Nieuwe omgeving, dezelfde werkwijze (interview Hans van Dijkhuizen)

Foto bij Nieuwe omgeving, dezelfde werkwijze (interview Hans van Dijkhuizen)

Nieuwe omgeving, dezelfde werkwijze (interview Hans van Dijkhuizen)

Bron: dagblad TC Tubantia
door Robin Campmans
De clubs en complexen uit de hoofdklasse kan hij wel dromen, Hans van Dijkhuizen (44) was er jaren in actief. Vanaf komend seizoen niet meer. De Kampenaar debuteert in de topklasse, als trainer van Excelsior’31.

Even terug naar afgelopen weekeinde, Excelsior’31 - Jong Go Ahead Eagles. Een wedstrijd die meer is dan zomaar een oefenpotje in aanloop naar het nieuwe seizoen. Excelsior - Go Ahead betekent namelijk de terugkeer van verdediger Michel Gerritsen Mulkes in Rijssen.

Datzelfde geldt voor Dennis Demmers, die tot afgelopen zomer trainer van Excelsior was. Vier seizoenen was Demmers eindverantwoordelijke. Een grotendeels succesvolle tijd. Demmers pakte in z’n tweede jaar de titel in de hoofdklasse C met Excelsior en promoveerde daardoor naar de topklasse.

Bij z’n rentree deze zaterdag op de voor hem zo bekende plek schudt Demmers vele handen. Onder meer die van zijn opvolger: Hans van Dijkhuizen. „Of ik nog advies aan Dennis heb gevraagd voor het nieuwe seizoen? Nou nee, dat vond ik niet nodig. John Gielink (afgelopen jaar en dit seizoen assistent-trainer, red.) is er ook, hij weet al veel”, zegt de nieuwe coach. „Ik had voordat ik begon wel contact gehad met Dennis.'

'Dat ging over digitale gegevens die hij van de selectie al in z’n bezit had. Dennis heeft het prima gedaan bij Excelsior, aan mij de taak om de ingezette lijn naar boven door te zetten. Dat doe ik op mijn manier, zoals ik altijd op m’n eigen manier werk.”


 
Toch zijn er de nodige raakvlakken met z’n voorganger. Net als Demmers mag je Van Dijkhuizen een honkvaste trainer noemen. Hij voetbalde zelf op meerdere posities voor DOS Kampen, de club waar hij later ook trainer werd. Na vijf jaar DOS, drie seizoenen Nunspeet en drie jaar Staphorst maakt hij komend weekeinde z’n debuut in de topklasse.

Nog een overeenkomst met Demmers: ook Van Dijkhuizen is doordeweeks werkzaam als leraar. „Bij Landstede in Zwolle, maar momenteel heb ik nog vakantie”, klinkt het opgetogen. Want ja, de combinatie werk met een leven als coach in de topklasse neemt veel tijd in beslag.

„Trainer zijn op dit niveau is eigenlijk werk vanwege al die uren die er in gaan zitten, maar het voelt wel als hobby”, vertelt hij. In huize Van Dijkhuizen zijn ze het wel gewend dat pa ’s avonds en in het weekeinde op pad is. „Gelukkig kan ik het met mijn rooster wel zo regelen dat ik op bepaalde dagen in de week wat eerder vrij ben. Om vanuit Kampen in Rijssen te komen ben je wel even onderweg. Als je pas om vijf uur vrij bent, vervolgens nog naar huis moet om te eten, dan kom je als snel in tijdnood.”

Van Dijkhuizen begint te lachen. Nee, koken is niet aan hem besteed. Hij praat liever over voetbal. „Veel positiewisselingen binnen de ploeg, durven te voetballen, daar streef ik naar. Natuurlijk kan dat niet tegen iedere tegenstander, maar het moet wel je uitgangspositie zijn. Je komt alleen aan voetballen toe wanneer je zelf de bal hebt.”

Die filosofie hoort men in Rijssen maar wat graag aan. Terwijl trainers en clubs vaak meerdere gesprekken voeren voordat het tot een akkoord komt, was het bij de combinatie Van Dijkhuizen - Excelsior’31 direct raak. „Tijdens de eerste officiële kennismaking kwam het meteen al tot een akkoord”, blikt hij terug.

„Ik weet nog dat ik al een afspraak had staat met Flevo Boys voor de week erna, maar die heb ik afgezegd. Waarom wachten als het gevoel van beide kanten uit goed is? Ik ben geen type die de partijen dan tegen elkaar uit gaat spelen. Als een club als Excelsior op je pad komt mag je als trainer al heel blij zijn.”

Na vele jaren hoofdklasse wacht met de topklasse een nieuwe uitdaging voor Van Dijkhuizen. „Ik kan niet goed inschatten wat ik kan verwachten”, zegt hij. „Ik weet wel dat we een loodzware start hebben. In de eerste vijf wedstrijden treffen we de top vier van vorig jaar. Hopelijk komen we die serie goed door. Ons vooraf gestelde doel is om in ieder geval bij de top acht te eindigen.”
Kalender icoon woensdag 15 augustus 2012 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers