Foto bij Gedreven SVZW pakt dik verdiende winst op indolent Excelsior'31 (3-1) (samenvatting geplaatst!)

Klik op de TV (rechts) voor de uitgebreide samenvatting, gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis.

SVZW verslaat Excelsior ´31

Bron: klik hier
WIERDEN - Uitgerekend in de derby tegen Excelsior '31 heeft SVZW de eerste drie punten van het seizoen binnen. In Wierden werd het 3-1 voor de Zwaluwen.

Verdediger Marnix Smit opende na twintig minuten de score namens de thuisploeg. Hij tikte een corner van dichtbij binnen. Nog geen vijf minuten later kreeg SVZW vanaf elf meter de ultieme kans om afstand te nemen van Excelsior, maar Arjan Kok stopte de inzet van Tim Engbers.

Die dubbele marge kwam er alsnog. Het was oud-Excelsior speler Niels ten Hoeve die op slag van rust voor de 2-0 voorsprong voor SVZW zorgde. Een verdiende voorsprong. En bijna werd het nog erger voor Excelsior. Een kopbal van Dewi Perik in dezelfde minuut belandde op de lat. De thuisploeg was de eerste helft agressiever en dreigender dan de zuiderburen uit Rijssen.

In de tweede helft ging Excelsior geforceerd op zoek naar de aansluitingstreffer. Het offensief leidde al in de 55e minuut tot de 2-1. Een voorzet van Karim Chengachi werd ongelukkig door Marco Parnela achter zijn eigen doelman Michiel Achterhoek gewerkt. Het geloof was terug bij de Rijssenaren en de zoektocht naar de gelijkmaker werd ingezet.

Opnieuw Karim Chengachi had deze een kwartier voor tijd bijna op zijn schoen. Heel Wierden hield zijn adem in toen zijn bekeken lobje via de onderkant van de lat het veld weer in stuiterde.

Maar waar de 2-2 in de lucht hing was het de thuisploeg dat het duel in het slot gooide. Jordi Kamphuis scoorde wél vanaf elf meter en tekende met zijn eerste doelpunt dit seizoen voor de 3-1 overwinning.

De eerste overwinning van het seizoen voor SVZW, dat nu met vier punten uit zeven duels op de dertiende plaats staat. Excelsior '31 blijft steken op tien punten en zakt daardoor naar plaats negen.

Opstelling SVZW:
Achterhoek; De Graaf, Smit, Parnela; Van Keulen, B. Kamphuis (68. Sobczak), Zwiers; Perik, Engbers (89. Meijerink), Ten Hoeve en J. Kamphuis (82. Sahin).

Opstelling Excelsior '31:
Kok; Siemelink (83. Rosink), Lubbers, Bartelds (46. David), Gerritsen Mulkes; Davina, Isa, Chengachi, Michels; Ozkok en Hempenius (68. Borghuis).

SVZW heeft genoeg van het verdomhoekje

Bron: Voetbal op Zaterdag
WIERDEN - De derby van Twente tussen SVZW en Excelsior'31 had in het seizoen 2005/2006 voor het laatst op het programma gestaan. Destijds was het nog hoofdklasse C, inmiddels spelen beide teams in de topklasse. SVZW beleefde een primeur. De 3-1 zege betekende de eerste op het hoogste amateurniveau.

Dat de 'burenruzie' tussen de twee naburige plaatsen leeft, bleek wel uit de massale opkomst van beide supportersgroepen. Er waren in Rijssen zelfs afspraken gemaakt om gezamenlijk naar het sportpark in Wierden te fietsen. Het leverde een mooie sliert fietsers op langs de provinciale weg richting 't Lage Veld. Rood-witte confetti en fakkels langs de lijn (met behoorlijke rookontwikkeling tot gevolg) completeerden het geheel. Excelsior-coach Dennis Demmers is een goede bekende in Wierden.

Hij was er meerdere seizoenen trainer en beleefde diverse sportieve hoogtepunten. Samen met collega-trainer Peter Wesselink dronk hij voorafgaand aan het treffen een kopje koffie in de bestuurskamer en natuurlijk moest hij langs de lijn vele Wierdense handen schudden. Het 'SVZW-gevoel' verdween na het eerste fluitsignaal even voor negentig minuten naar de achtergrond.

Excelsior begon aardig aan de wedstrijd, met een schot van Gradus Hempenius, waar keeper Michiel Achterhoek alle moeite mee had. Maar het heft werd daarna snel in handen genomen door de thuisploeg. Een vrije trap van Marnix Smit, met een scrimmage voor de goal tot gevolg, had eigenlijk al een waarschuwing voor de rood-witten moeten zijn. SVZW had er duidelijk zin in en wilde zich niet voor de zesde achtereenvolgende keer naar het verdomhoekje laten leiden.

De voorbije weken waren de Wierdenaren immers al diverse malen zo ongelukkig geweest. Vorige week leek er uit bij Capelle een leuk resultaat in het vat te zitten, maar ging het in de slotfase toch weer mis. "We weten dat de eerste overwinning van SVZW dichterbij komt, aan ons ervoor te zorgen dat wij daar geen slachtoffer van worden", had Demmers in het programmaboekje laten optekenen. Zijn elftal trapte voor rust wel degelijk in die valkuil.

De inleiding tot de 1-0 werd verzorgd door Machiel van Keulen. Die schoot van dichtbij hard op doel, met een corner tot gevolg. Uit de hoekschop die volgde, kwam de bal bij Boy Kamphuis, die breed legde en Smit een niet te missen kans bood. De routinier schoot hard en hoog de 1-0 voor SVZW binnen. Vier minuten later had de thuisploeg al op 2-0 moeten staan.

Scheidsrechter Jansen constateerde in een kluwen van spelers een overtreding van een Excelsior-speler en legde de bal op de stip. Tim Engbers schoot de penalty wel hard in, maar rechts op de vuisten van doelman Arjan Kok, die ook een verleden heeft bij SVZW. Excelsior kwam daarmee goed weg.

"Als je de kansen afmaakt, sta je binnen het kwartier met 0-2 voor", zei Demmers. "Dat moment met Isa en de penalty gingen nergens over. Ik heb de beelden gezien en er was niks aan de hand. Gelukkig pakte Kok die bal nog. Daarna kwam het moment met Kamphuis die vol op onze keeper doorging. Maar de scheids trad niet op. Dat zijn cruciale momenten."

SVZW putte moed uit de kans en ging wederom verwoed op zoek naar de tweede treffer. Het legde vooral meer passie en strijd aan de dag dan de Rijssense opponent, die af en toe wel zelf de aanval zocht, maar dusdanig slordig met de ruimtes omsprong dat het eigenlijk nooit écht gevaarlijk werd. Van SVZW ging veel meer dreiging uit. Niels ten Hoeve zag zijn kopbal uit een corner maar net naast gaan en op de kopstoot van Dewi Perik moest Kok zelfs gestrekt. De sluitpost had echter geen antwoord op de inzet van Ten Hoeve in de 44-ste minuut. Een goede actie van Engbers (strafschopgebied in dribbelen en voorzet op maat)  werd door Ten Hoeve koeltjes afgerond. De 2-0 ruststand was dik verdiend.

Excelsior tapte in de tweede helft echter uit het spreekwoordelijke 'andere vaatje'. De strijd die voor rust veelal ontbrak, was er nu opeens wel. Binnen tien minuten was de aansluitingstreffer een feit. Marco Parnela liep de bal ongelukkig in eigen doel na een inzet van Excelsior-zijde. Opeens had het samengedromde publiek weer een wedstrijd, waarbij de SVZW-ers zichzelf zo nu en dan in toom moesten houden. De ergernissen van een wedstrijd op het kantelpunt kwamen naar de oppervlakte.

Het werd dus feller op het veld, met veel kleine overtredingen. Het initiatief kwam meer en meer bij Excelsior te liggen. Karim Chengachi stiftte een balletje op de lat. Dat de goal aan de andere kant viel, mocht Kok zich aanrekenen. Hij kwam wild uit, vloerde Ten Hoeve en veroorzaakte de tweede penalty tegen. Engbers liet het deze keer aan Jordi Kamphuis, die wel scoorde: 3-1. In die stand kwam ook na vier minuten toegevoegde tijd geen verandering.

De winnende trainer Peter Wesselink reageerde opmerkelijk koel op de eerste driepunter van het seizoen. Hij vond het allemaal maar wat tam voor een derby. Over de wedstrijd was hij wel tevreden. "Alleen de eerste tien minuten hadden we het lastig, daarna hadden we het duel in handen. In het begin van de tweede helft hadden we niet genoeg druk op de bal en valt de eigen goal. Na een minuut of twintig in de tweede helft zijn we verder ingezakt en hoopten we op de counter te profiteren. Dit resultaat voelt als een logisch gevolg van een traject dat vanaf de tweede helft tegen Katwijk is ingezet. Organisatorisch hadden we het vijf wedstrijden moeilijk, de manier waarop we vandaag hebben gespeeld moet de komende wedstrijden het referentiekader zijn."