Foto bij Excelsior’31 trekt tegen ARC aan het langste eind (4-2) (foto's & samenvatting geplaatst!)

Glasheldere wedstrijdanalyse Excelsior'31 assistent Ryan Eertink, op 10 min.55 sec. Met dank aan ARCTV

Klik op de TV (rechts) voor een samenvatting van dit duel, gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis.

Toeschouwers: 900
Gele kaart:  Bunyamin Özkök,  Robert Wilens, Gradus Hempenius en Kevin Siemelink (Excelsior’31)
Aaron Balk en Jason Esseboom (ARC),
Rode kaart: geen

Opstelling Excelsior’31:
Arjan Kok, Kevin Siemelink, John Lubbers, Maurice Bartelds (68. Dennis Rosink), Andreas David, Nigel Michels (59. Bunyamin Özkök). Amanuel Isa, Niek Davina, Gradus Hempenius, Christian Cicek (79. Robert Wilens) en Karim Chengachi

Opstelling ARC:
Aaron Balk, Richard Zijderveld (56. Jason Esseboom), Machiel van Maarseveen, Milan Berck Beelenkamp, Lorenzo Rimkus, Marcel Vondeling, Maurits Splinter, Jeroen Merk (37. Cristian Babrera Ortega), Jeffrey van den Berg (68. Patrick Vermeulen), Emile Linkers. Gert Labots

Excelsior’31 trekt tegen ARC aan het langste eind

RIJSSEN – Op basis van de 4-2 eindstand na 90 minuten bestaat de indruk dat Excelsior’31 vandaag een ontspannen middag beleefde, tegen ARC. Een misvatting, dus. De beginfase van het treffen op sportpark De Koerbelt was namelijk overduidelijk voor de bezoekers, zonder dat men nu met regelmaat van de klok dreigend voor het doel van Excelsior’31 sluitpost Arjan Kok werd.

Het moet gezegd, het geblesseerd uitvallen van de balvaardige Jeroen Merk was een behoorlijke aderlating voor ARC. Het zal dan ook geen toeval zijn geweest dat juist in de fase, na de wissel Cristian Babrera Ortega voor Jeroen Merk, ARC korte tijd nodig had zich te herpakken. Na uitstekend voorbereidend werk van Niek Davina tikte Christian Cicek juist toen zijn eerste treffer van de middag binnen, 1-0.

Amper 120 seconden later werd een lichte overtreding van ARC doelman Aaron Balk, die Karim Chengachi binnen de 16 onderuit naar de mening van arbiter Wijma onderuit haalde, bestraft met een penalty voor de thuisploeg. Plus: geel voor de ARC doelman.

Ook na rust trokken de bezoekers fris van de lever ten aanval en was het enige tijd alle hens aan dek, voor het doel van Arjan Kok. De 2-1 (van Gert Labots) kwam dan ook geenszins plotsklaps uit de lucht vallen. Even dreigde het duel zelfs te kantelen, voor de  thuisploeg. Juist in die fase was het Christian Cicek die het verschil maakte. Op fraaie wijze door Gradus Hempenius weggestuurd was Cicek uiterst doeltreffend, 3-1.

Als luttele minuten later arbiter Wijma Excelsior’31 een tweede (makkelijk gegeven) strafschop toekent, maakt Karim Chengachi aan alle Alphense illusies een eind, 4-1. De 4-2, een vrije trap ineens van Marcel Vondeling, waar Arjan Kok onvoldoende op anticipeerde, betekende het slotakkoord van een uiterst vermakelijk tweede competitieduel van twee aan elkaar gewaagde ploegen.

ARC mag dan na 2 duels met lege handen staan, op basis van het vanmiddag vertoonde spel doet de laatste stek op de ranglijst de Alphenaren absoluut geen recht.

Captain Amanuel Isa werd voor aanvang van het duel tegen ARC in het zonnetje gezet, vanwege zijn 200e wedstrijd in Excelsior'31 1.

ARC verliest onnodig bij Excelsior '31
Bron: klik hier
ARC wacht na twee speelrondes nog altijd op het eerste punt in de competitie. In Rijssen (Overijssel) verloor de Alphense topklasser zaterdag met 4-2 van Excelsior '31.Van het aanvallende en attractieve ARC, dat indruk maakte tegen IJsselmeervogels en Quick '20, was in Rijssen weinig te zien: vier verdedigingsfouten, vier tegentreffers.

Na een sterk begin van ARC, waarin overigens nauwelijks echt uitgespeelde kansen werden gecreëerd, kwam Excelsior op voorsprong. Machiel van Maarseveen bracht Lorenzo Rimkus in een moeilijke situatie. Die leed balverlies en uit de counter scoorde Christian Cicek 1-0. Een minuut later counterde de thuisclub opnieuw. Aäron Balk haalde zijn tegenstander neer en uit de strafschop scoorde Andreas David 2-0.

Voordat ARC in de tweede helft wat terug kon doen, kopte de Overijsselse ploeg op de lat. Uit een hoekschop maakte Gert Labots 2-1. Labots brak voor de Racing een ban want in de twee voorgaande seizoenen wisten de Alphenaren geen directe goal te maken uit een corner in een competitieduel. ARC zette daarna druk op de club uit Rijssen, maar een nieuwe counter leidde de 3-1 in. Lorenzo Rimkus hief de buitenspelval op en Cicek kon alleen op Balk af gaan. In eerste instantie keerde Balk, maar de rebound ging er alsnog in.

Korte tijd later maakte Milan Berck Beelenkamp een overtreding in het zestien meter-gebied en Karim Chengachi besliste de wedstrijd. In blessuretijd tekende Marcel Vondeling voor de eindstand.
Hij schoot een vrije trap hoog in en doelman Arjan Kok liet de bal door zijn handen glippen. ARC'ers Jeffrey van den Berg en Jeroen Merk vielen beiden met een blessure uit. Jason Esseboom (ARC) maakte zijn debuut in de Topklasse.

'We waren gelijkwaardig aan Excelsior. Het is onze eigen schuld dat we hebben verloren. Dat was nergens voor nodig geweest', meent Marcel Vondeling. Trainer Edwin Vurens: 'Positief is dat we twee keer gescoord hebben. Verder misten we de druk naar voren.'

Excelsior '31 zit in de goede richting
Bron: klik hier
RIJSSEN - Vijfde werd vorig seizoen Excelsior '31. Op zich geen gekke prestatie in het veld van zestien topklassers. Maar hoe gaat dat in prestatiesport? Het moet toch altijd beter dan de keer daarvoor? Excelsior '31 maakt geen uitzondering op die regel.

En dus moest de technische commissie aan de slag om in ieder geval een opvolger te vinden voor Niki Leferink. In de loop van vorig seizoen werd al snel duidelijk dat het Leferinks laatste seizoen zou zijn in Rijssen. Als gevolg van een blessure raakte de lange aanvaller in de versukkeling. Werk aan de winkel dus voor de TC, die op zoek moest naar nieuwe aanvalskracht, want met 48 doelpunten in 30 wedstrijden bleef Excelsior 31 duidelijk achter bij de top drie van de ranglijst, IJsselmeervogels (68), Spakenburg (83) en Rijnsburgse Boys (69).

Excelsior '31 hoopt met Christian Cicek een nieuwe goalgetter in huis gehaald te hebben. Lukte het tegen Spakenburg (2-1 nederlaag) nog niet, tegen ARC gaf de spits die vorig seizoen voor FC Lienden speelde en daarvoor ook nog uitkwam voor onder meer Go Ahead Eagles en Quick '20, zijn ploeg op de juiste momenten de broodnodige duwtjes in de rug (1-0 en 3-1). Het eerste doelpunt viel aan het eind van een eerste helft waarin  Excelsior '31 moeizaam begon, maar na een kleine omzetting van trainer Dennis Demmers ineens veel meer vat kregen op de bezoekers uit Alphen aan de Rijn die wel degelijk hadden laten zien tot goed veldspel in staat te zijn, zonder overigens erg dreigend te worden.

Dat werd het spel van de thuisclub wel omdat Cicek meer vanaf de linker buitenkant ging opereren, zijn favoriete plek in het elftal. Richard Zijderveld was zijn directe tegenstander regelmatig finaal kwijt en dat was ook pal voor rust het geval. Balverlies van ARC leidde over rechts een één keer raken omschakeling op met Cicek vanaf links als eindstation (1-0).

De ellende voor ARC kreeg nog voor rust nog mega-proporties toen Cicek zijn ploeggenoot  Karim Kengachi na andermaal onnodig balverlies van ARC, waar Milan Berck Beelenkamp volledig de verantwoordelijkheid opeiste, wist te lanceren. Doelman Aaron Balk moest Kengachi zien te stuiten maar deed dat zo onhandig dat scheidsrechter Wijma niets anders kon besluiten dan de bal op de stip te leggen. Linksachter Andreas David voltrok zakelijk het vonnis: 2-0.

ARC-coach Edwin Vurens baalde uiteraard als een stekker, deelde zijn ploeg kort mee dat ze veel meer energie in de wedstrijd moesten steken en liet zijn teleurstelling verder buiten wegwaaien onder het genot van een sigaretje. Zijn team kwam inderdaad feller voor de dag dan voor de pauze, toen ARC wel af en toe liet zien tot aantrekkelijk veldspel te kunnen komen, maar geen vruchten kon plukken daarvan. De tweede helft was ruim tien minuten oud toen er ineens een knikker in het ARC-zakje rolde. Uit een corner bracht Machiel van Maarseveen kopend ede bal terug voor het doel waar Gert Labots het laatste tikje gaf: 2-1.

Erop en erover, moet Vurens op dat moment gedacht. Hij ruilde verdediger Zijderveld voor aanvaller Jason Esseboom. "Dat vond ik wel lekker", gaf Demmers na afloop aan. "Toen heb ik het voor de tweede keer omgezet." Ook die omzetting - Nigel Michels eruit voor Bunamin Özkök - betaalde zich ten volle uit. Met nog een snelle aanvaller erbij profiteerde Excelsior '31 dankbaar van de ruimte die ARC na de 2-1 liet vallen achterin. Daar was het voor rust al niet jofel, maar zoals ARC na zijn aansluittreffer handelde was toch wel naïef te noemen. Maar niet in de ogen van Vurens. "Je kunt wel afwachten na de 2-1, maar de tegenstander heeft niets liever", luidde het weerwoord van de trainer.

Er zat minimaal een luchtje van buitenspel maar de 3-1 moest wel een keer vallen. Cicek kwam niemand meer tegen na een dieptepass van Niek Davina, die na het uitvallen van Maurice Bartelds (zonder meer een 'gezellige' overtreding van Essenboom), naar een positie in de defensie  was verschoven. Cicek kwam alleen nog doelman Balk tegen de rebound kansloos was. De rest was formaliteit. Strafschop, onnodig en ook zwaar gestraft door Wijma, 4-1. Laatste wapenfeit, kluchtgoal van Marcel Vondeling, die zijn vrije schop in blessuretijd tot een doelpunt ziet gepromoveerd door Arjan Kok (4-2). De doelman van Excelsior '31 heeft het onbekende merk handschoen gelijk maar weggegeven aan een fan.

Concluderend, als dat mogelijk is na twee speelrondes, Excelsior '31 zit in de goede richting. Er is sprake van balans in het team en Demmers heeft de mogelijkheden om verschillende systemen te spelen. Cicek is een aanwinst en de verwachting is dat ook Gradus Hempenius (Achilles 29) dat zal worden. Hempenius viel zeker op met zijn spelinzicht, maar kwam tegen ARC nog wat bescheiden. Dat is geen slechte eigenschap, maar als het maar geen valse bescheidenheid wordt. Die werkt alleen maar tegen je. Zo bescheiden hoeft Excelsior '31 nu ook weer niet te doen. Met vaste waarden als Davina en Amanuel Isa (jubilerend tegen ARC met 200 caps in de hoofdmacht) op het middenveld is de balans in het elftal in goed handen.

Dat is ook wat Demmers voor ogen staat, stabiliteit in de ploeg. Daar heeft de TC ook op gescout, die heden ten dage onder voorzitterschap van Erwin Looms staat. Om de stabiliteit extra te waarborgen sluit de TC het liefst tweejarige contracten af. Zo brutaal de machtige spits (kampioen met Excelsior '31 in 2005) van weleer in het veld was, zo bescheiden stelt hij zich nu op als technische baas. Daar  gaan we weer, bescheiden. Maar Looms meent het wel als hij zegt: "We kiezen voor de geleidelijkheid. Excelsior '31 moet een stabiele club worden in de topklasse. Altijd top vijf, nooit meer terugzakken naar tien."

Stabiliteit, kom er eens om bij ARC. Als de voortekenen niet bedriegen, gaat de cub uit  Alphen aan den Rijn weer een moeilijk seizoen tegemoet. Aanvallend heeft ARC met de komst van Jeffrey van den Berg (Spakenburg) en vooral Emile Linkers (Baronie) absoluut meer potentie gekregen, maar de defensie oogt broos en dat kan de ploeg van Vurens nog wel gaan opbreken. Zijderveld was in Rijssen absoluut niet berekend op zijn taak, maar ook Machiel van Maarseveen met naast hem routinier Berkck Beelenkamp kwam onzeker over. Lorenzo Rimkus op links was in Rijssen de enige met defensieve pit in het lijf.

De selectie mag in zijn totaliteit voetballend sterker geworden zijn, de wisselmarges voor Vurens zijn smaller geworden. Als er personele problemen ontstaan, is Alphen meteen in last. Vondeling, niet te missen op het middenveld, hangt een forse schorsing boven het hoofd (zeven duels) en heel ARC hoopt maar dat de tuchtcommissie in beroep een veel mildere straf uitspreekt. Vurens maakt zich voorlopig nog geen zorgen. "Vorig seizoen stonden we na zeven wedstrijden op één punt. Als we de komende wedstrijd winnen, staan we op drie. Geen paniek dus", sloot de trainer de nababbel af.