Gerald Janssen hoopt op afscheid met landskampioenschap

Foto bij Gerald Janssen hoopt op afscheid met landskampioenschap

Gerald Janssen hoopt op afscheid met landskampioenschap

Tekst en foto: bron - dagblad TC Tubantia, van vrijdag 10 juni
RIJSSEN – Zijn nieuwe teamgenoten van het achtste zullen Gerald Janssen na de zomer met open armen ontvangen. Van de 34-jarige aanvaller van Excelsior’31 mag komend seizoen een karrenvracht aan doelpunten verwacht worden.

Janssen speelde jarenlang achtereen in de hoofdmacht van Excelsior’31 en SVZW. Het afgelopen seizoen was hij voorhoedespeler van Excelsior’31 2. Met die ploeg hoopt hij zaterdag de kroon op een goed seizoen te zetten. 

Excelsior’31 speelt dan om de landstitel voor reserveteams tegen ASWH 2, uit Hendrik-Ido-Ambacht. Daarna is het afgelopen voor Gerald Janssen. De Rijssenaar zet een punt achter het prestatievoetbal. Zijn naam staat na de zomerpauze op de spelerslijst van het achtste elftal. 



Janssen maakt plaats voor jeugdige spelers. ‘Ik wil niet het gevoel krijgen dat ik jonge voetballers in de weg sta. Jonge spelers van A1 en wisselspelers moeten hun kansen krijgen. Ik ben 34 jaar, voor mij het mooi geweest. Het is nú een goed moment om naar een lager elftal te gaan’, aldus de routinier.

Voor Gerald Janssen betekent dit besluit zijn tweede afscheid in één jaar. Exact een jaar geleden zwaaide hij af bij de hoofdmacht, dat de titel pakte in de Hoofdklasse C. Excelsior’31 promoveerde naar de Topklasse , maar begon zonder Janssen aan het avontuur in de nieuwe competitie.

‘Ik merkte dat ik het fysiek niet meer aan kon. In de Topklasse zou het nóg intensiever worden. Bovendien keek ik op tegen de verre reizen. Ik heb zelf aangegeven dat ik een stapje terug wilde doen’. Janssen wilde echter wel prestatiegericht bezig zijn. Vrijblijvend een balletje trappen zag hij (nog) niet zitten. Het tweede elftal was het ideale alternatief.

‘Dat is nog steeds een behoorlijk niveau. Ik denk dat wij in de top van de 2e klasse, misschien wel in de middenmoot van de 1e klasse, mee zouden kunnen. We hebben oefenwedstrijden tegen 1e elftallen van De Zweef (inmiddels gepromoveerd naar de 1e klasse), Omhoog, Oldenzaal, DVO en Drienerlo gewonnen. En van het naar de Topklasse gepromoveerde SVZW verloren we in de slotfase nipt met 3-1. Dat zegt wel iets..’

Maar na één seizoen Excelsior’31 2 vindt Janssen het welletjes. Toch wil hij iets blijven betekenen voor de selectiespelers. Gerald Janssen maakt komend seizoen deel uit van de Technische Commissie. Spelers van A1, het 2e en 3e elftal kunnen hem aan de jas trekken als ze ‘iets’ op hun lever hebben. ‘Als ze ergens mee zitten, maar het niet de trainer of leider kunnen of willen vertellen, kunnen ze bij mij terecht’, zegt Janssen.

Maar voor het zover is wacht Gerald Janssen nog één grote uitdaging. Na Urk 2 en WKE 2 moet zaterdag ASWH 2 geklopt worden. Dán is Excelsior’31 2 landskampioen. Voor de tweede maal in 6 jaar, overigens. De strijd om de landstitel wordt in één duel beslist. De ploeg van de vertrekkende coach Erik Eshuis, hij gaat naar Hardenberg’85, heeft bij loting het thuisvoordeel gekregen. 

‘Daar hebben we geluk mee. Ik verwacht toch zeker dat er zo’n 500 toeschouwers deze finale zullen bijwonen!’, aldus Janssen. 

Excelsior’31 2 – ASWH 2 begint zaterdag 11 juni om 14.00 uur.

Bron: website ASWH 
Het finalegevoel van..... ASWH 2
Zaterdag speelt ASWH 2 de finale om de landstitel! Nog nooit kwam het tweede elftal van ASWH zo ver. Uiteraard reden om hier eens uitgebreid bij stil te staan. Maar hoe zit het met de finalekoorts van diverse hoofdrolspelers? Hoe beleven zij deze week? De redactie peilde de mening van een aantal spelers van het succesvolle tweede elftal van ASWH. 

Routinier Wilco Datema ziet de wedstrijd in het verlengde van de nacompetitie: "In de aanloop naar de belangrijkste wedstrijd van het seizoen is het gevoel niet anders dan voor de andere wedstrijden in de ALK. Het zijn eigenlijk allemaal finales die gewonnen moeten worden en vanaf het moment dat we de reguliere competitie hebben beëindigd zijn we met z'n allen de voorbereidingen begonnen om de nacompetitie zo goed als mogelijk te starten' 

'De kracht van dit team is tot nu toe de saamhorigheid gebleken. Ook blijken we wedstrijden op karakter te kunnen winnen. En als je het mij vraagt is de basis voor het bereiken van de finale gelegd in Barendrecht, waar we een fantastische wedstrijd hebben gespeeld en Barendrecht niet of nauwelijks in de wedstrijd hebben laten komen. Dit team is niet alleen voetballend zeer sterk, maar ook mentaal heel fris. Een jonge onervaren ploeg met een zeer gedreven instelling."

De ervaren spits heeft toch wel wat finalekoorts: "Als ik persoonlijk kijk, dan ben je er onbewust wel al de gehele week mee bezig, vooral omdat het voor mij inderdaad de laatste wedstrijd op niveau zal zijn. Daarom wil ik deze prijs heel graag winnen. Ik denk dat we, als we de wedstrijd kunnen beginnen zoals de andere wedstrijden tegen Barendrecht, GVVV en Quick'20, een heel goede kans maken. Wel verwacht ik dat onze tegenstander ook alles uit de kast zal halen om te willen winnen!'  

'Ze zullen met een portie inzet in combinatie met de fysieke kracht een lastige tegenstander worden. Maar aan de andere kant, we hebben de andere ploegen ook verslagen, dus waarom zouden we niet van Excelsior kunnen winnen?! Het is echter wel een nadeel dat we de wedstrijd uit bij Excelsior moeten spelen. Voor mij volstrekt onbegrijpelijk, dit is voor de thuisploeg wel een extra steun, maar dit kan voor ons ook weer een extra stimulans zijn om de uitwedstrijd te willen winnen. Vooral hoop ik op een sportieve wedstrijd en uiteraard de landstitel voor ASWH 2!"

Verdediger Stefan Lezer kent nog geen zenuwen: "Deze finale is natuurlijk anders dan alle andere finales die ik tot nog toe heb mogen spelen, zoals kampioenswedstrijden in de afdeling, regionale bekerfinales of zelfs een Supercup. Ook hebben wij al historie geschreven door zo ver te komen in de strijd om het landskampioenschap. Dat wil echter niet zeggen dat de zenuwen plotseling parten (zullen) spelen. Het is en blijft een 'gewone' voetbalwedstrijd die wij hoe dan ook willen winnen. Daarom is er bij mij nog geen sprake van kriebels. Een portie gezonde spanning is er altijd, want het zou vreemd zijn als dat er niet was voor een titelwedstrijd."

De blonde linkspoot, volgend jaar actief voor Rijsoord, vervolgt: "Vooruitblikken doe je eigenlijk altijd wel, maar over het wedstrijdverloop kun je van tevoren toch niets zeggen. Excelsior '31 staat natuurlijk niet voor niets in de finale, maar als wij het spel spelen dat wij dit seizoen al regelmatig hebben laten zien, heb ik zeker het idee dat wij kunnen winnen in Rijssen. Ik geloof er heilig in dat wij de titel kunnen pakken in mijn (voorlopig) laatste wedstrijd voor ASWH!"

De artistieke vleugelspeler Remco Koppelaar, die na de zomer voor Voorschoten '97 voetbal, reageert kort maar krachtig: "Ik wil mijn carrière bij ASWH graag afsluiten als Nederlands kampioen! Een mooiere afsluiting zou er niet bestaan. Met dit team is dit zeker mogelijk!"

Hoe hangt de vlag er bij aanvoerder Sonny Schouten bij? "Ik leef deze week eigenlijk ontspannen naar de finale toe. Wel merk je dat veel mensen er in geïnteresseerd zijn. Voor veel ploegen is het seizoen al afgelopen en daardoor valt onze plek in de finale alleen maar extra op! De zenuwen zullen ongetwijfeld zaterdag op de weg naar Rijssen al komen. Tot nu toe ben ik elke wedstrijd in de nacompetitie vrij ontspannen begonnen. Vooral na de overwinning op Barendrecht, zij werden toch als de gevaarlijkste tegenstander gezien, hebben wij veel zelfvertrouwen gewonnen.'

'Die wedstrijd hebben we dik verdiend gewonnen en daarmee werd nog maar eens bevestigd dat we voor weinig tegenstanders onder doen. Er staat een leuke, goede groep met een enorm enthousiaste technische staf. Ervaring in het spelen van een finale heb ik niet echt, niet met zo'n impact als deze. Er kan toch geschiedenis geschreven worden aanstaande zaterdag. Laten we hopen op een mooie wedstrijd waar uiteindelijk ASWH 2 als winnaar uit zal komen!" 

Ras ASWH'er Paul Scheurwater maakt zelfs onderweg tijd vrij voor een snelle reactie: "Ik heb nog geen kriebels, die komen pas kort voor de wedstrijd. Ik heb vaker finales gespeeld, maar dit is wel een heel mooie. Historie schrijven bij ASWH is voor een Ambachtse jongen een droom. Ik denk dat het voelt zoals mijn basisdebuut bij Kozakken Boys en de verwachting.... Die schaal komt naar Ambacht en hoe, dat interesseert me helemaal niks!" 

Brabander in Ambachtse dienst Bas van Stokkom beleeft de finale als volgt: "Het is eigenlijk gewoon een wedstrijd zoals al die andere wedstrijden in de voorrondes. Alleen is deze wedstrijd allesbeslissend, ga je met een prijs terug naar ASWH of heb je dit mooie seizoen niet op een passende manier kunnen afsluiten? Er kan daarom bij wat spelers druk ontstaan, ik heb hier nu geen last van. Ik leef gewoon op dezelfde manier naar deze wedstrijd toe, zoals ik dat altijd iedere andere wedstrijd doe."

Toch ontkomt ook de linksbenige verdediger niet aan finalekriebels: "Als je al die wedstrijden hebt gespeeld in de voorrondes, kijk je wel uit naar de finale. Het is een lange reis naar Excelsior'31, hierdoor heb je ook gelijk een stukje teambuilding in de bus. Ik sta te popelen om aan de aftrap van deze historische wedstrijd te staan!"

Bas heeft nog weinig ervaring met finales: "Ik heb eigenlijk geen ervaringen met dit soort wedstrijden, buiten de finales die ik heb meegemaakt op verschillende meerdaagse toernooien. Maar dat is eigenlijk niet met dit te vergelijken," zegt hij. Zijn verwachtingen zijn positief: "We zitten al weken in een winning mood. Je merkt zowel op als buiten het veld, dat dit team een enorme drive heeft om landskampioen te worden. Iedereen doet er alles aan om iedere wedstrijd te winnen, we zijn echt een team.'

'We hebben als nadeel dat we op het complex van Excelsior'31 spelen, maar ondanks dat we op vijandig grondgebied spelen, weet ik zeker dat we met dit hechte team landkampioen gaan worden. We scoren gemakkelijk en geven weinig tot niks weg. Mijn voorspelling is daarom een verdiende 0-2 overwinning voor ASWH 2 in Rijssen! Het zou mooi zijn als Sonny die schaal omhoog gaat houden!!" 

Pim Opraus is nog zo'n echte ASWH'er, die al zijn hele leven in het wit met zwart speelt: "Als eerstejaars senior die heel de jeugd bij ASWH heeft doorlopen is dit toch wel een van mijn persoonlijke hoogtepunten. In de selectie-elftallen speelde ik altijd op een landelijk niveau, maar dit is echt nog een stapje hoger! Ik heb de afgelopen jaren ook al redelijk vaak een finale gespeeld en deze meestal gewonnen. Deze serie zou ik graag willen vasthouden en daar heb ik met ons team alle vertrouwen in.'

'Ik denk dat alle finales met enige zenuwen wordt gespeeld en het zal zeker niet de beste wedstrijd van het seizoen worden. Maar een van onze kwaliteiten is dat wij altijd een dusdanig niveau laten zien dat we zelfs op onze slechtste dag elke ploeg genoeg tegenstand kunnen bieden. Ik maak me dan ook geen zorgen over een goede afloop, maar we zullen wel van begin tot einde gefocust moeten zijn!"

Verdediger Wilco Hameetman verwacht nog wel kriebels de komende dagen: "Ik heb nog geen kriebels, maar die zullen vrijdagavond en 's nachts richting zaterdag wel komen, zoals ook al bij de halve finales het geval was. Ik zie die spanning ook gewoon als gezonde wedstrijdspanning, waar je alleen maar goed mee presteert." Finales zijn voor hem niet geheel nieuw:

'Ik heb natuurlijk nog nooit gespeeld voor het NK reserveteams, maar wel twee kampioenswedstrijden met ASWH 2 en veel finales met de A1 o.a. voor promotie en bijv. de Dordtenaar Cup. Die hebben we vrijwel altijd gewonnen, dus dat is een goed voorteken!"

Wilco, die volgend jaar voor Pelikaan speelt, heeft er zin in: "Ik verwacht een finale waarin twee ploegen aan elkaar gewaagd zijn, maar waar wij aan het langste eind trekken. We gaan er met veel vertrouwen naar toe. Het is voorlopig mijn laatste wedstrijd voor ASWH na 17 jaar, dus deze wil ik goed afsluiten en dan kan ik voorlopig met een goed en voldaan gevoel afscheid nemen van ASWH!"

Ook aanvaller Sharog Susani kijkt uit naar de wedstrijd, die ook voor hem voorlopig de laatste in ASWH-tenue wordt: "Het wordt een geweldige finale. Een finale die de bekroning moet vormen voor dit geweldige team, een team vol voetbalvrienden van mij. Wij kunnen met dit team geschiedenis schrijven voor ASWH. Ik wil hier zaterdag dan ook heel graag mijn steentje aan bijdragen, zodat ik met een trots gevoel de club kan verlaten, waarbij het sowieso al geweldig is dat de finale van het NK mijn laatste wedstrijd zal worden.'

'In het verleden ben ik natuurlijk al een keer kampioen geworden in de A1 en heb ik één keer eerder een dergelijke finale gespeeld in de jeugd. Dit was in de B1 voor de supercup finale, tegen DESK B1. Deze wedstrijd wonnen wij met 4-2, hopelijk kunnen wij zaterdag dit voorbeeld doen volgen!"

 

Kalender icoon vrijdag 10 juni 2011 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers