Foto bij 'Uien' toveren De Koerbelt om in tranendal (foto's & samenvatting zijn geplaatst!)

* Klik op de TV (rechts) voor de uitgebreide samenvatting van dit duel, gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis

Rijnsburgse Boys tikt Excelsior '31 helemaal zoek

Bron: klik hier
RIJSSEN - Het had volgens Kevin Winter niet veel uitgemaakt tegen welke tegenstander Rijnsburgse Boys zaterdag had gevoetbald. De aanvoerder van de Uien omschreef het spel van zijn ploeg als "heel erg goed". Dat het 'slechts' 0-5 werd op bezoek bij Excelsior '31 had meer te maken met de slordigheden voorin bij Rijnsburg dan met de tegenstand van de Rijssenaren. "Het had wel 0-7 of 0-8 kunnen zijn", aldus Winter.

Het was duidelijk dat Rijnsburgse Boys zich wilde revancheren voor het teleurstellende optreden tegen Spakenburg. Die wedstrijd moet weliswaar nog worden uitgespeeld (met nog twaalf minuten op de klok staat Spakenburg met 0-1 voor), maar echt best was het niet. Dat spiegelde zich af op de ranglijst, waar Rijnsburg anoniem in de middenmoot bivakkeerde. Geen plek waar de club hoort te staan. Inzet is immers het kampioenschap en anders toch zeker de top-drie.

Tegenstander Excelsior had vorige week nog een pijnlijke 3-1 nederlaag geleden op bezoek bij streekrivaal SVZW. Normaliter mag dan een getergde ploeg aan de aftrap verwacht worden, maar daarvan was totaal geen sprake. Vanaf minuut één had Rijnsburgse Boys de bal en mocht het de wedstrijd dicteren. Dat lag ook aan een verschil in kwaliteit. Binnen drie minuten had Rijnsburg al vier hoekschoppen gekregen en was Excelsior vastgepind op eigen helft. De formatie van Dennis Demmers kon niet meer doen dan verdedigen, verdedigen, verdedigen. De bal in de ploeg houden was er niet bij en de thuisploeg werd bij vlagen helemaal zoek gespeeld.

Alle duels werden door Excelsior verloren. De Rijnsburg-spitsen Jeffrey Winter en Damiano Schet waanden zich in een speeltuin, zo vaak kwamen ze in scoringspositie. "We begonnen inderdaad heel goed", merkte aanvoerder Winter op. "Ondanks de hitte zaten we er meteen heel kort op. Ik heb hier ook een paar keer met de Vogels gespeeld, maar nog nooit echt makkelijk gevoetbald. Nu had het in de eerste helft al wel 0-5 kunnen zijn."

De karrenvracht hoekschoppen leverde de ploeg van Niek Oosterlee niet direct iets op, maar nadat Maurice Bartelds zich in de negende minuut vergreep aan Jeffrey Winter kwamen de bezoekers alsnog snel aan hun voorsprong. Kevin Winter schoot de penalty zonder problemen binnen. Voor Excelsior was het al de derde penalty tegen in krap anderhalve wedstrijd. Arjan Kok stopte er tegen SVZW nog eentje, maar moest nu het antwoord schuldig blijven. "Druk op de bal, druk op de bal", schreeuwde Demmers zijn mannen vanaf de kant toe, maar van pressie op de Rijnsburg-defensie was totaal geen sprake. Excelsior kreeg voor rust geen enkele kans, want het werd van het kastje naar de muur getikt. Geen enkele lange bal bereikte de voorhoede.

Met iets meer precisie had Rijnsburge Boys al voor rust een onoverbrugbare voorsprong kunnen neerzetten. Pogingen van Jeffrey Winter (voorlangs) en Danny van der Vijver (prachtig gepareerd door Kok) leverden niets op. Peter Freke kreeg het voor elkaar om vanaf tien meter hoog over te schieten. Niet getreurd, zullen ze bij Rijnsburg gedacht hebben. Die goal valt toch wel. En inderdaad, na een halfuur kreeg Jeffrey Winter de bal over de lijn, wederom na gestuntel achterin bij Excelsior. De schade voor de thuisploeg werd nog groter toen Bartelds zijn tweede geel pakte voor het neerhalen van de doorgebroken Benito Olenski. Het noopte Demmers om spits Robert Wilens (die toch geen enkele bespeelbare bal kreeg) aan het begin van de tweede helft al te wisselen voor verdediger Andreas David. Waarmee er van enige offensieve bedoelingen al helemaal niets meer overbleef.

"Eerlijk gezegd ben ik niet echt boos geweest", gaf Demmers antwoord op de vraag of hij in de rust misschien een tirade had afgestoken in de kleedkamer. "Ik heb aangegeven dat we het in de eerste helft al verspeeld hadden. De 0-1 is nota bene niet eens een kans, maar we gaan er veel te gretig in en dan is het een penalty. In balbezit hebben we vervolgens bijna al hun kansen ingeleid, de passing was helemaal niet goed. En Rijnsburgse Boys is dan heel volwassen. Fysiek legden we het ook af en voorin hebben we niks waar zij bang van worden."

Mocht er van enige spanning halverwege nog sprake zijn - en dat was eerlijk gezegd alleen op papier zo - dan maakte Rijnsburgse Boys binnen het eerste kwartier na rust een eind aan alle illusies. Er werden eerst nog een paar kansen verprutst, daarna werd het binnen een paar minuten 0-4. Joost Kuhlmann legde netjes af op Jeffrey Winter, die deze keer wel kalm bleef. Schet pikte daarna ook zijn goaltje mee en Michel Gerritsen Mulkes deelde in de Rijssense malaise door een voorzet van Schet in eigen doel te werken.

Daarna werden de Uien weer slordig, maar dat had waarschijnlijk te maken met het feit dat de zege toen al lang binnen was. Excelsior deed in de slotfase zowaar een doelpoging, maar zelfs dat ene schot was niet tussen de palen. Via het houtwerk stuiterde de inzet van Gerritsen Mulkes naast. "We moesten vandaag diep door het stof", bekende trainer Demmers. "Dit soort nederlagen is altijd zuur. Maar volkomen terecht. Over de eerste helft mag je kritisch zijn, wat er in de tweede helft nog gebeurde vind ik dan niet eens meer zo relevant."

Niets van al die zorgen in het andere kamp. "Dit hadden we even nodig", glimlachte Kevin Winter. "We gaan voor het hoogste en nu kunnen we weer omhoog kijken." Wellicht valt er voor Rijnsburgse Boys nog wat te halen in het restant tegen Spakenburg? "We hebben niks te verliezen, we hebben nu niks en kunnen misschien nog iets krijgen. Maar dat is zorg voor later."

Tekst: Joost Houtappels

Excelsior’31 onder de voet gelopen door Rijnsburgse Boys
(0-5)
RIJSSEN – Verliezen hoort bij de sport. Echter, de manier waarop Excelsior’31 op deze eerste zaterdag van oktober onder de voet gelopen werd door Rijnsburgse Boys, was veelzeggend. Ogenschijnlijk zijn de rood/witten momenteel het spoor volledig bijster. De onderlinge acceptatie was vanmiddag minimaal. Er waren voortdurend verwijten, over en weer. Er was geen enkele vorm van strijd en werkelijk helemaal niets lukte, bij de thuisploeg. Je zou desondanks de Rijnsburgse Boys tekort doen door te stellen dat Excelsior’31 zo bedroevend slecht was.

De ‘uien’ waren op alle fronten superieur aan de thuisploeg en in feite nog genadig voor de Rijssenaren. Met wat meer finesse en scherpte hadden dubbele cijfers er zomaar in gezeten. Matchwinnaars werden de Winter broertjes, met in totaal 3 treffers.

Excelsior’31:
Arjan Kok, Kevin Siemelink, John Lubbers, Maurice Bartelds, Michel Gerritsen Mulkes, Dennis Rosink, Amanuel Isa (57. Bunyamin Özkök), Niek Davina (67. Jan Borghuis), Karim Chengachi, Robert Wilens (46. Andreas David) en Nigel Michels

Rijnsburgse Boys:
Richard Van Nieuwkoop, Jos van Beuningen, Bennie van Noord, Bart Freke (70. Jaap Molenaar), Benito Olenski (64. Mustafa Celen), Kevin Winter, Joost Kühlmann (70. Resham Sardar), Danny van der Vijver, Jeffrey Winter, Peter Freke en Damiano Schet

10. 0-1 Kevin Winter
35. 0-2 Jeffrey Winter
61. 0-3 Jeffrey Winter
62. 0-4 Damiano Schet
72. 0-5 Michel Gerritsen Mulkes (e.d.)

Gele kaart: Maurice Bartelds (Excelsior’31) 2x geel
Rode kaart: Maurice Bartelds (Excelsior’31)
Scheidsrechter: dhr. L.J. Duarte
Toeschouwers: 750

Wanprestatie Excelsior '31
Klik hier
RIJSSEN - Topklasser Excelsior '31 blameerde zich tegen Rijnsburgse Boys en ging met ruime cijfers ten onder.Een rode kaart, eigen doelpunt en vijf goals tegen en nul voor. Veel dramatischer kon de middag voor Excelsior '31 niet uitpakken. De ploeg van Dennis Demmers, zonder de geblesseerde Hempenius, kwam na ruim tien minuten op achterstand. Maurice Bartelds maakte een onnodige overtreding en de bal ging op de stip. De verdediger kon even later, bij de stand 0-2 (opnieuw een defensieve fout), inrukken vanwege zijn tweede gele kaart.

Ook na rust was het spel van de thuisploeg een schandalige vertoning. Rijnsburgse Boys prikte er nog drie in, ondermeer geholen door Michel Gerritsen Mulkes die de bal achter zijn eigen doelman Kok werkte. Dezelfde Gerritsen Mulkes mocht namens Excelsior toch nog een kans noteren. Met zijn bal op de paal was hij dichtbij een treffer, maar daar bleef het bij. Excelsior blijft na 8 duels steken op 10 punten.

Excelsior'31 thuis hard onderuit tegen Rijnsburgse Boys
Excelsior'31 heeft zaterdagmiddag een pak slaag gekregen op het eigen sportpark De Koerbelt. In Rijssen verloor de ploeg van trainer Dennis Demmers met 0-5 van Rijnsburgse Boys.Excelsior kreeg geen poot aan de grond tegen de bezoekers uit Rijnsburg. Al na twaalf minuten kwam de ploeg uit Rijssen op achterstand. Kevin Winter benutte een strafschop.

Nog voor rust tekende Jeffrey Winter voor de 0-2. Vlak voor de thee moest Excelsior ook nog met tien man verder na een rode kaart voor Maurice Bartelds. In het tweede bedrijf liep Rijnsburgse Boys eenvoudig uit naar 0-5. Jeffrey Winter, Damiano Schet en een eigen doelpunt van Michel Gerritsen Mulkes zorgden voor de eindstand.