Statement Excelsior'31 bestuur: 'Zonder respect géén voetbal' (impressie Excelsior'31 TV)

Foto bij Statement Excelsior'31 bestuur: 'Zonder respect géén voetbal' (impressie Excelsior'31 TV)

Statement Excelsior'31 bestuur: 'Zonder respect géén voetbal' (impressie Excelsior'31 TV)

Bekijk hieronder een reportage van Excelsior'31 TV met daarin beelden van het statement dat Excelsior'31 heeft gemaakt, n.a.v. het drama in Almere.

Vanmiddag sprak Jan Busscher (namens het bestuur) het statement uit in de kantine van Excelsior'31.



De beelden zijn gefilmd/gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis

Statement Excelsior'31 bestuur, verwoord door vice-voorzitter Jan Busscher
Beste Excelsioren,
Namens het bestuur van onze vereniging wil ik graag een kort statement uitbrengen. Dit naar aanleding van het incident het afgelopen weekend. In verband met afwezigheid van Lamber zult u het mij moeten doen.

Ik wil op voorhand kwijt dat onze club absoluut niet zonder vrijwilligers kan. Wij zijn er trots op dat we ze hebben en we willen ze ook heel graag behouden. De afgelopen week werd het voetbal weer opgeschrikt door een aantal incidenten. Ik wil er daar graag een tweetal van noemen:

Allereerst:

Twee leiders van BWO en Vogido van de E-jeugd (9-10 jaar) kregen voorafgaande aan de wedstrijd ruzie. Er is er geduwd en gespuugd en één van de leiders voeldde zich zo bedreigd dat hij de politie heeft gebeld. Agenten wisten de twee jeugdleiders tot bedaren te brengen. De wedstrijd kon daarna beginnnen.

Ten tweede:

In de wedstrijd tussen jeugdteams van Buitenboys en Nieuw Sloten is afgelopen weekend een grensrechter mishandeld. Ze hebben hem geslagen en getrapt, hij vluchtte, werd achtervolgd, daarna werd hij weer getrapt en geslagen. Enige tijd later werd hij onwel en raakte hij in coma. Kort daarna overleed hij. Dit waarschijnlijk omdat hij in de ogen van een aantal spelers zijn vlag wel of niet op het verkeerde moment in de lucht zou hebben gestoken.

De KNVB heeft daarop gemeend dit weekend al het amateurvoetbal af te gelasten.

Het statement van de KNVB is als volgt:
Dit weekend staat het voetbal stil bij de tragische gebeurtenis waarbij grensrechter Richard Nieuwenhuizen het leven heeft gelaten. Iedereen is geschokt en leeft mee met de familie, vrienden en de vereniging.

De waarden en normen die we kennen en respecteren, zijn ver overschreden. Het is belangrijk om samen stil te staan bij wat er is gebeurd en om ons af te vragen: Hoe nu verder? Het is tijd voor bezinning. Daarom ligt het amateurvoetbal dit weekend stil.

Daarnaast roept de KNVB alle voetballers, verenigingen en supporters op om stil te staan bij wat er is gebeurd en om met elkaar in gesprek te gaan. Want zonder respect geen voetbal. Iedereen is het er mee eens dat dit nooit meer mag gebeuren.Respect is meer dan een woord. Laat daarom  zien dat je vóór sportiviteit en tégen geweld bent.

Als bestuur hebben we deze week besloten ons achter dit statement van de KNVB te stellen. Vele partijen hebben deze week hun zegje gedaan. Van betroffen club tot KNVB van minister president tot de Landelijke media. Iedereen wijst op elkaar en zoekt de schuld bij een ander.

U mag van ons niet verwachten dat wij de oplossing voor deze problemen in handen hebben. Wij denken dat het ook een maatschappelijk probleem betreft. Wij zijn van wel van mening dat de oplossing van deze problemen bij ons zelf moet worden gezocht, waarbij het van belang is dat we er elkaar op aanspreken wanneer grenzen worden overschreden. Ook het bestuur zal zich hier duidelijk in moeten opstellen.

Voetbal is emotie, dat hoor je vaak en dat hoort er ook bij, maar het mag niet leiden tot respectloos gedrag want het is wel zo dat zonder respect er geen voetbal is.
Wij als bestuur hopen dat, deze dag van bezinning, de start is van een nieuw begin waarin we met zijn allen proberen het respect voor elkaar weer terug te vinden en dat we later kunnen zeggen dat het goed was dat er een dag van bezinning is geweest.

Tot slot wil ik jullie vragen om als eerbetoon aan de overleden vrijwilliger Richard Nieuwenhuizen (41 jaar jong) een minuut stilte in acht te nemen.

Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden en de familie van de overleden vrijwilliger.

Kalender icoon zondag 9 december 2012 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers