Jeugdopleiding Excelsior'31 en Hans van Dijkhuizen genomineerd (reacties)

Foto bij Jeugdopleiding Excelsior'31 en Hans van Dijkhuizen genomineerd (reacties)

Jeugdopleiding Excelsior'31 en Hans van Dijkhuizen genomineerd (reacties)

Nominaties Jeugdopleiding Excelsior’31 en Hans van Dijkhuizen

Zowel de jeugdopleiding van Excelsior’31 als trainer Hans van Dijkhuizen zijn genomineerd voor een prestigieuze prijs. Excelsior’31 is in de race voor de Beste Jeugdopleiding van Nederland. Hans van Dijkhuizen is een van de zes kanshebbers voor de Rinus Michels Award voor beste trainer bij de Amateurs.

Genomineerd voor de beste jeugdopleiding in het amateurvoetbal

Excelsior’31 is met de Koninklijke HFC Haarlem en Spirit uit Ouderkerk in de race voor de titel van Beste Jeugdopleiding in het amateurvoetbal. “We zijn blij, maar niet verrast”, reageert Bestuurslid Voetbalzaken, Han Slots. “En daarmee willen we niet arrogant overkomen”, voegt hij er direct aan toe.

Slots vertelt hoe de nominatie, de uitverkiezing van KNVB District Oost, tot stand is gekomen. “De KNVB heeft de jeugdopleiding van Excelsior’31 in het voorjaar, met de hulp van een onderzoeksbureau, grondig doorgelicht. Dit is gebeurd volgens een nieuw certificeringmodel. Eerder kon je met een groot aantal gecertificeerde trainers makkelijk punten scoren om een bepaalde status voor de jeugdopleiding te vergaren. Nu speelt ‘het complete plaatje’ meer mee. Ook naar aspecten als de accommodatie, het Maatschappelijk Verantwoord Verenigingen, het meisjesvoetbal en het G-voetbal wordt gekeken.”

Slots geeft aan dat de KNVB gecharmeerd is van het beleid en de filosofie die achter de jeugdopleiding van Excelsior’31 steekt. Excelsior’31 wordt gezien als een toonaangevend instituut in de regio. “We hebben met de interne competitie voor de mini’s, op de vrijdagavond, een stevig en goed georganiseerd fundament gelegd. Dit concept moet later in de opleiding van spelers, richting oudere leeftijdscategorieën, vruchten af gaan werpen. Over 10/15 jaar moeten we nog eens praten en kijken wat de inspanningen hebben opgeleverd.”

De insteek van het opleiden is voornamelijk gericht op het individu. “We willen vooral met zelf opgeleide trainers, met ‘echte Excelsioren, jongens van de club’, de toekomst in. Dat is goed voor de continuïteit van het opleiden en de spelers. De eigen trainers hebben hart voor de zaak, zijn op en top betrokken. Trainers die van buiten de club naar Excelsior’31 komen zijn alleen welkom als ze bij onze visie passen en daarmee aan de gang willen gaan. We hoeven geen trainers die komen om hun carrière een impuls te geven, koste wat kost kampioen willen worden en daardoor concessies doen aan onze visie.

Om concreet met een voorbeeld te komen: onze A1 heeft het dit seizoen moeilijk. Het had met Marco ten Bolscher in de gelederen een zorgelozer seizoen door kunnen maken. Marco mag immers nog voor dit elftal uitkomen, maar maakt al zijn minuten in het eerste elftal. We kiezen dan duidelijk voor de ontwikkeling van Marco. Het is natuurlijk beter dat ook A1 het goed doet, daar doen we ook alles aan. Maar we remmen de ontwikkeling van een individu spelers niet af, zodat we elk team op een zo hoog mogelijk niveau houden. We stimuleren het talent, dagen het uit en zorgen voor de juiste begeleiding.”

In de breedte wordt Excelsior’31 steeds sterker, als het over de trainers gaat. “Er wordt aan de basis getimmerd door trainers met diploma’s voor elftallen als F3 en D2 te zetten. Daar kunnen veel clubs alleen maar van dromen.” Bij opleiden hoort de term ‘vallen en opstaan’, weet Slots. “Er blijven altijd zaken voor verbetering vatbaar. Het is zaak om de knelpunten te signaleren en samen aan te pakken. En dat er aan de grootste talenten getrokken blijft worden door clubs als FC Twente en nu ook Go Ahead Eagles blijft lastig. Maar dat hoort bij het opleiden, het is voor ons ook een compliment. Al houden we de jongens liever hier om ze met een gedegen plan op het niveau van het eerste elftal te krijgen.”

Rinus Michels Award

Trainer-coach Hans van Dijkhuizen is met nog 5 andere amateurtrainers genomineerd voor de Rinus Michels Award, de award voor Beste Amateurtrainer. Om 9 mei de bokaal in het IJsselstadion in Zwolle te ontvangen moet hij Bert Hollander (ONS Sneek), Simon Ouaali (Sparta Nijkerk), Willem den Besten (Westlandia), Dennis Dekkers (OJC Rosmalen) en Bert Ruijsch (Gemert) achter zich laten.

Van Dijkhuizen begrijpt dat zijn uitverkiezing, door de huidige stand van zaken bij Excelsior’31, de wenkbrauwen bij de mensen doet laten fronsen. Op Twitter laat weten dat hij vereerd was dat de collega-trainers uit het District Oost hem, ondanks de slechte serie van Excelsior’31, hebben genomineerd. In zijn volgende bericht voegt hij er de niet misverstane woorden aan toe: “Maar ik wil de prijs alleen maar winnen als we in de Topklasse blijven! Anders niet.”

In gesprek met Excelsior’31 TV (Weekjournaal vanaf 5.50) geeft hij aan dat het moment dat dit naar buiten komt ook wel een beetje raar is. Hij geeft aan dat hij zich er verder niet zo druk om maakt. “Ik voel me de laatste tijd, met de huidige slechte serie niet de beste amateurtrainer van Nederland. De collega-trainers hebben waarschijnlijk iets minder naar de korte termijn gekeken. Ik ben nu alleen maar bezig met Excelsior’31, ik ruil die prijs 10x liever in voor Topklasse-behoud.”

Kalender icoon vrijdag 11 april 2014 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers