Excelsior'31 laat Spakenburg ontsnappen (1-2) (samenvatting geplaatst!)

Foto bij Excelsior'31 laat Spakenburg ontsnappen (1-2) (samenvatting geplaatst!)

* Klik op de TV voor de uitgebreide samenvatting (in HD) van 'Excelsior'31 - Spakenburg', gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis.

Spakenburg laat zich toch weer gek maken
Bron: Voetbal op Zaterdag

RIJSSEN - Het publiek vermaken. Dat was wat Dennis Demmers zijn selectie voorhield als doel voor de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop. Sterker nog, hij had het geëist van zijn mannen. Het applaus waarop de duizend toeschouwers Demmers ploeg na de 2-1 nederlaag trakteerden, bewees dat de missie - althans een deel ervan - geslaagd was.

"We gaan volop de aanval spelen, we hebben geen ploeg die achterover kan leunen", beloofde Excelsior '31 trainer Dennis Demmers vooraf. Zijn ploeg deed de belofte gestand. Met zoveel elan en zoveel passie werd opponent Spakenburg bestreden. Genoten hebben er velen tijdens het uiterst vermakelijke duel in Rijssen, al zal de aanhang van Excelsior '31 daar gezien de einduitslag, begrijpelijk ietsjes anders over denken. Schamen hoefden de volgelingen van Demmers zich zeker niet. En omdat ook Spakenburg puur voetbalde om te winnen, kreeg de menigte de pot voetbal die het wenste; met volop kansen over en weer, tot in de blessuretijd veel ooh- en aah-momenten, drie doelpunten, twee strafschoppen en twee rode kaarten.

Maar uiteindelijk verloor de thuisploeg. Toen de kruitdampen op 'de Koerbelt' waren opgetrokken en de (gunstige) uitslagen mobiel binnenkwamen veroorloofde Spakenburg trainer André Paus zich zowaar een huppeldansje. De blauwe Spakenburgers staan weer bovenaan, zijn ploeg winterkoning of 'Herbstmeister' zoals de uitvinders van de papieren titel het aanduiden. Spakenburg heeft in de voorbije weken dure punten laten liggen en om niet met een naar gevoel de kerstdagen in te gaan had Paus zijn manschappen voorgehouden om het nu weer op te pakken. "Scherp en geconcentreerd spelen. Kansen benutten en de nul houden."

Vanaf de eerste minuut  maakten de twee topklassers duidelijk wat de intentie was: winnen. Het alleen nog voor de eer voetballende Excelsior '31 ging voortvarend van start. Met goed voetbal werden de gasten teruggedrongen. Gelijk in de eerste minuut direct al een grote kans voor Dennis Rosink. Spakenburg verdediger Ivo Rottiné voorkwam ternauwernood het openingsdoelpunt.

Doordat aan Excelsior '31 kant invaller doelman Maikel Kampjes (Arjan Kok brak op de donderdagtraining een vinger) in eerste instantie last had van examenvrees, kreeg ook Spakenburg kansjes. Vooral de timing bij het uitlopen van Kampjes leverde enkele gevaarlijke situaties voor het Excelsior 31 doel op maar die mogelijkheden liet Harry Zwarthoed ongebruikt.

De thuisploeg had vervolgens ook zelf kunnen toeslaan. De goed spelende spits Robert Wilens zette Jan Borghuis vrij voor doelman Taberima. De Spakenburg doelman redde echter fraai en zo golfde het spel op en neer. Van beide kanten was van compact spel geen sprake. Drie kwart van het speelveld werd optimaal benut.  "Wij wilden er een open wedstrijd van maken door ons niet in te graven", legde Demmers uit. "Wij dwongen Spakenburg tot het spelen van de lange bal om daarna de tweede bal te veroveren." Met als resultaat kansen over en weer. Met een prachtige vrije trap noopte Nigel Michels Taberima tot een weer een mooie redding en ook Jan Borghuis kwam niet voorbij de Spakenburg doelman.

Het publiek moest een half uur wachten op de openingsscore. Toen gaf arbiter Wijma, die de handen vol had aan dit attractieve duel, een strafschop. Daarvoor was een licht duwtje van Andreas David in de rug van Ibad Muhamadu genoeg. "Een optelsom", klonk het vanaf de tribune. Men refereerde aan een eerdere soortgelijke situatie maar toen streek Wijma de hand over zijn hart. Danny van den Meiracker, de topschutter van Spakenburg, pakte het cadeautje simpel uit. Spakenburg kreeg hierna meer controle over de wedstrijd, maar Muhamadu en Raily Ignacio wensten voor rust de wedstrijd nog niet in het slot te gooien. Ignacio had een lastige opponent in de vorm van rechtsback Kevin Siemelink die regelmatig over de Spakenburg aanvaller heen denderde. In de rust greep Paus in en mocht Ignacio vervroegd douchen. Daarvoor trok de trainer  het boetekleed aan."Hij stond vandaag als linkerspits en daar hoort ook verdedigend werk bij. Hij kwam daar niet uit. Ignacio is meer een centrumspits maar ik wilde hem vandaag als linkerspits gebruiken." Salim Amerzgiou werd de vervanger.

Voor rust veel kansjes voor de thuisploeg en ook na rust leek dit spelbeeld zich te herhalen toen een artistieke Exceslior '31 aanval met Wilens en Nigel Michels in de hoofdrol ternauwernood door Taberima onderbroken kon worden. Hierna nam Spakenburg het heft echt in handen. Excelsior '31 kwam niet meer van eigen helft en moest in vijf minuten tijd zes hoekschoppen toe staan. Nu rust oogde doelman Kampjes veel zekerder en groeide in de wedstrijd. Ettelijke keren hield hij fenomeen Van den Meiracker van het scoren af met als apotheose de magnifieke omhaal van de topschutter van Spakenburg. De redding van Kampjes was niet minder fraai. Ook met een gevaarlijke vrije trap van Rottiné wist Kampjes wel raad. Twintig minuten voor tijd moest Kampjes uiteindelijk na een kopbal van Van den Meiracker zwichten.

Spakenburg op de gewenste 2-0 voorsprong, inpakken en wegwezen concludeerden Spakenburg fans. Niks daarvan moet Demmers gedacht hebben, met verse krachten  Kevin Winkelhuis en Amanuel Isa wenste hij vooralsnog niet te capituleren. Zijn belofte om spektakel te bieden kwam weer te voorschijn. Arbiter Wijma hielp een handje mee. Wilens werd licht van achteren aangetikt door Jeroen Hessing maar voor Wijma zwaar genoeg om nu ook voor Excelsior '31 naar de stip te wijzen. Andreas David liet Taberima kansloos; 1-2 met nog tien minuten te gaan.

Het zware veld in Rijssen had echter zijn tol geëist. Excelsior '31 wilde er alsnog een slotoffensief uitgooien maar de krachten waren weggeëbd. In blessuretijd werd het nog hectisch. Spakenburger Robert Verschraagen kwam na een luchtduel ongelukkig terecht. In eerste instantie voetbalde Spakenburg zelf door waarna ook Excelsior '31 de bal weigerde uit het spel te halen. Spakenburg aanvoerder Jeroen Hessing wond zich hierover op en beging een overtreding op Wilens en arbiter Wijma trok terecht geel. Hessing bleef doormekkeren en moest na de tweede gele kaart naar de kant. Ook Verschraagen kon met een zware blessure niet verder. Paus had zijn wissels opgebruikt waardoor zijn ploeg plotseling met negen man verder moest.

Spakenburg verloor het hoofd en Excelsior '31 rook zijn kans en leken de moed en dadendrang van de thuisploeg met één punt alsnog te worden beloond. Met de laatste stoot adrenaline probeerde men er nog een gelijkspel uit te slepen en dit leek te gaan slagen toen Gradus Hempenius een niet te missen kans kreeg maar toch huizenhoog over schoot. Spakenburg kwam zelfs nog maar met acht man te staan toen ook Rottiné met twee keer geel werd 'beloond'. Toen de kruitdampen waren opgetrokken stonden de Rijssenaren alsnog met lege handen. Hopelijk houdt Dennis Demmers vast aan zijn visie, want het was aangenaam toeven in theater 'de Koerbelt'. Het leverde in ieder geval veel waardering op van de thuissupporters hoewel de nederlaag als een koude douche aanvoelde.

"Wij begonnen goed, zoals voorspeld vol op de aanval. En dan weet je wanneer wij snel balverlies lijden en domme dingen gaan doen dat Spakenburg de snelheid voorin heeft. Dat is het risico wat wij genomen hebben. In het begin hadden wij pech met een bal op de doellijn. De eerste helft hebben wij het goed gedaan", complimenteerde Demmers zijn ploeg. Over de tweede helft was hij minder te spreken.  "Heel veel verkeerde keuzes bij balbezit, weggekopte ballen gingen niet naar de zijkant maar steeds weer door het centrum waaroor Spakenburg gelijk de spitsen weer aan het werk kon zetten."

Het manco van het huidige Excelsior '31 haalde de vertrekkende trainer ook nog even aan. "Spakenburg had dezelfde ruimte achter onze verdediging als wij achter die van hun. Alleen wij hebben daar nu geen power meer staan. Complimenten voor Michels en Wilens want met hun tweeën hebben zij nog wel een aantal mooie mogelijkheden gecreëerd. Complimenten voor mijn ploeg over de inzet en het dan ook nog voor elkaar krijgt dat Spakenburg helemaal gek in de kop wordt. En dan zie je bij ons het probleem van het scoren."

Spits Christian Cicek vertrok in eind augustus alsnog naar FC Zwolle en sindsdien is het scorend vermogen flink teruggelopen. Demmers krijgt in de winterstop geen aanvallende versterking. "Vind de club niet nodig en dat heb ik te accepteren." Na afloop werd bekend dat er voor het nieuwe seizoen de eerste spits is aangetrokken. Erwin Looms, hoofd TC, toverde WHC-spits Denis Mahmudov uit de hoge hoed.

Paus concludeerde na afloop dat zijn ploeg terecht had gewonnen maar echt tevreden was hij niet. "Hoewel wij in de eerste helft weer niet scherp genoeg begonnen maar wel de overhand qua kansen hadden, kwamen we toch wel verdiend op voorsprong. Na rust hadden we misschien wel met 6-0 voor moeten staan. Op het eind laten we ze weer in de wedstrijd komen en lopen wij ook nog eens tegen rode kaarten aan. Een smet op deze wedstrijd." Maar Paus eindigde optimistisch. "36 punten uit 17 wedstrijden. Meer dan twee gemiddeld en dan doe je het gewoon hartstikke goed. Na de winter nog een keer 36 erbij en dan ben je kampioen."

Dat trainers al in oktober aangeven wat ze het volgende seizoen gaan doen vindt Paus maar niks. "De competitie is amper begonnen en dan moet je alweer over een volgend seizoen praten. Belachelijk. Zo rond de Kerst of begin januari is vroeg genoeg." Over wat daar dan eventueel uit kan komen doet Paus betrekkelijk luchtig af. "36 uit 17, wat wil je nog meer", lachte hij. Een klein tipje van de sluier licht hij uiteindelijk nog wel op. "Mijn ambitie is om op niveau zo hoog mogelijk te trainen."

Tekst: Kerst Boomsma

Excelsior’31 gaat de winterstop in als koploper van het rechterrijtje
RIJSSEN – Excelsior’31 heeft vanmiddag met name voor rust (nieuwe koploper) Spakenburg het vuur bepaald aan de schenen weten te leggen. En vreemd genoeg, in de slotfase van het laatste duel voor de winterstop eerst opnieuw. Daartussen lag ruim een half uur waarbij Excelsior’31 nadrukkelijk achter de Spakenburgers aan liep, die de stand op een veilige 0-2 brachten, middels een knappe treffer van Danny van de Meiracker (z'n 15e treffer van het seizoen).

Het was met name aan invaller doelman Maikel Kampjes (hij verving de geblesseerde Arjan Kok, die vrijdag een vinger brak) te danken dat de bezoekers niet uit konden lopen naar een voorsprong met ruime(re) cijfers. Kampjes startte dan wel wat ongelukkig aan het duel, met enkele grabbelmomenten, maar groeide vervolgens nadrukkelijk in de wedstrijd. Na rust had de in Heerenveen woonachtige doelman een serie met fabuleuze saves.

Het moet gezegd dat ‘de Blauwen’ op voorsprong kwamen na een door arbiter Wijma wel erg gemakkelijk gegeven strafschop. Verdediger Kevin Siemelink blokte Spakenburg aanvaller Ibad Muhamadu  ogenschijnlijk reglementair binnen de 16, waarna laatstgenoemde, als door een kolibrie gestoken, spontaan naar de grond ging. Danny van de Meiracker tikte vanaf 11 meter zijn 14e van het seizoen binnen, 0-1.

Daarvoor had Dennis Rosink zijn ploeg op voorsprong móeten brengen, wat ook gezegd mocht worden van Gerald ten Hove. Beide middenvelders kregen dotten van kansen, die men echter niet wist te benutten.

De slotfase was bepaald hectisch en spectaculair, met Excelsior’31 doelman Kampjes die zich frequent liet zien, in het doelgebied voor collega Taberima. Gradus Hempenius had de gelijkmaker zelfs op de voet, maar schoot met zijn inzet bijkans de glazen van het schap, in het clubhuis.

Uiteindelijk wisten de Spakenburgers de 1-2 winst over de streep te trekken. Een overwinning die, op basis van een ijzersterke 2e helft, zeker verdiend was. Net als bij het duel in Spakenburg kreeg Excelsior’31 ook dit keer enkele 100% doelkansen, maar wist ze ook nu niet te verzilveren.

Excelsior'31:
Maikel Kampjes, Michel Gerritsen Mulkes, Andreas David, John Lubbers, Kevin Siemelink, Nigel Michels, Dennis Rosink (75. Amanuel Isa), Gradus Hempenius, Jan Borghuis (70. Kevin Winkelhuis), Robert Wilens, Gerald Ten Hove (86. Caleb Rahajaan).

Spakenburg:
Sven Taberina, Robert Verschraagen, Jeroen Hessing, Marien Willemsen, Ivo Rottiné, Maarten Woudenberg, Sargon Gouriye (80. Roy de Vries), Harry Zwarthoed, Ibad Muhamadu (86. Sebastiaan Steur), Danny Van de Meiracker, Raily Ignacio (46. Salim Amerzgiou).

Gele kaart: John Lubbers (Excelsior’31); Jeroen Hessing (2x) en Ivo Rotiné (2x), Salim Amerzgiou en Sebastiaan Steur (allen Spakenburg).

Excelsior’31 - Spakenburg 1-2
35. Van den Meiracker (pen.) 0-1
69. Van den Meiracker 0-2,
80. David 1-2 (pen.).

Excelsior'31 sluit eerste seizoenshelft af met verlies
Bron: klik hier
RIJSSEN - Topklasser Excelsior'31 wist het laatste duel voor de winterstop niet te winnen. Nummer twee Spakenburg was in Rijssen met 2-1 te sterk. De slotfase was hectisch. Excelsior’31 trof in Spakenburg een van de topploegen in de topklasse, al werden de ‘blauwen’ uit Spakenburg vorig weekend wel van de troon gestoten. Rijnsburgse Boys nam de koppositie over en Spakenburg wachtte al drie duels op een zege. De bezoekers, zonder de geschorste Ricky van den Bergh en met Hengeloër Sargon Gouriye in de basis, moesten in Rijssen dus op zoek naar de vorm. Dat lukte, want Spakenburg won dus.

Excelsior, zonder doelman Arjan Kok (gebroken duim) en middenvelder Niek Davina, startte sterk. In de eerste minuten werd een inzet van Rosink van de lijn gehaald en ook Jan Borghuis was gevaarlijk. De sterk spelende Robert Wilens stond vaak aan de basis van het offensieve spel van de thuisploeg. Aan de andere zijde was ook Gouriye een paar maal dichtbij een treffer. Zijn lobje ging over en een kopbal net naast het doel van Maikel Kampjes, die in de eerste helft geen al te zekere indruk maakte.

Tien minuten voor rust was het raak voor Spakenburg. Uit een erg makkelijk gegeven strafschop, Siemelink gaf Muhamadu een duwtje, maakte Danny van den Meiracker de 0-1. Daarna was Ignacio met zijn kopbal nog dichtbij de 0-2 voor Spakenburg.

Na de pauze hield Spakenburg aanvankelijk vrij eenvoudig stand. Kampjes redde uitstekend op een prachtige omhaal van Van den Meiracker. Niet lang daarna was het wel weer raak voor de topscorer van Spakenburg. De spits liet Kampjes kansloos met zijn kopbal: 0-2.

Tien minuten voor tijd kreeg ook Excelsior een strafschop. Nadat Wilens werd gevloerd, scoorde Andreas David vanaf de stip: 1-2. Het was daarna alles of niets voor de thuisploeg, die vol op de aanval ging spelen. In de hectische slotfase kreeg Hessing (Spakenburg) in korte tijd twee maal geel en hij kon dus vertrekken.

Kort daarna kreeg Hempenius namens Excelsior dé kans op de gelijkmaker, maar hij werkte de bal van dichtbij over. Spakenburg kwam toen ook nog met negen man te staan omdat ook Rottine rood ontving.

Gescoord werd er niet meer en dus gaat Excelsior’31 de winterstop in met een nederlaag. De ploeg heeft 17 wedstrijden gespeeld en blijft steken op 24 punten.