Excelsior'31 kegelt BVO Willem II uit KNVB bekertoernooi

Foto bij Excelsior'31 kegelt BVO Willem II uit KNVB bekertoernooi

* Klik hier voor een reactie van John Lubbers, op Excelsior'31 TV

* Klik hier voor een reactie van trainer Hans van Dijkhuizen, op Excelsior'31 TV

* Klik hier voor sfeerbeelden na afloop van de wedstrijd, op Excelsior'31 TV

Verslag met dank aan Martin Klaassen
Een uitmuntend Excelsior'31 heeft dinsdagavond voor een daverende verrassing gezorgd door de nummer 2 van de Jupiler League, Willem II, uit te schakelen. In de tweede verlenging was Hakim Ezafzafi het goudhaantje. Hij schoot de verdiende 2-1 langs Willem II doelman Ruud Swinkels.

Na een sterk eerste kwartier, met enkele mogelijkheden voor Excelsior'31 via Denis Mahmudov was de toon van het duel gezet. Excelsior'31 speelde vrijuit het eigen aanvallende spel. Niets aanpassen, maar uitgaan van eigen kracht. Dat was het credo.

De manier waarop het dan toch tegen een achterstand aanliep was een zure. Amanuel Isa werd in de 38e minuut onreglementair naar de grond gewerkt door Jeroen Lumu. Het spel ging desondanks door en het was Ruud Boymans die de 0-1 binnen kon tikken. Felle protesten volgden van de kant van Excelsior. Het leverde een aantal gele kaarten op.

Excelsior'31 zat vervolgens niet bij de pakken neer. Het elftal had het gevoel dat het allesbehalve onderdeed voor de profs uit Tilburg. Het spel golfde op en neer, maar het was Excelsior'31 dat op basis van inzet het spel naar zich toe trok. De beloning volgde in de 76e minuut. Dat John Lubbers de doelpuntenmaker was, was geen toeval. De verdediger was het toonbeeld van strijd en inzet. Zijn schot werd van richting veranderd en lag in het net.

Na de gelijkmaker gingen de rood-witten verder. Kort voor tijd waren Mahmudov (paal) en Lubbers (lat) dichtbij de winnende treffer. Op de winnende treffer was het echter nog iets langer wachten. Die treffer had ook zomaar door Willem II gemaakt kunnen worden. Arjan Kok had daar met een aantal sublieme reddingen geen zin in.

Een paar minuten voor het eind was het Hakim Ezafzafi, die vooraf al gezegd had te geloven in een stunt, de man die Excelsior'31 naar de derde ronde van de KNVB Beker schoot. Hij bekroonde daarmee een fantastisch optreden van de Topklasser uit Rijssen.

Excelsior'31 zorgt voor stunt tegen Willem II
Bron: klik hier
Excelsior'31 heeft dinsdagavond gestunt in de KNVB-beker. De ploeg uit Rijssen won na verlenging met 2-1 van Willem II uit de Jupiler League en bereikte daardoor de derde ronde. Voor rust was Excelsior'31 de betere ploeg en vooral Mahmudov was enkele keren gevaarlijk.

Het doelpunt viel echter aan de andere kant. Boymans scoorde na een fout van Isa. De spelers van Excelsior'31 vonden echter dat er een overtreding op hem was gemaakt en daardoor kregen drie spelers geel.

De ploeg uit Rijssen ging op jacht naar de gelijkmaker en vond die ook. Twaalf minuten voor het einde schoot Lubbers de gelijkmaker binnen. Na een slotoffensief van Excelsior'31, met een bal op de paal en op de lat, werd het verlengen.

In die verlenging begon Excelsior'31 goed, maar kreeg Willem II de beste kans namens Boymans, maar hij wist niet raak te koppen. Het doelpunt viel echter aan de andere kant. Ezafzafi maakte de 2-1 en zorgde daarmee dat Excelsior'31 zich na een bloedstollende slotfase plaatste voor de derde ronde.

Excelsior'31 - Willem II 2-1
0-1 Ruud Boymans (40)
1-1 John Lubbers (77)
2-1 Hakim Ezafzafi (116)

Opstelling Excelsior'31:
Kok, Draganovic, David, Lubbers, Vosskuhler, Bloemendaal (Ten Hoeve/99), Isa, Davina (Ten Hove/78), Ezafzafi (Aydin/118), Mahmudov, Wilens.

Weer voortijdig einde aan bekeravontuur
(EvdE)
Willem II is er, net als in voorgaande jaren, niet in geslaagd om de tweede ronde van het bekertoernooi te overleven. In het Overijsselse Rijssen moest het na verlenging zijn meerdere erkennen in zaterdag topklasser Excelsior '31.

Ruud Boymans had de Tricolores in de eerste helft nog wel op voorsprong gebracht, maar in de tweede helft bracht Lubbers zijn ploeg met een van richting veranderd schot weer langszij. In de verlenging was het Ezafzafi die het lot van Willem II beslechtte en de uitschakeling tot gevolg had.

In vergelijking met het competitieduel tegen FC Dordrecht had trainer Jurgen Streppel zijn basiselftal op drie plaatsen gewijzigd. Dries Wuijtens en Bruno Andrade zaten niet bij de wedstrijdselectie en Ricardo Ippel moest met een plekje op de reservebank genoegen nemen.

Hun plaatsen werden ingenomen door Jeroen Lumu, Tim Cornelisse en Niek Vossebelt. Iets na achten floot scheidsrechter Gerritsen op complex de Koerbelt voor circa 1.250 toeschouwers, waaronder 75 uit Tilburg, voor het begin van het bekerduel in de tweede ronde van de KNVB beker.

In een aantrekkelijke eerste helft waren de beste kansen voor de thuisploeg. Schoten van Davina, Ezafzafi en topscoorder in de zaterdag topklasse Mahmudov, waren echter een prooi voor Ruud Swinkels. Een lelijke streep door de rekening was het voortijdige uitvallen van Jordens Peters. Met vermoedelijk een liesblessure, moest de aanvoerder van het veld.

Zijn plaats in het veld werd ingenomen door Mats van Huijgevoort. Hij maakte daarmee zijn debuut in een officiële wedstrijd voor Willem II. Halverwege de eerste helft was er een grote kans voor de Tricolores om op voorsprong te komen. De kopbal van Ali Messaoud werd echter met een prima reflex door doelman Kok uit de linkerhoek getikt.

Gaandeweg de eerste helft werden er meer overtredingen gemaakt, reden voor de scheidsrechter om ondermeer Ruud Boymans met geel te bestraffen. De opkomende Draganovic werd na iets minder dan een half uur speeltijd geen haar in de weg gelegd, gelukkig reageerde Swinkels alert op zijn schot.

Mahmudov was op zijn beurt een aantal malen dreigend, maar echt gevaar leverden zijn schoten niet op. Aan het einde van de eerste helft kwam Willem II plotseling op voorsprong. Jeroen Lumu speelde zich aan de linkerkant van het veld goed vrij, waarbij hij naar mening van de thuisploeg een overtreding beging.

De scheidsrechter zag er echter niets in, waardoor Lumu ongehinderd het zestienmetergebied kon inlopen en op de vrijstaande Boymans kon passen. De spits schoof de bal eenvoudig langs keeper Kok en bezorgde Willem II zo een 0-1 voorsprong. Protesten van de thuisploeg aan het adres van de scheidsrechter leiden tot een tweetal gele kaarten. Daarna deden zich geen noemenswaardige zaken meer voor, zodat de Tricolores met een voorsprong de kleedkamer opzochten.

In het eerste half uur van de tweede helft probeerde de thuisploeg de gelijkmaker te forceren, maar tot echte kansen kwamen ze niet.  Het venijn zat in het laatste deel van de wedstrijd. Nadat er kleine kansen voor Lumu en de ingevallen Renan Zanelli waren geweest, kwam Excelsior '31 in de 77e minuut langszij.

Een vrije trap voor de thuisploeg werd niet goed uitverdedigd, waardoor de bal opnieuw kon worden ingebracht. Net binnen de lijnen van het zestienmetergebied besloot verdediger Lubbers op het doel van keeper Swinkels te schieten. Zijn schot werd van richting veranderd, waardoor Swinkels op het verkeerde been stond en de bal in het doel rolde, 1-1.

Vijf minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd kreeg Tim Cornelisse een enorme kans om Willem II alsnog een voorsprong te bezorgen, toen hij van dichtbij naar de rechterhoek schoot, maar keeper Kok kon de bal nog tot corner verwerken.

Aan de andere kant kreeg Mahmudov de gelegenheid om de winnende treffer te scoren, maar zijn schot werd gekeerd. In de drie minuten extra tijd kreeg eerst Excelsior '31 via wederom Lubbers een dot van een kans om de volgende ronde te bereiken, maar zijn kopbal spatte op de lat uiteen. De twee vrije trappen die Willem II nog kreeg toegekend leverden geen gevaar op waardoor de noodzakelijke verlening een feit was.

In de eerste helft van de verlenging waren de beste kansen voor Willem II. Schoten van Zanelli en Lumu leiden niet tot het gewenste resultaat. Vervolgens schoot Boymans van dichtbij op de keeper om even later in vrijstaande positie naast het doel te koppen. Zo verstreken ook de eerste vijftien minuten van de verlenging.

Aan het begin van de tweede helft van de verlenging was het Ondaan die maar net over het doel schoot. In de minuten daarna vuurde eerst Wilens met een volley de bal op het doel van Swinkels, waar deze een prima redding verrichte.

Een minuut later was Swinkels kansloos toen Ezafzafi van dichtbij in de rechterhoek raak schoot en de zaterdag topklasser op voorsprong bracht, 2-1. In de resterende minuten kon Willem II, behoudens een vrije trap van Ondaan die maar net over ging, geen vuist meer maken, waardoor de uitschakeling een feit is.