Collectief sterk Excelsior'31 verdiend langs FC Lisse (3-1)

Foto bij Collectief sterk Excelsior'31 verdiend langs FC Lisse (3-1)

Klik hier voor de samenvatting van Excelsior'31 TV, gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, interviews (met Hans van Dijkhuizen en Niek Davina) door Leon Simons.

Excelsior'31 - FC Lisse: 3-1 (2-1)

Verslag met dank aan Martin Klaassen

De statistieken vooraf: Excelsior'31, de nummer 7 van de Topklasse, heeft 31 doelpunten gescoord en er 30 geïncasseerd. De nummer 3: FC Lisse heeft 13 keer het net gevonden en slechts 10 treffers tegen. Zou het opnieuw een spektakelstuk worden, met een lustig er op los scorend Excelsior’31, of zou het sterke raamwerk van FC Lisse heersen?

Al na 1 minuut 33 werd duidelijk dat Excelsior’31 ook tegen het al 7 duels ongeslagen Lisse het net kon vinden. Een heuse bliksemstart! Gerald ten Hove gaf na een afgeslagen corner van Lisse de bal diep en Hakim Ezafzafi kopte deze door op Marco Aydin. Aydin, die de knot op het hoofd van Zlatan Ibrahimovic heeft geïmiteerd, was een-op-een voor FC Lisse-doelman Michael Bok ook net zo koelbloedig als de Zweedse goalgetter. Hij stuurde de bal in de linkeronderhoek: 1-0.

Excelsior’31 ging sterk verder. Het legde goede aanvallen op de mat. De ene keer stond een dieptepass van David aan de basis van een kans, de andere keer werd er kort gecombineerd door Wilens, Mahmudov en Ezafzafi. Twee keer stuitte Mahmudov, versnellend vanaf links, met zijn poging op de keeper. De derde keer was het raak: doelman Bok was kansloos bij het schot in de korte hoek.

Het verweer van de geel-blauwen was matig. Het elftal van Misha Salden was aanvallend onmachtig en ging vaak snel over op de lange bal. Iedere vrije trap op de helft van Excelsior’31 werd aangegrepen om voor de pot te slingeren. In de 27e minuut leverde het prompt een doelpunt op. Uit de kluts kwam de bal voor de voeten van aanvoerder Tom Zoontjes: 2-1. In de 39e minuut had het verschil weer twee doelpunten kunnen zijn. Robert Wilens had pech, met zijn poging van afstand raakte hij de paal.

Op het tegendoelpunt na had de verdediging van Excelsior’31 de zaakjes goed voor elkaar. De backs acteerden solide en Kok, Lubbers en David speelden geconcentreerd. Op het middenveld speelde Niek Davina een zeer sterke wedstrijd. In de tweede helft viel er voor de toeschouwers minder te genieten.

Lisse was meer in balbezit, maar wist de Excelsior’31 achterhoede amper in verlegenheid te brengen. Nadat Robert Wilens in de 52e voor de 3-1 had kunnen zorgen, was de bij Lisse Tom Broekhuizen in de 69e minuut dichtbij de gelijkmaker. De bal ging tegen de paal.

De Excelsior’31 aanhang was er, gezien de wedstrijden die het dit seizoen al voorgeschoteld kreeg, nog niet gerust op. Een marge van 1 doelpunt kan immers zo weer weg zijn. De tijd tikte echter door zonder dat Lisse echt gevaarlijk werd. Denis Mahmudov zorgde diep in blessuretijd, met de 3-1, voor de kers op de taart. Een verdiende overwinning, op basis van een sterke teamprestatie.

2. Marco Aydin 1-0, 20. Denis Mahmudov 2-0, 27. Tom Zoontjes 2-1, 90+4 Denis Mahmudov 3-1

Excelsior’31: Arjan Kok, Adi Draganovic, Andreas David, John Lubbers, Gerald ten Hove (46. Dylan Vosskuhler), Mark Bloemendaal (82. Reno Timmerman), Niek Davina, Marco Aydin (85. Niels ten Hoeve), Denis Mahmudov, Robert Wilens, Hakim Ezafzafi

FC Lisse: Michael Bok, Kevin Weijers (64. Tom Broekhuizen), Tom Zoontjes, Thierry Monteny, Raphael Supusepa (70. Roel de Goede), Renaldo Jongebloet, Koen Fokkema (64. Nigel Hardenberg), Justin Valk, Richard van Heulen, Joey Klare, Hanne Hagary

Zuinig FC Lisse treft het niet tegen Excelsior '31
Tekst: Joost Houtappels
Bron: Voetbal op Zaterdag
RIJSSEN - FC Lisse zag zaterdag aan een sterke serie een einde komen in Rijssen. Zeven wedstrijden op rij hadden de geel-blauwen niet verloren, wat resulteerde in een opmerkelijke derde plaats op de ranglijst. Op bezoek bij Excelsior '31 bleek een achtste ontmoeting zonder nederlaag er niet in te zitten. Het werd 3-1 voor de thuisploeg.

Lisse-trainer Misha Salden zal ongetwijfeld willen dat hij een spits van het kaliber Denis Mahmudov in zijn selectie had. De ongrijpbare aanvaller van Excelsior '31 trof vóór zaterdag al vijftien keer doel in de competitie en voegde daar tegen FC Lisse weer twee treffers aan toe. Na dertien wedstrijden heeft Mahmudov er al zeventien(!) in liggen. Dat is exact de helft van het totaal aantal doelpunten dat de Tukkers lieten aantekenen.

FC Lisse scoorde tot zaterdag pas twaalf keer, een gemiddelde van exact één doelpunt per duel. Met dat soort gemiddelden is het lastig wedstrijden winnen. Ware het niet dat het aantal tegengoals bij Lisse gelijke tred houdt met de eigen productie. Terwijl ze er bij Excelsior '31 juist weer langs alle kanten binnenvliegen: 31 tegendoelpunten. Leuke ingrediënten dus voor een onderling potje in Rijssen.

Excelsior '31 doet goed mee, in tegenstelling tot het degradatiegevecht van vorig seizoen, en lijkt zich weinig aan te trekken van alle 'transferperikelen' rondom de club. Mahmudov liep stage bij eredivisionist PEC Zwolle, trainer Hans van Dijkhuizen kondigde onlangs aan Excelsior '31 aan het eind van het seizoen te verlaten.

Waar de coach naar toe gaat is nog niet duidelijk, maar afgaande op de laatste 'geluiden' lijkt een overstap naar de hoofdklasse C de meest voor de hand liggende stap. PEC Zwolle liet bij monde van trainer Ron Jans weten Mahmudov graag in te willen lijven. Onder welke voorwaarden en per wanneer is echter nog niet bekend.

Voorlopig is het vizier dan ook gericht op de laatste wedstrijden van het kalenderjaar 2013. Tegen het doorgaans goed georganiseerde Lisse schoot Excelsior letterlijk en figuurlijk uit de startblokken. Na een paar minuten zorgde Marco Aydin al voor 1-0. Nota bene een hoekschop van FC Lisse ging aan de goal vooraf. Gerald ten Hove had een perfecte pass in huis op Hakim Ezafzafi. Die legde de bal met het hoofd precies in de loop van Aydin. De inzet was onhoudbaar voor doelman Michael Bok.

Het was éénrichtingsverkeer in de beginfase, met kans op kans voor Excelsior. Lisse had totaal geen grip op het snelle aanvalsspel van de thuisclub. "Ik herkende mijn ploeg in verdedigend opzicht niet terug de eerste helft", zei Salden.

Het defensieve gepruts leidde er na twintig minuten toe dat Mahmudov zijn zestiende competitiegoal kon aantekenen. Het was niet eens een makkelijke kans, vanuit een lastige, korte hoek terwijl hij de bal amper goed meekreeg. Oog in oog met Bok etaleerde Mahmudov nogmaals zijn klasse: 2-0. Een spannende wedstrijd leek op dat moment heel ver weg.

Met iets meer precisie had Excelsior '31 bij rust op 3-0 kunnen en moeten staan. In plaats daarvan gaf het -zoals tot nu toe in elke wedstrijd dit seizoen - een doelpunt weg. Nadat Renaldo Jongebloet nog een aardige mogelijkheid onbenut had gelaten, zette aanvoerder Tom Zoontjes de Zuid-Hollanders even later toch op het scorebord. Hij werkte de bal binnen na een scrimmage voor het doel van Excelsior. De thuisploeg zette daarna weer druk en Robert Wilens trof de paal. Gescoord werd er verder niet meer in de eerste helft.

Salden had ondanks de achterstand naar eigen zeggen 'vier mogelijkheden' voor zijn ploeg geteld in de eerste helft. Toch had de formatie die de laatste weken zo goed draait het lang bijzonder lastig in Rijssen. "Excelsior is een ploeg die heel veel kansen creëert. En daar hadden wij het in de beginfase moeilijk mee."

Lisse mist een 'afmaker' en dat bleek ook tegen Excelsior '31. De man die eigenlijk voor de doelpunten moet zorgen, Mo Messaoud, raakte in september zwaar geblesseerd (kruisband) en zal dit seizoen geen bijdrage meer kunnen leveren. Vorig seizoen scoorde hij veertien keer voor Lisse.

Salden wenste niet al te veel over het doelpuntenprobleem uit te wijden. "Wij kijken vooral naar de jongens die wel kunnen spelen", sprak hij. "En in de tweede helft was er vandaag maar één team dat verdiende een doelpunt te maken." Hij bedoelde er Lisse mee, uiteraard. "We hebben er na rust alles aan gedaan om de slechte start aan de wedstrijd te herstellen. In het begin hadden we 'moeite met onze eigen spelers', de organisatie was lastig. Dit soort wedstrijden zit ertussen. Ja, het komt best als een klap aan."

In een verder niet al te aantrekkelijke tweede helft was het Mahmudov die diep in blessuretijd de eindstand op 3-1 bepaalde. Lisse probeerde het wel, maar ontbeerde ook enig fortuin. Invaller Tom Broekhuizen raakte nog de lat. Lisse zakte door het verlies twee plaatsen en staat nu vijfde. Excelsior '31 klom juist vier posities: van acht naar vier. Zo dicht ligt het dus bij elkaar. Salden maakte zich in Rijssen verder niet al te druk. "Nee hoor. Wij hebben best een goede ploeg. We kunnen van iedereen winnen, maar ook van iedereen verliezen."