Foto bij Excelsior'31 speelt met vuur (foto's & samenvatting geplaatst)

Bekijk hieronder de uitgebreide samenvatting van Excelsior'31 TV, waarvan de beelden gefilmd en gemonteerd zijn door Thijs Nieuwenhuis, interviews door
Leon Simons.

Excelsior’31 speelt met vuur tegen HHC Hardenberg
RIJSSEN – Uiteindelijk stond er na 90 minuten een dik verdiende 4-2 overwinning voor Excelsior’31 op het scorebord, maar wat maakten de Rijssenaren het zich opnieuw (onnodig) lastig door een zekere 3-0 voorsprong bijkans uit handen te geven. Niet in die mate als tegen Kozakken Boys, maar óók tegen HHC Hardenberg hadden de rood/witten een fase na rust waarbij het kaartenhuis binnen luttele minuten plotsklaps volledig dreigde in te storten.

De allesbeslissende treffer van verdediger Dylan Vosskuhler kwam dan ook als een geschenk uit de hemel, voor de thuisploeg. Het bleek tevens de definitieve nekslag voor de kampioensaspiraties van de bezoekers.

Op basis van de eerste helft, waar een geconcentreerd spelend Excelsior’31 freewheelend uitliep naar een (geflatteerde) 2-0 voorsprong was er in feite geen vuiltje aan de lucht. Vergeten we gemakshalve dat de ogenschijnlijke gelijkmaker van HHC Hardenberg bij een stand van 1-0 niet toegekend werd door arbiter Huizenga. De leidsman besliste dat de bal de doellijn niet volledig gepasseerd had.

Overigens, ook aan de 3-0 van Excelsior’31 zat een luchtje. Niek Davina wist HHC Hardenberg doelman Sander Danes dan wel met het hoofd te verschalken, maar deed dat vanuit een overduidelijke buitenspel positie. Kortom, het zat Excelsior’31 vanmiddag ook niet tegen.

Met het inbrengen van Thijs Houwing en Martijn Berger begonnen de problemen voor Excelsior’31 pas echt. Het was minutenlang alle hens aan dek, vrouwen en kinderen eerst, voor de thuisploeg. Dat Excelsior’31 stand hield had het (mede) te danken aan het sublieme keeperswerk van Arjan Kok.

Door de overwinning van Excelsior’31 passeren de Rijssenaren opnieuw Spakenburg, dat de lokale clash met 1-0 verloor van IJsselmeervogels. Bovendien liepen de Rijssenaren 2 punten uit op SC Genemuiden, dat op 3-3 bleef steken bij Rijnsburgse Boys.

Excelsior’31 heeft volgende week zaterdag een loodzware dobber, aan koploper en titelkandidaat numero uno, Katwijk. Het duel in Rijssen eindigde eerder dit seizoen in 0-6. Een wedstrijd waarbij de ploeg van coach Hans van Dijkhuizen volledig onder de voet werd gelopen.

Scoreverloop Excelsior’31 – HHC Hardenberg: 4-2 (2-0)

Opstelling Excelsior’31:
Arjan Kok, Gerald ten Hove, John Lubbers, Andreas David, Dylan Vosskuhler, Niek Davina, Cenk Uguz, Dennis Rosink, Marco Aydin (80. Amanuel Isa), Denis Mahmudov en Robert Wilens (85. Jan Borghuis)

Opstelling HHC Hardenberg:
Sander Danes, Tim Siekman (65. Björn Zwikker), Thomas Bakker, Vincent Voshaar, Hielke Penterman, Sargon Gouriye (65. Thijs Houwing), Glenn Kobussen, Dennis Krohne, Patrick Jurgens, Gersom Klok, Leo Scheepmaker (65. Martijn Berger)

Excelsior '31 koeioneert HHC Hardenberg
Bron: klik hier
Tekst: Kerst Boomsma
RIJSSEN - Was het een off day voor HHC Hardenberg of was tegenstander Excelsior '31 gewoon beter? Op papier moest Excelsior '31 voor HHC Hardenberg geen probleem zijn. De nummer drie van boven tegen de nummer drie van onderen. De realiteit was anders.

Een week na de sof bij Kozakken Boys (6-3) was het de taak aan Excelsior '31 om zich te revancheren. Dit lukte met verve. De Sallandderby werd op de Koerbelt ruim op punten gewonnen door de thuisclub. Vooral voor rust was de ploeg van Hans van Dikhuizen oppermachtig. Met gevarieerd spel en onder aanvoering van de uitblinkende Niek Davina werd HHC Hardenberg van het veld geveegd, getuige de 3-0 tussenstand. Na een uur gooide HHC Hardenberg eindelijk de schroom van zich af, maar toen was het leed echter al lang geschied. De Hardenbergers kwamen nog wel tot 3-2 terug maar in een hectische slotfase zorgde Dylan Vosskuhler voor algehele opluchting: 4-2.

"HHC Hardenberg wil zolang mogelijk meedoen in de kampioensrace." Dat waren de woorden vooraf van trainer Ted Verdonkschot. Naar eigen zeggen was dit niet gebaseerd op hoop, maar in geloof. Maar in dat geloof werd hij behoorlijk door zijn eigen spelers beschaamd. Zo gedreven HHC Hardenberg zich dinsdagsvond nog weerde tegen de beloftes van Go Ahead Eagles, zo tam acteerde de ploeg tegen Excelsior '31. Een paar dagen nadat iedereen euforisch was over het vertoonde spel van HHC Hardenberg, werd een nu labiel team weer met beide benen op de grond gezet. Een nederlaag valt te verkroppen, maar wordt heel wat moeilijker te verteren als de inzet te wensen overlaat.

De nummer drie van de topklasse liet zich in Rijssen opzichtig koeioneren. En dat tegen een ploeg die vorige week nog tegen een fikse nederlaag was opgelopen. Maar Excelsior '31 leek daardoor niet aan zelfvertrouwen te hebben ingeboet. De verkeerde instelling waarmee HHC Hardenberg aan de wedstrijd begon, werd genadeloos afgestraft. Opvallend was nog wel dat de bezoekers vanaf de aftrap binnen een minuut drie corners mochten nemen. Maar daarmee was gelijk alle kruit verschoten, want daarna werd er lang niets meer van HHC Hardenberg gehoord. Niks lukte meer, de Hardenbergers wisten aanvallend niets af te dwingen. De ploeg dient daarvoor de schuld bij zichzelf te zoeken. Excuses als een bal op de paal, een bal al of niet over de lijn of een buitenspeldoelpunt, zijn in dit verband niet relevant. HHC Hardenberg speelde heel lang erg slap en ongeïnspireerd.

Van te voren had Verdonkschot het nog zo mooi uitgedokterd, met snelle beweeglijke spitsen de statische verdedigers van Excelsior '31 het moeilijk maken. Daar kwam niks van terecht. De achterste linie van Excelsior '31 kende een rustige eerste helft. Er was geen diepe bal te bekennen en de HHC Hardenberg aanvallers kwamen allemaal 'in de bal' in plaats van te loeren op een steekbal.

Door de nadruk op het slechte spel van HHC Hardenberg doe je Excelsior '31 danig tekort. De equipe van Hans van Dijkhuizen kweet zich uitstekend van zijn taak en mocht de meeste aanspraak op de drie punten maken. Excelsior '31 is niet meer te herkennen, als je de vergelijking met de beginfase van het seizoen trekt. De ploeg is veel hechter geworden en gaat veel gecoördineerder te werk. De thuisclub stak meer energie in de wedstrijd dan de tegenstander en domineerde ook gedurende lange perioden. Die dominantie leverde na een kwartier al een voorsprong op. De voor rust prima acterende Davina behield het overzicht en passte breed op smaakmaker Denis Mahmudov en de clubtopscorer schoot de bal hard in het kruis boven Sander Danes: 1-0.

De Hardenbergers zoemden zo nu en dan, maar als het op steken aankwam gaven ze zelf niet thuis of de grensrechter gaf niet thuis. Achteraf bleek Vosskuhler de inzet van Sargon Gouriye van achter de doellijn teruggekopt te hebben.  Derhalve geen gelijkmaker.

Excelsior '31 stroopte de figuurlijke mouwen op en trok nog meer ten aanval. Slap verdedigen aan HHC Hardenberg leidde de 2-0 in. De manier waarop was exemplarisch voor het soort voetbal dat werd gespeeld. Leo Scheepmaker raakte de bal totaal verkeerd, Tim Bakker werd in de lucht afgetroefd door Cenk Uguz en Robert Wilens was er als de kippen bij om de bal voorbij Danes te schieten. HHC Hardenberg miste het plan om de openingen te vinden. Het voetbal was gespeend van vernuft en daardoor ongevaarlijk. Excelsior '31 speelde veel inventiever, met dank aan Davina en Cenk Uguz en werd gesteund door de mooie 2-0 voorsprong.

Na rust werd een getergd HHC Hardenberg verwacht, maar dat bleef voor de verstokte HHC Hardenberg fans nog even uit. Er moest eerst nog manmoedig een volgende teleurstelling verwerkt worden. De thuisclub nam een 3-0 voorsprong. Een ingestudeerde korte corner werd - al of niet buitenspel - binnengekopt door Davina. Wedstrijd gespeeld, was de conclusie bij de zowel opgetogen alsook bij de diepteleurgestelde fans. Dat was inderdaad zo geweest indien Mahmudov hierna niet zo lichtzinnig met de geboden kansen was omgesprongen.

Het Excelsior '31 offensief ebde weg en Verdonkschot ging over op 'alles of niets' voetbal. Op het uur kwamen er drie verse krachten, Björn Zwikker, Martijn Berger en Thijs Houwing  binnen de lijnen. En met krachtvoetbal probeerden de Hardenbergers het tij alsnog te keren.  Excelsior '31 moest gedwongen achteruit. Even leek alles nog te mis te gaan voor de Rijssenaren. Van Dijkhuizen werd met de minuut een jaar ouder. Evenals vorige week in Werkendam vielen de tegendoelpunten snel achter elkaar. Het leek erop dat Excelsior '31 tol zou moeten betalen voor het feit dat het veel doelrijpe kansen om zeep had geholpen.

Binnen tien minuten na de zware ingreep van Verdonkschot stond al de 3-2 op het scorebord. Eerst kopte Houwing na een vrije trap van Zwikker op de paal en was het Hielke Penterman die de bal alsnog binnenschoot. Het gaf HHC Hardenberg moed. Genoeg moed, want twee minuten later was alle hoop bij HHC Hardenberg weer terug toen Thijs Houwing de bal achter Arjan Kok deponeerde. HHC Hardenberg leek het lek boven te hebben en was namens Penterman dichtbij de gelijkmaker. De benen van doelman Kok lagen echter in de weg.

HHC Hardenberg ging achterin steeds meer ruimte weggeven maar Mahmudov bleef volharden in het missen van honderd procent kansen. Ook Uguz weigerde voor Excelsior '31 vroegtijdig de wedstrijd te beslissen. Dus bleef het tot het einde spannend. HHC Hardenberg bleef jagen op de gelijkmaker. Zwikker was met een fraai afstandschot nog eens dichtbij de gelijkmaker, de vuisten van Kok waren bestand tegen het harde schot. Piepend en krakend bleef Excelsior '31 overeind. In blessure tijd was HHC Hardenberg doelman meer in het vijandelijke dan in het eigen strafschopgebied te vinden. Gevolgen konden dan ook bijna niet uitblijven. In de slotseconden strafte Vosskuhler dit af.

In het verleden sloeg de balans in de onderlinge duels ook al vaak door in het voordeel van Excelsior '31. Sinds 2004, het jaar waarin beide clubs promoveerden naar de hoofdklasse, won Rijssen twee keer zo vaak (10 tegen 5) als Hardenberg. Drie duels eindigden onbeslist. Dit seizoen verloor Excelior '31 weer eens, al was de nederlaag geflatteerd.

In die fase deed HHC Hardenberg nog wel behoorlijk mee om de bovenste plaatsen. De onoverwinnelijkheid in de eerste helft van het seizoen lijkt nu als sneeuw voor de zon verdwenen.Na Rijnsburgse Boys, Jodan Boys en Noordwijk is Excelsior '31 de vierde ploeg die het keurkorps van Verdonkschot over de knie legt. Het deed HHC Hardenberg zichtbaar pijn. Misschien niet eens de nederlaag op zich, wel de manier waarop.

"Voetbal begint met een portie strijdlust, een stuk motivatie om je duels te winnen", doceerde Verdonkschot. "En dat heb ik voor rust totaal niet gezien. We kwamen er gewoonweg niet aan te pas. Zelfs de spelers met veel ervaring gaven niet thuis." Volgens Verdonkschot hebben zijn spelers de kans op het kampioenschap in Rijssen vergooid. "Over en uit, daar kijken we niet meer naar. Maar je bent sportman genoeg om zo hoog mogelijk te willen eindigen."

Excelsior '31 voetbalde onbevangen. Dat was ook het uitgangspunt. "We hebben niets te verliezen. We gaan er vandaag weer voor de volle honderd procent voor", profeteerde Van Dijkhuizen vooraf. Hij werd niet door zijn spelers in de steek gelaten. "De jongens stonden vandaag ijzersterk te spelen. Een dik verdiende overwinning voor ons. Voetballend hebben we amper wat weggegeven. Alleen bij stilstaande situaties, zoals corners en vrije trappen ontstond er gevaar. Dat is zeker niet onze kracht."

Ver vooruitkijken doet Van Dijkhuizen niet en laat zich niet uit over een eventuele degradatieontsnapping. Zijn ploeg heeft de toeschouwers genoeg geboden en dat wil men in Rijssen graag zien. Kortom, sportief gezien zit er schot in op de Koerbelt. En daarom kan de slotsom luiden dat Excelsior '31 best tevreden mag zijn met wat er werd gepresteerd. Het is een mooi fundament om verder op te bouwen.

Bedroevend HHC te laat wakker tegen Excelsior'31

RIJSSEN - Aan de vrije val van HHC Hardenberg na de winterstop lijkt maar geen einde te komen. De oostelijke derby tegen Excelsior'31 is spannend en spectaculair in het laatste half uur, maar de nederlaag is na een beroerd eerste uur al een feit (4-2).In de zeven competitieduels van dit kalenderjaar heeft HHC slechts één overwinning kunnen boeken; tegen IJsselmeervogels.

Door de slechte serie zijn de kansen op de titel wel verkeken. "Ik heb hier geen ploeg gezien die voor die laatste kans speelde", zegt trainer Ted Verdonkschot.

HHC laat zich in de eerste helft op alle fronten aftroeven door Excelsior'31. De formatie van de Kamper trainer Hans van Dijkhuizen heeft geluk dat een doelpunt van Sargon Gouriye niet wordt erkend - Vosskuhler haalt de bal na een inzet van de spits achter de lijn weg - maar is wel duidelijk sterker en vooral gretiger. Via Denis Mahmudov en Robert Wilens is het na een half uurtje 2-0, direct na de pauze zorgt Niek Davina voor 3-0.

Verdonkschot besluit tot een drastische ingreep, hij stuurt na een uur met Bjorn Zwikker, Martijn Berger en Thijs Houwing drie wisselspelers het veld in. En zowaar levert het wat op, want Hielke Penterman en Houwing scoren binnen twee minuten (3-2) en vervolgens mist Penterman ook nog eens een opgelegde kans.

Uiteindelijk is het lood om oud ijzer. In blessuretijd kan Dylan Vosskuhler de wedstrijd bij een uitbraak beslissen, als HHC-doelman Sander Danes na een corner naar voren is gesneld: 4-2. "Het is droevig, zoals het na de winter gaat", bromt Verdonkschot

Belangrijke zege Excelsior'31 op HHC
RIJSSEN - Excelsior’31 heeft op eigen veld een belangrijke zege geboekt op HHC Hardenberg. In Rijssen werd het 4-2 voor de thuisploeg.De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd en nam na 17 minuten de voorsprong. Denis Mahmudov kon op aangeven van Niek Davina de 1-0 aantekenen.

Excelsior’31 speelde geconcentreerd en dat leverde na een half uur spelen de 2-0 op. Na goed voorbereidend werk van Davina en Cenk Uguz kon Robert Wilens scoren.

Na de pauze leek Davina met de 3-0 de wedstrijd te beslissen, maar HHC Hardenberg knokte zich terug: via Penterman en Houwing werd het twintig minuten voor tijd 3-2. Doelman Arjan Kok moest daarna voor de thuisploeg voorkomen dat de voorsprong volledig teniet werd gedaan. Zelf maakte de thuisploeg daarna aan alle onzekerheid in blessuretijd alsnog een eind: