Foto bij GVVV heeft geen kind aan ondermaats presterend Excelsior'31: 0-4 (samenvatting geplaatst!)

Klik hier voor een samenvatting van het duel op Excelsior'31 TV (gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, interviews met Kevin Troost en Hans van Dijkhuizen door Leon Simons)

Excelsior'31 - GVVV: 0-4 (0-1)

Verslag met dank aan Martin Klaassen

Hoe mooi en geslaagd de doordeweekse KNVB-beker ontmoeting tegen Heracles Almelo (2-5 verlies) ook was, een goede prestatie tegen een GVVV in vorm was van groter belang. “Vroeg of laat lig je er toch uit, de competitie is voor ons belangrijker”, waren de woorden van trainer-coach Hans van Dijkhuizen.

Was de knop nog niet genoeg omgezet, speelden pijntjes en vermoeidheid een rol? Een feit was dat Excelsior’31 zeer zwak aan het duel tegen GVVV begon. Naast dat GVVV feller was in de duels, waren foute passes en andere missers koren op de molen van een goed geoliede (in het wit spelende) Blauwe machine.

Na enkele waarschuwingssignalen was het GVV’er Terschegget die na krap 10 minuten spelen een doelpunt afdwong. Met zijn schot raakte hij de lat. Uit de rebound gaf hij de bal voor op een vrijstaande Joey Snijders. De snelle aanvaller kopte de bal gedecideerd langs een kansloze Arjan Kok. Niet veel later raakte Terschegget opnieuw het aluminium. Ditmaal de paal.

Het spelbeeld bleef hierna ongewijzigd. Een onmachtig Excelsior’31 was geen schim van de ploeg die het kan zijn. De goede aanvallen van de roodwitten waren vanmiddag op 1 hand te tellen. Dat GVVV niet al eerder verder afstand nam, was een van de weinige kritiekpunten die je op de ploeg van Erik Assink kon hebben.

In de 60e minuut volgde dan toch de 0-2. Terschegget bekroonde zijn goede optreden alsnog met een doelpunt. Good-old Dennis van Meegdenburg pikte drie minuten later ook zijn graantje mee: 0-3. Daarmee was de ellendige middag voor Excelsior’31 nog niet over. Het doelpunt van Sherwin Grot vatte de middag van Excelsior’31 uitstekend samen. Er kon niet veel meer mis gaan, tot het moment dat hij de bal binnen kon schuiven. Een overtuigend GVVV won dik verdiend van een zwak spelend Excelsior’31.

Scoreverloop:

9. Joey Snijders 0-1, 60. Roy Terschegget 0-2, 63. Dennis van Meegdenburg 0-3, 86. Sherwin Grot 0-4.

Opstellingen:

Excelsior’31: Arjan Kok, Adi Draganovic, John Lubbers, Andreas David, Dylan Vosskuhler, Mark Bloemendaal (23. Kevin Troost), Niek Davina (68. Gerald Ten Hove), Hakim Ezafzafi (76. Marco ten Bolscher), Marco Aydin, Robert Wilens, Denis Mahmudov

GVVV: Johan Jansen, Rodny Hofman, Michiel van der Valk, Taoufik Adnane, Roy Terschegget, Martin van Eck (70. Mitchel Bottenheft), Wilco den Hartog (76. Koen Oost), Dennis van Meegdenburg (82. Bart Hulsbos), Joey Snijders, Wouter Bonke, Sherwin Grot

GVVV wakkert de eigen honger aan
Bron: klik hier
Tekst: Kerst Boomsma
RIJSSEN - Na de euforie van de KNVB beker wedstrijd tegen streekgenoot Heracles Almelo,volgde tegen GVVV een grote deceptie. Excelsior '31 werd volkomen overklast. Het liep in de stilgevallen Koerbelt uit op een 4-0 nederlaag en daar viel helemaal niets op af te dingen.

De thuisploeg begon dramatisch tegen een heel sterk en wilskrachtig spelend GVVV. Binnen tien minuten stonden de blauwen uit Veenendaal al met 1-0 voor en Excelsior '31 stond erbij en keek er naar. De ploeg van Hans van Dijkhuizen was niet vooruit te branden. Het was aan de lankmoedigheid van GVVV te danken dat de ruststand 'maar' 1-0 was. Na rust bloeide de thuisclubeven op. Veel kansen leverde dit niet op en toen een kwartier later de 2-0 viel was het verzet gebroken. GVVV liep uit naar een 4-0 eindstand. Goed voor de koppositie en de eerste periodetitel.

Het is ontegenzeglijk een troost wanneer je verslagen wordt door een geoliede voetbalmachine. Door spelers die beter de baas zijn over de bal, die je alle hoeken van het veld laten zien. GVVV speelde in feite 'lummeltje' met Excelsior '31. Wat kan voetbal ogenschijnlijk gemakkelijk zijn. De zege was dik en dik verdiend en slechts een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

De voetbalmachine van Erik Assink denderde over een almaar meer naar adem happende tegenstander heen met een hevigheid die de Rijssenaren dit seizoen nog niet eerder hebben ondervonden. Het was aan GVVV zelf te wijten dat het bij 4-0 bleef. Dat was voor Assink in feite het enige minpuntje van deze middag. "We waren regelmatig te overmoedig en slordig in de afwerking. We misten te gemakkelijk de kansen. Het oogde een beetje hoogmoedig, lankmoedig is te negatief. Zo lang het 1-0 staat geven wij de tegenstander de gelegenheid om zich terug te vechten in de wedstrijd."

Zover liet GVVV het niet komen. De blauwen begonnenmet zelfvertrouwen aan het duel. Daar hadden de twee voorgaande 4-0 overwinningen op Capelle en ONS Boso Sneek voor gezorgd. De zelfverzekerdheid werd op het veld omgezet in goed voetbal. GVVV combineerde, was dreigend en scoorde al na tien minuten.Roy Terschegget schoot keihard onderkant lat, de bal stuiterde het veld weer in en daarna was het voor Joey Snijders een koud kunstje om de bal binnen te koppen.

Excelsior '31 hing gelijk als een geslagen bokser in de touwen maar GVVV verzuimde om voor rust de genadeklap uit te delen. Het aantal kansen die Sherwin Grot en Terschegget ( onder andereeen schot op de paal) misten waren niet op één hand te tellen. Excelsior '31 kon daar bar weinig tegenover stellen. Alleen topscorer Denis Mahmudov, hij gaat met ingang van volgende week twee weken op proef trainen bij PEC Zwolle, kwam sporadisch in de buurt van doelman Johan Jansen.

Met een zeer vroege wissel halverwege de eerste helft probeerde coach Van Dijkhuizen het tij te keren. Middenvelder Mark Bloemendaal had totaal geen grip op de lopende spelers van GVVV. Rodny Hofman en Martin van Eck konden zich naar hartenlust uitleven.Kevin Troost werd linksback en Dylan Vosskühler verhuisde naar het middenveld. Deze omzetting pakte goed uit. De wedstrijd kwam ietwat meer in balans.

"Een terechte wissel om die linkshalf eraf te halen", complimenteerde Assink zijn collega. "Daar ontstonden drie kansen uit en een goal. Die Bloemendaal kon dat nooit belopen en dat was een onderdeel van ons plan van aanpak." Van Dijkhuizen had zo ook zijn interpretatie over de vroege wissel. "Mark moet het niet van zijn loopvermogen hebben, meer van zijn voetbalinzicht. Het pakte niet goed uit, maar ik blijf van mening dat wij niet anders hadden moeten beginnen."

Van de euforie over het spel tegen Heracles Almelo was bij Excelsior '31 niets meer over. Na deverloren bekerwedstrijd leken de Rijssenaren opeens met lood in de schoenen en stroop in de knieholtes te voetballen. Geen enkele speler haalde een dikke voldoende. Er zat geen passie in het spel en ook diepgang. De beslissende eindpass kwam iedere keer in de voeten van een GVVV verdediger. Er werden geen pogingen ondernomen de tegenstander af te jagen en Excelsior'31 speelde met de linies veel te ver uit elkaar.

De Veenendalers kregen daarmee de ruimte om het combinatievoetbal te spelen dat zij zo goed beheersen. Bij GVVV straalde iedereen de onvoorwaardelijke wil uit om te winnen. Het grote krachtsverschil kwam alleen op het scorebord niet tot uitdrukking. Even leek het er op dat het verschil in cijfers helemaal uit zou blijven, wantop slag van rust leek de thuisploeg langszij te komen.

Het stijlvolle stifje van Hakim Aydin stuiterde echter via onderkant lat het veld weer in. Het was ook teveel van het goede geweest. Coach Assink zal in de rust ongetwijfeld dit minpuntje hebben aangegrepen om zijn manschappen er op te wijzen dat de tussenstand slechts 1-0 was.

Na rust liet GVVV het spel iets meer op zich afkomen. Het team koos er bewust voor om vijftien meter terug te gaan. "Met het oog op de bekerwedstrijd van woensdagavond wilden wij hun vroegtijdig slopen. Zoals wij speelden kostte verschrikkelijk veel kracht en in de rust maakten de jongens daar terecht een opmerking over. Dat is niet negentig minuten lang vol te houden. Daarom stonden we na rust wat verder naar achteren."

Ook na rust was Mahmudov veruit de gevaarlijkste Rijssense aanvaller maar net als voor rust ontbrak het venijn en de kracht bij de flegmatieke aanvaller. Venijn en kracht zag je wel terug bij de GVVV aanvallers. Enkel via overtredingen werden zij afgestopt. Uit één van die vrije trappen kopteTerschegget fraai binnen. De genadeklap voor Excelsior '31. Na een uur spel lag de tegenstander knock-out, had ook coach Assink gezien. "De beloning voor de energie die wij voor rust in ons spel hebben gelegd om de wedstrijdvroegtijdig te beslissen bleef voor rust door eigen toedoen achterwege, maar wat wij wel bereikt hebben is dat na de 2-0 de pijp bij Excelsior '31 totaal leeg was. Toen was het klaar, over en uit. De moed en overtuiging ontbrak daarna bij de tegenstander. Ook de kracht was er niet meer. Het was compleet op bij hen."

Van Dijkhuizen moet dit ook gezien hebben want hij gooide de handdoek in de ring en adviseerde zijn spelers om het koppie te gebruiken en geen onnodige kaarten te incasseren. Deze wijze adviezen werden ter harte genomen. Drie minuten na de 2-0 legde Dennis van Meegdenburg aan voor de 3-0 en vier minuten voor tijd beloonde Grot zichzelf voor zijn goede spel en bepaalde de eindstand op 4-0.

De zwaar teleurgestelde Van Dijkhuizen is een heer in goede en slechte tijden. Antwoord op de vragen die werden gesteld na afloop gaf hij dan ook. "Op een gegeven moment loop je meer tegen jezelf te voetballen. Dan voelen de jongens de wedstrijd van woensdag nog in de benen. Als je dan ook nog met twee en drie nul achterkomt dan weet je gewoon dat het niet meer goed komt. Een voetballes wil ik het niet noemen maar dit was qua niveauecht een stapje hoger dan wij hebben. Op alle fronten afgetroefd door de beste tegenstander tot nu toe."

Woensdagavond een euforie en vanmiddag?" Een deceptie",lachte de trainer als een boer met kiespijn. Het moet wel heel raar lopen, wil GVVV geen rol van betekenis spelen in de race om het kampioenschap. De ploeg van Assink slaagt er in kracht te koppelen aan kwaliteit, terwijl de tactiek de techniek niet doet ondersneeuwen. Het was tegen Excelsior een gala voorstelling, die smaakt naar meer. De periodetitel heeft de GVVV-honger dan ook niet gestild, maar slechts doen aanwakkeren.