Tijdstraf en verbeteringen gebruik spelerspas

Foto bij Tijdstraf en verbeteringen gebruik spelerspas

Tijdstraf en verbeteringen gebruik spelerspas

Op 20 maart 2013 presenteerde de KNVB het actieplan Tegen geweld, voor sportiviteit. Het plan is een handvat om verenigingen, leden en andere partijen in staat te stellen het verschil te maken. Alleen kun je iets, samen kunnen we alles. Met ingang van het nieuwe seizoen treden een groot aantal van de beschreven maatregelen in werking. Dit brengt de nodige veranderingen met zich mee, waarover we alle betrokkenen graag willen informeren. 

De meest ingrijpende maatregelen zijn de tijdstraf bij de (eerste) gele kaart (bij de B-categorie van het veldvoetbal) en de verplichte visuele controle van de spelerspas (voor alle categorieën van zowel veld- als zaalvoetbal). Deze brochure beschrijft de achtergrond en de toepassing van deze nieuwe maatregelen. Het zal voor iedereen wennen zijn en wellicht in het begin nog stroef verlopen. De KNVB is bereikbaar voor alle vragen en eventuele onregelmatigheden die zich voordoen. Ook worden alle ontwikkelingen nauwgezet gevolgd, op zoek naar verbeterpunten.

Deze brochure geeft ook een korte toelichting op de Hulplijn noodgevallen en het Meldpunt wanordelijkheden, twee maatregelen uit het actieplan die al sinds maart van dit jaar in de lucht zijn. De volledige informatie over deze en andere maatregelen uit het actieplan vind je op knvb.nl/actieplan.




Tijdstraf
 

Voetballers (mannen, vrouwen, jongens en meisjes) in de B-categorie (zie kader) van het veldvoetbal krijgen voortaan een tijdstraf van tien minuten opgelegd bij de eerste gele kaart. Een afkoelperiode die direct nadelige gevolgen heeft voor het eigen team. Omdat gele kaarten niet op het wedstrijdformulier komen te staan – en dus niet kunnen leiden tot een uitsluiting – levert deze maatregel minder administratie op voor de scheidsrechter en de vereniging. Kortom: direct straffen en minder gedoe.

Voor de toepassing van de tijdstraf is een aantal zaken belangrijk:

·· Een tijdstraf duurt tien minuten. Voor de pupillen geldt een tijdstraf van vijf minuten.
·· De scheidsrechter houdt de tijdstraf bij. Hij bepaalt wanneer de tijdstraf aanvangt en weer om is. De scheidsrechter geeft ook aan waar de speler de tijdstraf moet uitzitten en pas na een teken van de scheidsrechter mag de speler het veld weer betreden.
·· Een speler kan slechts eenmaal per wedstrijd een tijdstraf krijgen opgelegd. Hierbij moet de scheidsrechter wel de gele kaart tonen. Twee keer geel blijft rood en dus een definitieve veldverwijdering, maar ook deze kaarten hoeft de scheidsrechter niet te vermelden op het wedstrijdformulier. Een directe rode kaart komt wel op het wedstrijdformulier en kent de gebruikelijke tuchtrechtelijke procedure.
·· Als een doelverdediger een tijdstraf krijgt opgelegd, dan moet een andere speler zijn plaats als doelverdediger innemen. Deze speler moet wel even een ander shirt aandoen om als doelverdediger herkenbaar te zijn.
·· Een tijdstraf die voor de rust niet geheel is vol gemaakt, wordt in de tweede helft voortgezet. Als de tijdstraf van een speler nog niet om is bij het einde van de wedstrijd, wordt de resterende kwijtgescholden.
·· Een team mag niet met minder dan zeven spelers op het veld staan. Als dit gebeurt, wordt de wedstrijd gestaakt. Het team met minder dan zeven spelers is dan schuldig aan het staken van de wedstrijd. De volledige procedure rondom de tijdstrafregeling staat beschreven in het Bewaarnummer veldvoetbal 2013/’14. Deze is te downloaden via de online bibliotheek op knvb.nl. Betrokkenen kunnen bij vragen over de tijdstraf altijd contact opnemen met een KNVB-districtskantoor.

 
Kalender icoon maandag 19 augustus 2013 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers