KNVB neemt amateurarbiter in bescherming

Foto bij  KNVB neemt amateurarbiter in bescherming

KNVB neemt amateurarbiter in bescherming

Bron: klik hier
ZEIST - Geweld tegen voetbalscheidsrechters op de amateurvelden wordt voortaan bestraft met jarenlange schorsing of levenslange uitsluiting. De amateursectie van de KNVB is het menens om de ruim zeshonderd ernstige excessen waarbij vorig jaar arbiters werden geslagen, geschopt, bespuwd en bedreigd, sterk in te dammen.
 
De voetbalbond zegt niet langer te tolereren dat scheidsrechters worden belaagd bij het uitoefenen van hun hobby. Met de overheid worden afspraken gemaakt over een vlotte behandeling door politie en Openbaar Ministerie van aangiften. De KNVB gaat daarover het gesprek aan met minister Edith Schippers, zegt plaatsvervangend directeur Anton Binnenmars van de sectie amateurvoetbal. „Wie nu nog met zijn handen aan de scheidsrechter durft te zitten, kan het voetbal de eerste jaren vergeten. Wie dat doet is niet meer welkom bij een voetbalclub”, waarschuwt Binnenmars.
 
Rumoer rond scheidsrechters maakt bijna zestig procent uit van de bijna elfhonderd excessen die de KNVB vorig jaar turfde: collectieve vechtpartijen, mishandeling van spelers en vooral het molesteren, bedreigen of beledigen van scheidsrechters.
 
Het merendeel van die elfhonderd excessen in het amateurvoetbal speelt zich af in de Randstad. In het district Oost waren er 141 zware incidenten.
In mei van dit jaar besloot een taskforce onder leiding van bondsvoorzitter Michael van Praag de excessen een halt toe te roepen. Dat maatregelen nodig zijn, blijkt wel uit het feit dat op de speelvelden rond Rotterdam en Den Haag nu ook het pupillenvoetbal vatbaar blijkt voor onregelmatigheden.

Afgelopen seizoen moesten daar 56 wedstrijden bij de D-tjes, E-tjes en F-jes worden stilgelegd, bijna een verdubbeling (was 31) ten opzichte van het seizoen 2009/2010. Daarbij gaat het om voetballertjes die hooguit twaalf jaar oud zijn. Ouders blijken in die gevallen vaak de aanstichter te zijn.
 
 
 
Kalender icoon dinsdag 16 augustus 2011 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers