KNVB verplicht B-junioren vanaf volgend seizoen spelregelbewijs te halen

Foto bij KNVB verplicht B-junioren vanaf volgend seizoen spelregelbewijs te halen

KNVB verplicht B-junioren vanaf volgend seizoen spelregelbewijs te halen

Bron: KNVB

Met ingang van het seizoen 2014/’15 zijn tweedejaars B-junioren verplicht het spelregelbewijs te halen. De invoering van het spelregelbewijs is één van de maatregelen uit het actieplan ‘Tegen geweld, voor sportiviteit’.

Als je weet hoe je met die spelsituaties om moet gaan, kan dat het winnen van de wedstrijd dichterbij komen. Dus gaat het er bij het voetbalspel óók om kennis van de spelregels te hebben én deze vervolgens zowel te begrijpen, te accepteren als uiteindelijk juist toe te passen. 

Met de invoering van het spelregelbewijs haken we hierop in. Bij het behalen van het spelregelbewijs worden jongeren getoetst over de essentie van het voetbal. Over spelsituaties en -regels die er toe doen. Rand- en bijzaken, zoals de breedte van de lijnen of het gewicht van de bal, komen dus niet aan bod. 

De toetsvragen zijn gericht op 20 spelsituaties. Uit onderzoek onder scheidsrechters en coaches is gebleken dat rond deze situaties de meeste discussie kan ontstaan over de uitleg en toepassing van de spelregels. Dat zijn spelsituaties die iedereen herkent zoals buitenspel en hands, het principe van de terugspeelbal en de voordeelregel. 
.
* Kennen, begrijpen, accepteren en toepassen 
KNVB Voetbal Masterz: onder deze naam introduceren we het spelregelbewijs bij B-junioren. De website www.voetbalmasterz.nl sluit geheel aan bij de belevingswereld van de doelgroep: laagdrempelig, met veel foto’s en video’s, en uitleg in begrijpelijke taal. De site is te gebruiken op smartphone, tablet en desktop. 

Met ingang van 2014/2015 is het halen van een spelregelbewijs voor tweedejaars B-junioren dus verplicht. In september ontvangt de wedstrijdsecretaris codes waarmee de leden kunnen inloggen, zodat zij de oefentoetsen en eindtoets kunnen maken. 

De tweedejaars B-junioren moeten de eindtoets voor 1 januari gehaald hebben. Meer informatie over het proces en een handleiding voor de wedstrijdsecretaris is te vinden in het menu ‘Clubs & trainers’ op genoemde website van Voetbal Masterz

Kalender icoon zondag 23 maart 2014 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers