Excelsior'31 moet ook GVVV de punten laten (4-2) (samenvatting geplaatst!)

Foto bij Excelsior'31 moet ook GVVV de punten laten (4-2) (samenvatting geplaatst!)

Bekijk hieronder de samenvatting op Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door José Nijhof, interviews (met Hans van Dijkhuizen en Adi Draganovic) door Leon Simons

Excelsior'31 na rust onderuit bij GVVV
Bron: klik hier
VEENENDAAL - Excelsior'31 slaagde er zaterdagmiddag niet in te winnen van GVVV. In Veenendaal ging de topklasser met 4-2 onderuit.

Excelsior blijft door de nederlaag staan op de veertiende plaats in de topklasse. Die plek betekent aan het einde van de rit rechtstreekse degradatie. Het gat met plaats dertien, oftewel nacompetitie, is vier punten. GVVV is sinds zaterdag de koploper in de topklasse.

Excelsior begon goed bij GVVV, maar de kansen werden niet benut. GVVV was na een kwartier wel trefzeker. De bezoekers herstelden zich prima van deze tegenvaller: via treffers van Niek Davina  en Hakim Ezafzafi stond het na 37 minuten 1-2. Lang kon Excelsior niet genieten van die voorsprong, GVVV maakte nog voor rust de 2-2.

Na de pauze kreeg Excelsior het steeds lastiger. De ploeg wist tot halverwege de tweede helft de 2-2 vast te houden, maar uiteindelijk ging het toch mis. GVVV moest bij een 4-2 stand de laatste paar minuten met tien man verder na rood voor Joey Snijders (twee keer geel), maar Excelsior kon niet meer wat terugdoen.

Donderdag 27 maart speelt Excelsior'31 een oefenduel tegen zondag hoofdklasser Quick'20. Aanvang 20.15 uur.

GVVV weet de goede weg weer
Bron: VoZ
VEENENDAAL - GVVV mag zich weer koploper noemen na de 4-2 zege op Excelsior'31. Die positie wordt wel op virtuele basis ingenomen. Door het niet spelen van Spakenburg, de derby tegen IJsselmeervogels is door een tekort aan politiemensen vanwege de Atoomtop uitgesteld naar aankomende zaterdag, heeft GVVV nu één wedstrijd meer gespeeld en ook één punt meer.

De winst kwam terecht bij de ploeg die in de eerste helft erg slordig speelde en zelfs even tegen een 1-2 achterstand aankeek. Met een flinke dosis energie kon de ploeg van trainer Erik Assink uiteindelijk toch de zege naar zich toe trekken. Wie verwacht had dat Excelsior'31 met het mes tussen de tanden naar sportpark Panhuis was gekomen, kwam bedrogen uit. De Rijssenaren blijven voetballende oplossingen zoeken, maar de vele nederlagen beginnen vooral op het gebied van het zelfvertrouwen hun tol te eisen. De spelers zaten na afloop verslagen op het veld. Die gelatenheid, op het moment dat de nederlaag niet meer te ontkomen was, mogen diezelfde spelers zich aanrekenen.

Trainer Hans van Dijkhuizen had ook niets aan de complimenten over het verzorgde spel van zijn team. De opmerkingen dat zijn team wel op een elftal van ideale schoonzoons leek, legde hij ook direct naast zich neer. "Ik ben teleurgesteld over het feit dat we zo snel een voorsprong weggeven. Dit seizoen lukt het ons maar moeizaam om een voorsprong vast te houden. Een wedstrijd ook echt over de streep trekken is al helemaal moeilijk. Maar er zijn nog vijf wedstrijden te spelen. We geven nog niet op." Dan zal er toch wel iets gedaan moeten worden aan de verdediging, die op dit moment als meest gepasseerd te boek staat, en er mag zeker iets meer gif in het spel.

GVVV wilde deze wedstrijd winnen om de kans op de titel levend te houden. Na de nederlaag, vorige week bij ONS Boso Sneek, had de ploeg flink de deksel op de neus gehad en er was iets goed te maken. In de beginfase was het duidelijk dat er nog een flink litteken op de neus van GVVV zat. Excelsior '31 begon beter aan het duel en kreeg ook twee grote kansen. Die twee kwamen op naam van aanvaller Hakim Ezafzafi. Door kleine missers van Wouter Bonke en Bart Hulsbos kregen de bezoekers een mogelijkheid op een snelle voorsprong, maar de schade bleef beperkt tot een verhoogde hartslag bij de thuissupporters.

Na zo'n tien minuten begon GVVV te begrijpen dat er iets moest gebeuren en toen was het ook direct raak. Na een pass van Hofman kon spits Sherwin Grot de ruimte in lopen en toen hij de meegekomen aanvoerder Simon Brouwer vrij zag staan was de beslissing snel gemaakt. De pass was op maat en het schot onhoudbaar: 1-0.

Na die treffer liep het aantal kansen voor de thuisploeg flink op. Maar Grot en Dennis van Meegdenburg konden de veelal goede voorzetten van de vleugels niet in treffers omzetten. Slordigheden worden in de topklasse veelal direct afgestraft en dat gebeurt ook door ploegen die in de onderste regionen vertoeven. De foutjes die het te gehaast spelend GVVV na een half uur maakte waren daar geen uitzondering op. Eerst was een misverstand tussen Hulshof en doelman Johan Jansen er de oorzaak van dat uiteindelijk een schot van Excelsior-middenvelder Niek Davina en het hoofd van Ezafzafi een tegentreffer opleverde: 2-1.

Drie minuten later zag de verdediging van GVVV er niet goed uit bij een lange bal en toen was het voor Ezafzafi een klein kunstje om Jansen met een boog voor de tweede keer te verslaan: 1-2. Trainer Assink zou na afloop zeggen. "Die achterstand kon toch helemaal niet tegen deze tegenstander." GVVV was in ieder geval bereid om steeds meer energie in de wedstrijd te stoppen en daarmee bleef het aantal kansen voldoende hoog. In de 36-ste minuut werd die inzet beloond. Na een vrije trap van Taoufik Adnane ontstond een scrimmage voor het doel van de bezoekers. Daar moest doelman Patrick Loohuis, de vervanger van de geschorste Arjan Kok, na een inzet van Van Meegdenburg een rebound weggeven. De bal kwam uiteindelijk bij Brouwer en die zag kans om zijn tweede treffer te maken: 2-2.

In blessuretijd kwam er nog een kans voor Grot, die in de laatste wedstrijden steeds het net wist te vinden, maar zijn inzet was te zacht. In de tweede helft nam het aantal kansen voor GVVV nog meer toe. Na een half uur waren er al kansen voor Grot (bal net te snel), Van Meegdenburg (kopbal over) en Brouwer (inzet van de doellijn gehaald door Kevin Troost). De thuisploeg had dus in de rust flink de puntjes op de i gezet en nu was het duidelijk dat er vol voor de winst gespeeld werd. Het koste wel wat extra energie, want de bezoekers bleven gevaarlijk bij counters en bij deze stand kon iedere tegentreffer een breekpunt zijn. Weer was er een grote kans voor GVVV, maar ook nu werd een inzet van Martin van Eck door John Lubbers van de lijn gehaald.

Toen de tijd steeds meer richting eindsignaal liep, werd het spel van GVVV steeds gehaaster en onzorgvuldiger. De vreugde in het thuiskamp was daarom enorm toen Joey Snijders in de 74-ste minuut vanaf de rand van het strafschopgebied kon uithalen en daarmee doelman Loohuis kansloos liet: 3-2. Vreugde op de bank bij GVVV, teleurstelling op een bank even verderop. Daar kwam namelijk de volgende nederlaag snel in zicht. Vijf minuten later werd het duel definitief beslist. Na een voorzet van Grot liet Van Meegdenburg de bal slim lopen en kon de volkomen vrijstaande Van Eck de stand op 4-2 brengen.

Het was daarom erg dom dat Snijders zich in de slotfase liet verleiden tot een wat lompe overtreding op een deel van het veld waar niets te winnen of te verliezen was. Hij kreeg zijn tweede gele kaart en moest van het veld. Voor GVVV komt het dan ook goed uit dat de eerstvolgende wedstrijd een bekerwedstrijd tegen Spirit '30 is en Snijders dus voor de volgende competitiewedstrijd weer inzetbaar is.

De tot man of the match benoemde Brouwer baalde over het spel van zijn ploeg in de eerste helft. "We stonden gewoon niet goed en dan maken we ook een paar onnodige fouten. We moeten gewoon meer vertrouwen in ons eigen spel hebben." Zijn trainer Assink was het geheel eens met de woorden van de aanvoerder. "We begonnen niet zo dwingend als we afgesproken hadden. Er zat teveel gemakzucht in de ploeg. Pas in de tweede helft werd er meer gevochten om de bal en toen we de bal hadden werd er nauwkeuriger gespeeld. We hebben gewonnen. Dat telt in deze fase en we staan weer bovenaan."

Tekst: Rob Kemper
De ‘blauwe steven’ blijft richting titel gericht
Bron: website GVVV
Veenendaal - Het kostte de  blauwe Veenendalers wel de nodige moeite om voorlopig weer de koppositie over te nemen van de Spakenburgse blauwen die zelf niet in actie kwamen. Na een goed begin van de bezoekers, met een grote kans voor Ezafzafi, nam de thuisploeg het heft in handen en scoorde aanvoerder Simon Brouwer na lange tijd weer eens. Wie dacht dat daarmee de toon was gezet kwam bedrogen uit. Want binnen een tijd van twee minuten boog Excelsior '31 de achterstand, eigenlijk uit het niets, om in een 1-2 voorsprong via Niek Davina en Hakim Ezafzafi.

Maar ook die weelde voor de bezoekers duurde niet lang want opnieuw gaf de captain het voorbeeld door weer drie minuten de gelijkmaker op het bord te zetten. Dat werd ook de ruststand. Na de thee werd het eenrichtingsverkeer richting goalie Loohuis, want GVVV wilde perse de drie punten in eigen huis houden. Met kunst en vliegwerk, behulp van de lat en een trio reddingen op de doellijn konden de in gevaar verkerende Rijssenaren lang stand houden. Maar toen Joey Snijders een kwartier voor tijd de ban brak en de 3-2 scoorde was het over en uit met het verzet en zorgde Martin van Eck, die al een paar 'dotjes' had gemist, voor de eindstand.

Vanaf die aftrap toonde de bezoekers het lef om op zoek te gaan naar de winst. Tweemaal was de beste man aan Excelsior ’31 kant, Hakim Ezafzafi, dichtbij de openingstreffer. Vooral de balaanname van de linkervleugelaanvaller in de openingsfase na een lange pass van achteruit was oogstrelend. Het vervolg, het schot over, helaas niet. Daarmee zou G.V.V.V. toch wel gewaarschuwd moeten zijn, maar dat was niet waar.

Want enige minuten later ging Bart Hulsbos, normaal een baken van zekerheid in de defensie, opzichtig in de fout maar kon Marco ten Bolscher net niet profiteren van een slimme pass van diezelfde Ezafzafi die de bal had onderschept. Het was trouwens ook niet de laatste keer dat centrale verdediger Hulsbos zich deerlijk vergiste in zijn verdedigende taken, maar ook aanvallend leverde hij veel in voor de pauze. Gelukkig leverde het magere optreden geen directe schade op en kon hij zich na de rust revancheren door wel het overzicht te bewaren en eigenlijk niets meer weg te geven.

Het duurde even voordat G.V.V.V. was ingespeeld, maar de eerste de beste fatsoenlijke aanval leverde dan ook direct de voorsprong op. Rodny Hofman bediende op rechts Sherwin Grot die met z’n snelheid het strafschopgebied binnensneed, niet zelfzuchtig was en keurig aflegde op in de instormende Simon Brouwer die van dichtbij makkelijk binnen tikte. Een aanval uit het boekje zogezegd en daarmee schoot de captain een lange periode van ‘droog staan’ uit zijn conduitestaat. Want zijn laatste competitiedoelpunt dateerde alweer van 28 september vorig jaar toen hij in de verloren thuiswedstrijd tegen Spakenburg (1-3) voor de enige treffer zorgde.

De voorsprong zou een mooie opmaat zijn voor meer zou je zeggen en dat geschiedde ook. Taoufik Adnane, Dennis van Meegdenburg, Martin van Eck en Sherwin Grot (2x) kregen kansen om de voorsprong uit te bouwen, maar of doelman Loohuis stond in de weg, of er werden verkeerde keuzes gemaakt. Typerend daarvoor de actie van Grot op het half uur. De spits kapte zich met een prachtige lichaamsschijnbeweging vrij, maar vergat daarbij af te leggen op de geheel vrij staande Koen Oost en daardoor eindigde zijn actie in schoonheid.

Maar toch ook gaven de Rijssenaren zich zo maar niet gewonnen. Het was opnieuw Ezafzafi die bijna direct na de kans van Grot Bart Hulsbos op snelheid klopte en alleen op Johan Jansen afstormde. Zijn inzet had zeker doel getroffen als goalie Jansen er niet net een voetje tegenaan had gekregen. Maar uit de hoekschop die volgde ontstond wel de gelijkmaker. Via slecht uitverdedigen kreeg de geblokte middenvelder Andreas David de bal in zijn bezit. Met geen vrije man in de buurt waagde hij maar eens een poging van afstand.

Niek Davina, waarschijnlijk zichzelf van geen kwaad bewust, kreeg de bal per ongeluk tegen schouder of hoofd – de beelden zullen uitsluitsel moeten geven – en veranderde daarmee de baan het schot waardoor sluitpost Jansen kansloos werd en de gelijkmaker dus op het bord kwam. En het werd nog gekker. Nadat Rodny Hofman in kansrijke positie voorlangs had geschoten belandde een verre uittrap van Loohuis dik op de helft van de vijand. Wouter Bonke verkeek zich op de hoge trap en Hofman die als de weelicht was teruggekeerd in de defensie dacht de bal even terug te koppen op zijn doelman. Die was tekort en dat had Ezafzafi prima in de smiezen, hij pikte de bal op en met een fraai boogje deponeerde hij de bal in het verlaten doel. De wereld op z’n kop, maar toch een 1-2 voorsprong voor de gasten.

Gelukkig voor de thuisploeg werd dat binnen de kortste keren rechtgezet. Een snoeihard schot van Dennis van Meegdenburg werd keurig gepareerd door keeper Loohuis, die zich een uitstekende stand-in toonde voor de geschorste vaste doelman Kok, maar op de rebound van opnieuw Simon Brouwer was hij volstrekt kansloos. Zo scoor je tijden niet, en dan ineens tweemaal en natuurlijk zo net voor het kwartiertje verplichte rust ook nog eens een mooie opsteker die gelijkmaker wat dan ook de ruststand werd.

Ondanks het overwicht kon G.V.V.V. toch niet met veel voldoening de kleedkamer hebben opgezocht. Want daarvoor waren de aanvallen die Excelsior ’31 daar tegenover stelde veel te gevaarlijk. Het was duidelijk geworden dat de blauwe equipe veel te ver met de linies uit elkaar speelde en dat Excelsior ’31 daardoor veel te ruimte kreeg. Dus werden de koppen bij elkaar gestoken en een ander beter tactisch plan bedacht. Maar bedenken is één, uitvoeren is twee.

Dat eenrichtingsverkeer leverde zoveel kansen op dat je als verslaggever bij vier ogen zou moeten hebben en steno zou moeten kunnen schrijven om alles te kunnen reproduceren.
Zoals in de inleiding van dit verslag al aangegeven, driemaal werd een bal van de lijn gehaald, Kevin Troost, John Lubbers en Adi Draganovic waren de ‘boosdoeners’. Maar ook de aanvallers van G.V.V.V. mogen zich dat aanrekenen want zeker twee van drie hadden gewoon beter ingeschoten moeten worden zodat bovengenoemde heren zich geen reddende engel hadden mogen noemen.

Maar ook topscoorder Dennis van Meegdenburg deelde in de malaise. Een fantastische voorzet van Simon Brouwer werd panklaar op het kale kruintje van de nestor gelegd, maar hij kopte uit zeer kansrijke positie over. Daarnaast had Sherwin Grot zijn fraaie serie – in de voorgaande vijf wedstrijden zeven goals – kunnen, nee moeten uitbreiden. De spits kreeg daar ruimschoots de gelegenheid voor. Vooral de panna aan het begin van de tweede helft had een beter lot verdiend. Ondanks het missen van kansen was Grot toch weer belangrijk, want waar hij in de eerste helft vergat af te leggen, deed hij dat in de tachtigste minuut niet. Samen met het slimme overstapje van Van Meegdenburg bezorgde hij Martin van Eck de bal en die faalde nu niet, waar hij dat eerder wel had gedaan.

De goal van Van Eck betekende de definitieve nekslag voor de gasten, zo die al zes minuten eerder al niet was gevallen. Want met rush over 20 meter kon Joey Snijders toen geheel ongehinderd opstomen richting zestien meter gebied. Het schot van de linkspoot, dit keer met z’n rechter, verdween onhoudbaar voor goalie Loohuis in de rechterhoek en daarmee scoorde de linkerspits zijn tiende goal dit seizoen en bezorgde zijn ploeg daarmee de 3-2 voorsprong. Een pulspunt voor Snijders.

Een minpunt kreeg hij vijf minuten voor tijd door geheel onnodig een harde tackle te maken op Andreas David op een volledig ongevaarlijk plek en met een 4-2 voorsprong op zak. Dit betekende ook een veldverwijzing voor Snijders, want net voor de thee had hij al zijn eerste gele kartonnetje ontvangen van de prima leidende referee De Lima Schepens, die er ook nu niet onderuit kon om de overtreding op David met geel te bestraffen. Ook met tien man kwam de dik verdiende overwinning geen moment meer in gevaar en daardoor is G.V.V.V. voorlopig weer een weekje koploper en blijft het in de race om de topklassetitel.

Scoreverloop:
13. Simon Brouwer 1-0, 32. Niek Davina 1-1, 34. Hakim Ezafzafi 1-2, 37. Simon Brouwer 2-2, 74. Joey Snijders 3-2, 80. Martin van Eck 4-2.

Gele kaarten: 45 en 85. Joey Snijders (2x geel) (G.V.V.V.) 61. Hakim Ezafzafi (Excelsior ’31)

Opstelling G.V.V.V. : Johan Jansen, Rodny Hofman, Bart Hulsbos, Wouter Bonke, Tauofik Adnane, Martin van Eck, Dennis van Meegdenburg (86. Michiel van der Valk), Simon Brouwer, Koen Oost, Joey Snijders, Sherwin Grot.

Opstelling Excelsior ’31: Patrick Loohuis, Kevin Siemelink (80. Simon Baysoy), John Lubbers, Adi Dragonovic, Kevin Troost, Gerald ten Hove, Andreas David, Patrick Gerritsen (5. Marco Aydin, 72. Marco Stegeman), Niek Davina, Hakim Ezafzafi, Marco ten Bolscher.

Scheidsrechter: R.F. de Lima Schepens (Culemborg)