkes, Dennis Rosink (62. Lesley Nahrwold), Nigel Michels (79. Bunyamin Özkök), Amanuel Isa, Niek Davina, Karim Chengachi en Kevin Aman 

Sparta Nijkerk:
Sven Onland, Ruben de Goede, Tim Muller (59. Albert van Nijhuis), Joris van Rooijen, Herbert van de Ham (76. Biko Brazil), Iwan Axwijk, Stefan Hendriksen, Niels Buitenhuis, Maurice van der Wilt, Niels Vlugt en Rob Knul (79. Daan Drent)

Scheidsrechter: dhr. B.J. Fikkert (72. J.P.M. Loontjes)
Gele kaart: geen
Rode kaart: geen
Toeschouwers: 850

Excelsior '31 gelijk, Hoek degradeert
Bron: klik hier 
RIJSSEN - Excelsior '31 heeft vanmiddag in de Topklasse zaterdag een met 1-1 gelijk gespeeld tegen Sparta Nijkerk. Ondanks de remise waren verhoudingen op de ranglijst goed zichtbaar vanmiddag. Excelsior was voetballend de betere ploeg en kwam vroeg met 1-0 voor door een doelpunt in de 11e minuut van Karim Chengachi. 

Sparta Nijkerk kreeg in de eerste helft twee dotten van kansen, maar ging daar onzorgvuldig mee om. In de tweede helft viel scheidsrechter Fikkert uit Hellendoorn geblesseerd uit. Hij werd vervangen door een grensrechter, die op zijn beurt weer werd vervangen door een clubscheidsrechter die langs de lijn stond. Al met al zorgde dit voor een oponthoud van zeker vijfentwintig minuten.

Een echte wedstrijd werd het vervolgens niet meer, al leidde het opportunisme van de gasten nog wel tot de gelijkmaker van Albert van Nijhuis. En met een beetje scherpte voorin namen de gasten zelfs de volle buit mee terug naar Nijkerk. Arjan Kok hield de vrije schietkans er echter fantastisch uit. 

Excelsior blijft ondanks het puntenverlies keurig vijfde. Sparta Nijkerk zakt door het punt naar de vijftiende plek, omdat concurrenten CSV Apeldoorn en Flevo Boys beide wonnen. 

De eerste degradant in de topklasse is bekend. Het Zeeuwse Hoek verloor thuis met 1-0 van FC Lisse en kan zich, met nog twee duels te gaan, niet meer handhaven.

IJsselmeervogels stevent af op de titel. Na de zege vorige week in de belanden burenruzie op Spakenburg wonnen 'De Vogels' zaterdag bij Katwijk. Spakenburg ging opnieuw onderuit. 

Nummer drie Rijnsburgse Boys was met 3-2 te sterk voor de ploeg van trainer Andre Paus. IJsselmeervogels heeft nu vijf punten voorsprong.

Later méér...

 

Kalender icoon zaterdag 23 april 2011 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers