Degradatie Excelsior'31 na exemplarische nederlaag tegen IJsselmeervogels (samenvatting geplaatst)

Foto bij Degradatie Excelsior'31 na exemplarische nederlaag tegen IJsselmeervogels (samenvatting geplaatst)

Degradatie Excelsior'31 na exemplarische nederlaag tegen IJsselmeervogels (samenvatting geplaatst)

Foto's copyright www.excelsior31.nl

(klik hier voor 147 foto's)

Bekijk hieronder de samenvatting van Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door José Nijhof, interviews (met Hans van Dijkhuizen en Hakim Ezafzafi) door Leon Simons.



Excelsior’31 – IJsselmeervogels 2-4 (1-0)

Twee keer winnen en de afhankelijkheid van Noordwijk: een zijden draadje stond op knappen. De onvermijdelijke degradatie, na 4 seizoenen Topklasse, was vooraf dichtbij en na het verlies tegen IJsselmeervogels (2-4) een feit.

Door Martin Klaassen

De manier waarop Excelsior’31 vanmiddag verloor was exemplarisch voor het Topklasse-seizoen. In de 51e minuut was er geen vuiltje aan de lucht. Robert Wilens had de bal net op een prachtige wijze in de rechterbovenhoek geschoten. De armen gingen in de lucht, de spelers vlogen elkaar in de armen. Loon naar werken, 2-0! De laatste kans. Zou het nog kunnen?

Acht minuten later: ontluistering. Ontsteltenis. De spelers even allemaal alleen op de wereld. Door de knieën, de handen in het haar. Binnen een mum van tijd stond er een stand van 2-3 op het scorebord. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe heeft dit opnieuw kunnen gebeuren?

Op een goed gevuld Sportpark De Koerbelt, waar het roder dan rood kleurde (met veel gasten uit Spakenburg), begon de wedstrijd kalm. De ploegen hadden om de beurt de bal, probeerden wat, maar fatsoenlijke aanvallen waren niet te aanschouwen. Excelsior’31 kwam langzaam beter in de wedstrijd. Het had het vizier meer naar voren gericht en werd brutaler.

In de 24e minuut bediende Gerald ten Hove zijn ploeggenoot Hakim Ezafzafi met een prachtige pass. Ezafzafi vond met zijn schot in de korte hoek IJsselmeervogels-doelman Patrick Zonneveld. Daarna volgden nog goede pogingen van Gradus Hempenius en Tim Pothast. Tussendoor werd IJsselmeervogels ook nog een keer gevaarlijk, toen Thomas Verheijdt net tekort kwam om af te ronden.

In de 37e minuut was het voor het eerst raak. Na enkele tellen bedenktijd besloot scheidsrechter Bakker dat het neerhalen van Robert Wilens, in het strafschopgebied, onrechtmatig was. Andreas David stuurde de bal in de rechterhoek. Zonneveld dook naar links: 1-0.

IJsselmeervogels bleef ondanks de tegenslag rustig. Misschien wel iets te rustig, het oogde zelfs wat ongeïnspireerd. Was hier een kampioenskandidaat aan het werk? Het leek er niet echt op. Excelsior’31 maakte via Wilens 2-0. Dat was op dat moment in de wedstrijd een normale tussenstand.

Het bleek van de kant de kant van IJsselmeervogels stilte voor de storm. Nick Kuipers was de man die de storm aanwakkerde. Met een droge schuiver in de rechteronderhoek scoorde hij in de 54e minuut de 2-1. Na de aansluitingstreffer viel Andreas David geblesseerd uit. Zijn plek werd ingenomen door Niek Davina.

De korte onderbreking stopte de aanvalsdrang van De Rooien niet. Excelsior’31 wist het offensief niet te stoppen. Het was het soort offensief waar de ploeg van Hans van Dijkhuizen vaker dit seizoen mee van doen heeft gehad. En heel vaak bleek het Excelsior’31 te machtig en werden er in een kort tijdsbestek (riante) voorsprongen weggegeven.

Thomas Verheijdt tikte, na een nieuwe uitval, in minuut 57 de 2-2 binnen. Na een sterke redding van Arjan Kok, volgde in de 59e minuut ook direct de volgende tegentreffer. El Gourari was ditmaal de gevierde man.

Na de overweldigende 8 minuten was het gebeurd met de dadendrang van de thuisploeg. Excelsior’31 kwam alleen met een venijnig schot van Gradus Hempenius nog in de buurt van de gelijkmaker. Het slotakkoord kwam van Jasmin Ramic. Een hard schot van de ingevallen spits ging via de onderkant van de lat tegen de touwen: 2-4.

Excelsior’31 – IJsselmeervogels: 2-4 (1-0)

Scoreverloop:

37. Andreas David 1-0, 51. Robert Wilens 2-0, 54. Nick Kuipers 2-1, 57. Thomas Verheijdt 2-2, 59. Nabil El Gourari 2-3, 82. Jasmin Ramic 2-4

Opstellingen:

Excelsior’31: Arjan Kok, Kevin Troost (66. Kevin Siemelink), Andreas David (55. Niek Davina), John Lubbers, Adi Draganovic, Tim Pothast, Gerald ten Hove (81. Kevin Siemelink), Gradus Hempenius, Hakim Ezafzafi, Robert Wilens, Patrick Gerritsen

IJsselmeervogels: Patrick Zonneveld, Tony Tol, Bennie Van Noord, Pascal Bosschaart (46. Arnoud van Toor), Nick Kuipers; Mike van de Laar, Ahmed Ahahaoui, Dennis Hollart, Bryan Burgerhout (76. Maikel de Harder), Thomas Verheijdt (68. Jasmin Ramic), Nabil El Gourari



Degradatie Excelsior '31 samengevat in één wedstrijd
Bron: VoZ 
Tekst: Jakob Kos 
RIJSSEN - Eén wedstrijd als beeld voor het hele seizoen. Onafhankelijk van elkaar kwamen verdediger Andreas David en zijn trainer Hans van Dijkhuizen na afloop van de dramatisch verlopen wedstrijd tegen IJsselmeervogels tot dezelfde conclusie. 

Een uur lang mocht Excelsior '31 dromen van verlenging van het topklasserschap. Bij een 2-0 voorsprong kort na rust leek de door weinigen nog verwachte stunt er zowaar in te zitten, maar het bleek vergeefse hoop. IJsselmeervogels stelde in nog geen vijf minuten tijd orde op zaken door liefst drie keer te scoren. Excelsior '31 was gezien, de koppies gingen hangen en niets lukte meer, degradatie was op de steeds stiller wordende Koerbelt een feit. Na een uurtje met 2-0 voor, maar één tikkie van IJsselmeervogels was genoeg om Excelsior '31 om te laten vallen en daarmee definitief tot de hoofdklasse te veroordelen. 

David was er ook stil van: "Dit is een zuur afscheid voor mij. Nooit eerder ben ik gedegradeerd. Vandaag zag je weer gebeuren wat ons al vaker opbrak dit seizoen. We gaven opnieuw een voorsprong uit handen. Waar het aan ligt? Teveel blessures, teveel inpassingen in het elftal, het geloof dat langzaam wegebde, feit is dat we het niet gered hebben. Als je aan het eind van het seizoen degradeert dan heb je je als team niet topklassewaardig betoond, zo simpel is het."



Ook Van Dijkhuizen degradeerde nog nooit, althans niet als trainer. Als speler overkwam het hem ooit wel een keer. "Hoe je het ook wendt of keert, voor mij persoonlijk is dit een grote domper. Jammer ook is dat ik nooit meer op dit sportpark kan terugkomen zonder aan deze degradatie te denken."

De geplaagde trainer wilde niet horen van FC Mahmudov, de een half seizoen veelgehoorde benaming voor Excelsior '31. Deze verwijzing naar de in de winterstop naar PEC Zwolle vertrokken topscorer zou zijn team zwaar tekort doen, al moest ook Van Dijkhuizen het belang van Mahmudov wel erkennen: "Hij legde ze er wél in."



Tot aan de winterstop verzamelde Excelsior '31 met Mahmudov nog in de gelederen 24 punten. Van Dijkhuizen realiseerde zich toen al terdege het kwaliteitsverlies: "Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar ging ervan uit dat we na de winterstop nog zo'n 12 tot 13 punten zouden behalen, ruim genoeg voor handhaving." Het liep echter anders. Zijn keurkorps haalde zonder Mahmudov vanaf half januari nog slechts vier schamele puntjes binnen. Daarmee is rekenkundig vastgesteld dat het vertrek van Mahmudov ronduit desastreus heeft uitgepakt.

Van Dijkhuizen wees net als David op het mentale aspect. "Te vaak is het gebeurd dat wij een wedstrijd uit handen gaven. Terwijl wij toch eigenlijk nergens echt zijn weggespeeld. Teveel blessures en schorsingen zorgden voor een negatieve wisselwerking. Heel lang probeer je het geloof er nog in te houden, maar de laatste weken werd het ook voor mij als trainer wel heel moeilijk. De kans dat we vandaag nog zouden ontsnappen was heel klein, daar wil ik realistisch in zijn. Het is ook niet de wedstrijd van vandaag die ons heeft doen degraderen, nee we hebben het in een aantal eerdere wedstrijden gewoon laten afweten op het mentale vlak."



Als het duel met IJsselmeervogels dan zo exemplarisch was voor de degradatie, dan loont het de moeite om te bezien wat er feitelijk gebeurde. IJsselmeervogels greep van aanvang af het initiatief maar slaagde er niet of nauwelijks in om de defensie van Excelsior '31 te verontrusten. David, John Lubbers, Adi Draganavoc en Kevin Troost bleven moeiteloos overeind, al moet gezegd worden dat de Vogels daar zelf debet aan waren door een schier eindeloze reeks van onzuivere voorzetten en passes af te leveren.



Gaandeweg kroop de thuisploeg uit de schulp, wat er toe leidde dat echt gevaarlijke situaties zich uitsluitend en alleen voor de ogen van Vogels-doelman Patrick Zonneveld afspeelden. Hakim Ezzafzafi en Gradus Hempenius waren een keer dichtbij een treffer. Met nog een kleine tien minuten tot de rust te spelen was het raak, al was daar een beslissing van arbiter Van den Helder voor nodig. Andreas David benutte de wegens onreglementair vloeren van Robert Wilens toegekende strafschop onberispelijk. Robert Wilens zorgde vervolgens kort na rust zelf voor de 2-0, nadat hij behendig wegdraaiend Zonneveld het nakijken gaf met een prachtig geplaatst schot in de hoek.



Intussen was Vogels-trainer Frans Adelaar in de rust flink tekeer gegaan tegen zijn manschappen. Na afloop wilde hij daar niet veel over kwijt: "Een trainer roept wel eens wat ja."Hij wisselde Pascal Bosschaart voor Arnoud van Toor: "Ik was over een aantal spelers niet tevreden, en Van Toor deed onlangs in de bekerwedstrijd tegen GVVV wel wat hij doen moest."

En plots, na de 2-0, kreeg de donderspeech van Adelaar zijn uitwerking. Nick Kuipers vond bij feitelijk de eerste vloeiende aanval het net achter doelman Arjan Kok. Binnen no-time deden Thomas Verheijdt en Nabil el Gourari hem na. Weg was de overtuiging van Excelsior '31, wat restte was moeizaam geploeter. Dat invaller Jasmin Ramic er kort voor tijd nog 2-4 van maakte deed aan de feiten niets meer toe of af. De degradatie was toen al lang in de Twentse hoofden aanvaard.



Conclusie: Eén tegenslag, namelijk de eerste treffer van IJsselmeervogels die de voorsprong tot 2-1 terugbracht, knakte het moreel van het team van Van Dijkhuizen volledig. Iets wat gezien het spelbeeld tot dan toe niet paste bij de wedstrijd gebeurde prompt. Excelsior '31 raakte de weg helemaal kwijt. Aan de zijde van IJsselmeervogels maalde daar niemand om, al werd daar de toch nog ruime zege bepaald niet uitbundig gevierd. De uitslagen van Spakenburg en GVVV stemden niet vrolijk, want de achterstand van de Rooien op beide teams was en bleef één punt.

Adelaar: "Ik ben een realistisch man. Onze kans om op de eerste plaats te eindigen is nu heel klein geworden. Dat één ploeg zich vergaloppeert is nog te verwachten, maar twee? Wij hebben niets anders te doen dan volgende week zelf de drie punten pakken en dan zien we wel."

Voor vertrekkend trainer Van Dijkhuizen is het Excelsior-boek nu bijna dicht. Er rest hem volgende week nog slechts de slotwedstrijd van het seizoen. "Ik heb twee jaar mogen werken bij de mooiste club van het oosten, absoluut. Degradatie is zuur, maar deze sterke club komt er wel weer bovenop hoor."

Kalender icoon zondag 4 mei 2014 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers