Foto bij Excelsior'31 boekt historische overwinning op IJsselmeervogels

Klik hier voor een uitgebreide samenvatting, van Excelsior'31 TV. Met Interviews, door Leon Simons. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis.

IJsselmeervogels - Excelsior '31 0-1 (0-1)

IJsselmeervogels  Patrick Zonneveld, Nick Kuipers, Bas van den Brink (13. Mark Rutgers), Bennie van Noord, Tony Tol, Mike van de Laar (66. Fouad Belarbi), Dennis Hollart, Maikel de Harder, Bryan Burgerhout, Thomas Verheijdt, Selmo Kurbegovic (46. Arnoud van Toor)
Excelsior '31  Arjan Kok, Adi Draganovic, John Lubbers (32. Marco Stegeman), Andreas David, Dylan Vosskühler (79. Kevin Troost), Mark Bloemendaal, Niek Davina, Hakim Ezafzafi, Denis Mahmudov, Gerald ten Hove, Robert Wilens
Gele kaart  Tony Tol, Mike van de Laar, Gert Kruys (trainer) (IJsselmeervogels), Andreas David, Marco Stegeman (Excelsior '31)

Excelsior '31 brengt Vogels weer terug op aarde
Bron: Voetbal op Zaterdag
Tekst: Jakob Kos
BUNSCHOTEN / SPAKENBURG - Met zijn gedachten nog bij de moeizame training van donderdagavond wist Hans van Dijkhuizen op zijn verjaardag niet wat hem overkwam. Waar het op die trainingsavond nog één en al gemopper onderling was, kreeg de trainer van Excelsior '31 nu een spetterende show aangeboden van zijn selectie, die IJsselmeervogels in eigen huis met 0-1 de baas bleef.

"Dit was beslist ons verjaardagscadeau voor de trainer", aldus verdediger Andreas David, één van de vele uitblinkers aan Rijssense zijde. Dat Van Dijkhuizen het verjaarsgeschenk op waarde schatte stak hij bepaald niet onder stoelen of banken: "De eerste helft van vandaag was denk ik wel de beste wedstrijd die onder mijn leiding is gespeeld."

Glunderend van oor tot oor stond de trainer stil bij de bliksemstart van zijn team. "Kijk, je kunt natuurlijk geen wedstrijd lang met volle druk spelen, maar wat ik wilde was wel de eerste vijf tot tien minuten vol gas geven. We spraken af om vooral Nick Kuipers op links in het nauw te brengen. Dat pakte heel goed uit want nog in de eerste minuut had het 1-0 voor ons kunnen zijn, al ging daar dan een fout van IJsselmeervogels aan vooraf. In ieder geval zat bij de tegenstander de schrik goed in de benen. Doel bereikt dus. Later lieten we af en toe de teugels vieren, maar we hielden de wedstrijd volledig in handen."

Feitelijk zei de Excelsior-trainer met zijn tevreden betoog geen woord teveel, zoveel indruk maakten de Rijssenaren met hun gedurfde aanvallende spelopvatting. Niet veel bezoekende teams proberenimmers op de Westmaat direct de thuisploeg in het defensief te drukken. En nog minder teams slagen daar dan ook nog in. Al na krap dertig seconden was daar de door zijn trainer gememoreerde scoringskans voor Gerald ten Hove. De paal stond een extreem vroege voorsprong in de weg, maar er kwamen méér kansen.

Robert Wilens stuitte op de in die fase ronduit excellerende doelman Patrick Zonneveld, en weer een stukje later in het eerste part stond Ten Hove andermaal oog in oog met Zonneveld. Het is nog maar de vraag of de doelman de bal echt gezien heeft, feit was wel dat hij op miraculeuze wijze zijn doel ook bij deze inzet schoon hield.

Bracht IJsselmeervogels er dan helemaal niets tegenin? Er werden beslist pogingen ondernomen, maar hoe goed bedoeld ook, alle rode inbreng in de eerste helft verdiende slechts het predikaat 'net niet'. Verdedigend werd te vaak halfslachtig ingegrepen, de middenvelders zagen hun tegenstanders aan alle kanten voorbij combineren en de aanvallers kwamen al evenmin uit de verf.Voor Selmo Kurbegovic kon als excuus gelden dat hij al vroeg in de wedstrijd zodanig hardhandig werd aangepakt dat hij in de rust gewisseld moest worden.

Spits Thomas Verheijdt had simpelweg zijn dag niet. Dat bleek uit alles wat hij ondernam en op links kon Bryan Burgerhout geen spatje indruk maken op de onverzettelijke Adi Draganovic. Halverwege de eerste helft wisselden Burgerhout en Kurbegovic van positie, een logische ingreep maar het gewenste effect bleef uit.

Vooral aanvallend gezien was het verschil tussen IJsselmeervogels en Excelsior '31 groot. Steeds vaker wordt de Rijssense topklasser betiteld als de FC Mahmudov, refererend aan de ongekend productieve aanvaller die immers in dertien wedstrijden al zeventien keer het net deed trillen. De vraag is echter of die benaming terecht is. Want op het kunstgras van De Westmaat vielen Wilens en Ten Hove veel meer op met hun aanvallende acties.

Toch was het het niemand anders dan Denis Mahmudov zelf die Zonneveld op de knieën bracht. Op slag van rust kon verdediger Tony Tol slechts toekijken hoe de Macedonische aanvaller van hem wegdraaide en in een beweging ook de doelman tot capituleren dwong.

De 0-1 ruststand was slechts een matige afspiegeling van het verschil in stootkracht. IJsselmeervogels zou in de tweede helft beslist uit een ander vaatje moeten tappen om het tij nog te kunnen keren. Gert Kruys bracht weliswaar Arnoud van Toor in voor de licht geblesseerde Kurbegovic, maar waar hij in de rust vooral op hamerde was strijd.

Kruys had immers een bar slechte eerste helft gezien van zijn manschappen. Daar wond hij na afloop geen doekjes om. 'Het liep gewoon niet, er was teveel onrust in het team en de jongens lieten zich wegdrukken door de aanvallende kwaliteiten van de tegenstander. Soms gebeurt dat terwijl niemand het van tevoren gemakkelijk opneemt, ach wat dat betreft zijn de Vogels ook net mensen. Je bent dan wel koploper maar dat is nog geen garantie dat het elke week succesvol afloopt.'

Qua strijd kon Kruys tevreden zijn over de tweede helft, en dat was hij dan ook: "Na rust zag in de 'oude' Vogels weer terug." Verzuchtend dat "we ervan geleerd hebben" wilde Kruys zijn team op basis van de tweede helft in iedere geval niet afvallen. Wijselijk hield hij wel voor zich wat er in zijn ogen van deze wedstrijd geleerd was. "Dat ga ik eerst in de kleedkamer en op de training bespreken."

Het wedstrijdbeeld was anders na rust, dat was een feit. Hoewel Excelsior '31 tot aan het laatste fluitsignaal dreigend uit bleef komen, lag het aanvallende inititatief nu vooral bij IJsselmeervogels. Er kwamen kansen op de gelijkmaker, waarbij Verheijdt de allergrootste mogelijkheid miste. Tekenend voor de aanvallende onmacht van de roden was dat daarna uitgerekend verdediger Bennie van Noord bij zijn opkomen een paar keer nog het dichtst bij een doelpunt kwam.

Op een paar benauwde moment na bleven de Excelsior-verdedigers uiteindelijk gemakkelijk overeind. Draganovic en David hielden de nul op een wijze alsof ze dat wekelijks zo doen, wat opvallend genoeg tot nog niet het geval is. Marco Stegeman, al vroeg wegens een blessure van John Lubbers in het veld gebracht, bleek al evenzeer ongenaakbaar.

Van Dijkhuizen besefte na afloop als geen ander dat zijn Excelsior '31 aan een bijzondere serie bezig is. 'Iedereen kijkt naar hoe het dit seizoen gaat, en dat is inderdaad prachtig, maar eigenlijk is onze reeks al begonnen in november 2012. Aan het begin van die maand stonden wij regelrecht op degraderen. Vanaf dat moment kwam de ommekeer. Het zou wel eens interessant kunnen zijn om een ranglijst op te stellen van de topklasse vanaf de maand november 2012 tot nu. Ik ben er zeker van dat Excelsior dan heel hoog komt te staan. Misschien doe ik dat thuis nog wel even in een excelbestandje. Maar nu eerst de bus in, mijn verjaardag verder vieren.'

Rooien zien voorsprong verdampen door Excelsior’31
Bron: klik hier
IJsselmeervogels is nog altijd koploper in de Topklasse Zaterdag, de opgebouwde buffer is echter wel verdwenen. Op eigen veld verloren de Rooien met 0-1 van Excelsior’31. Al in de openingsfase werd doelman Patrick Zonneveld van IJsselmeervogels onder vuur genomen. Hij wist zijn ploeg nog op de been te houden, waarbij Bas van den Brink na ene kwartier al geblesseerd moest afhaken. De storm van Excelsior’31 leek te gaan liggen, maar dan is er nog altijd nog Denis Mahmudov. De topscorer van de Topklasse dook weer vrij op voor Zonneveld en drukte af: 0-1.

Na de pauze was het volledig eenrichtingsverkeer naar het doel van Excelsior’31. Doelman Arjan Kok, die tot vandaag nog geen één keer de nul had weten te houden, bleek echter niet te passeren. Kok hield de ballen tegen of zag de inzetten net aan de verkeerde kant van de paal belanden. Hierdoor verloren de Vogels van Gert Kruys voor het eerst na drie zeges. Excelsior’31 komt hierdoor op drie punten van de koploper.

Excelsior'31 wint bij koploper IJsselmeervogels
SPAKENBURG - Excelsior'31 boekte zaterdagmiddag opnieuw een knappe zege. Uit bij koploper IJsselmeervogels won de ploeg met 1-0.

Twee weken geleden wist Excelsior al te verrassen door Kozakken Boys, destijds de lijstaanvoerder, met 4-3 te verslaan. Zaterdag was er in Spakenburg opnieuw reden voor feest. Denis Mahmudov was tegen IJsselmeervogels weer eens de gevierde man aan de kant van Excelsior. De clubtopscorer maakte kort voor rust de enige treffer van de middag. Het was voor Mahmudov alweer zijn achttiende doelpunt van het seizoen.

Na de pauze stond de ploeg van trainer Hans van Dijkhuizen met de rug tegen de muur en was het eigenlijk wachten op de gelijkmaker. Met kunst en vliegwerk en bij vlagen puik keeperswerk van Arjan Kok hielden de Rijssenaren toch stand.

Het was de eerste keer dit seizoen dat Excelsior achterin de nul hield. Excelsior is door de winst, de derde zege op rij, gestegen naar de derde plaats in de topklasse. IJsselmeervogels blijft koploper, maar het verschil met de Rijssenaren is geslonken tot drie punten.

Bij Excelsior viel verdediger John Lubbers al in de eerste helft uit met een liesblessure.