Nieuwe krachtoefening vermindert aantal hamstringblessures

Foto bij Nieuwe krachtoefening vermindert aantal hamstringblessures

Nieuwe krachtoefening vermindert aantal hamstringblessures

Bron: klik hier 
Een nieuwe krachtoefening zorgt ervoor dat amateurvoetballers minder snel een hamstringblessure krijgen. Dat heeft een onderzoek van het UMC Utrecht onder ruim zeshonderd voetballers uitgewezen, meldt RTV Utrecht.

Door de krachtoefening, die zich speciaal richt op de achterste dijbeenspieren, lopen voetballers drie keer minder hamstringblessures op dan normaal.

Om hier achter te komen droegen de onderzoekers de voetballers op om de dijbeenspieroefening, dertien weken lang en twee keer per week te doen. De andere helft volgde de gebruikelijke trainingsmethode.

In de groep die de ‘nordic hamstring exercise’ deed, zoals de nieuwe oefening wordt genoemd, waren er zes blessures, in de tweede groep achttien.

KNVB
In het amateurvoetbal lopen 80.000 voetballers per jaar een hamstringblessure op. Dit was de aanleiding voor de KNVB en het UMC om de nieuwe oefening te testen.

Hoogleraar sportgeneeskunde en hoofdonderzoeker Frank Backx hoopt dat  trainers in Nederland de oefening standaard opnemen in hun oefenstof. Hij spreekt van een “eenvoudige spierkrachtoefening die een veelvoorkomende blessure kan voorkomen.”



Kalender icoon dinsdag 5 augustus 2014 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers