Excelsior'31 domineert, SVZW profiteert (samenvatting en foto's geplaatst)

Foto bij Excelsior'31 domineert, SVZW profiteert (samenvatting en foto's geplaatst)

Excelsior'31 domineert, SVZW profiteert (samenvatting en foto's geplaatst)

Klik hier voor een reactie van Roeland ten Berge, op Excelsior'31 TV.

Klik hier voor een reactie van Adi Draganovic, op Excelsior'31 TV.

Klik hier voor 197 foto's (copyright www.excelsior31.nl).

Bekijk hieronder de uitgebreide samenvatting van SVZW - Excelsior'31, op Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door José Nijhof, interviews door Leon Simons.



Door Martin Klaassen

Vooraf:

Voor de laatste twee ontmoetingen in competitieverband tussen Excelsior’31 en SVZW moeten terug naar het Topklasse-seizoen 2011/2012. SVZW was met 3-1 de baas in Wierden, Excelsior’31 won met 2-1 in Rijssen. Van de namen in de opstellingen van toen, zijn er in het seizoen 2014/2015 bij beide teams nog spelers 10 dezelfde. Bij SVZW zijn dat Michiel Achterhoek, Machiel van Keulen, Mirko Zwiers en oud-Excelsioor Maurice Bartelds. Aan Excelsior’31-zijde maken Arjan Kok (oud SVZW), John Lubbers, Niek Davina en Gradus Hempenius opnieuw deel uit van de derby. De langdurig geblesseerden Nigel Michels (SVZW, destijds in het roodwit van Excelsior’31) en Gerald ten Hove zullen ditmaal langs de lijn staan. Naast de 10 van toen, zijn ook de ‘overlopers’ Kevin Aman en Cenk Uguz actief bij SVZW. De ingrediënten voor een bijzonder treffen: vooraf waren ze zeker aanwezig.

Excelsior’31-trainer Roeland ten Berge voerde bij Excelsior’31 één wijzigingen door ten opzichte van de wedstrijd tegen Drachtster Boys (1-1). Hij ruimde links voorin een plaats in voor Gradus Hempenius. Hakim Ezafzafi schoof door naar de spitspositie en Tim Letteboer naar de bank.

De wedstrijd:

In plaats van een schouwspel vol vuur en pit vanaf de aftrap, zoals je bij een derby zou verwachten, begon de wedstrijd rustig. Beide teams wisselden het balbezit af en meestal gebeurde dit na een fluitje van scheidsrechter Heusschen. De wedstrijd lag om de haverklap stil en dat kwam het schouwspel niet ten goede. De vlam leek in de 7e minuut voor het eerst in de pan te slaan. Excelsior’31-doelman werd in zijn doelgebied bij een dood spelmoment geattaqueerd en er volgde, geheel in de lijn van de voorgaande minuten, een ‘lief’ opstootje.

Nadat er een kwartier gespeeld was, werd het iets minder gezapig. Excelsior’31 had de bal en SVZW pakte de roodwitten op als de middenlijn overgestoken werd. De Wierdenaren aasden op het foutje, om vervolgens in de omschakeling toe te kunnen slaan. In de 21e minuut was het geen omschakelmoment, maar een dood spelmoment de inleiding van de 1-0. Cenk Uguz draaide een vrije trap het strafschopgebied in en Maurice Bartelds kopte de bal prachtig diagonaal binnen.

Echt van slag was Excelsior’31 niet. Het liet de bal rondgaan en zocht, met een steekpass, veelvuldig de aanwezige ruimte achter de laatste linie van SVZW. Daarmee had Excelsior’31 vaak geen succes (geregeld buitenspel, pass niet zorgvuldig genoeg), maar ook een aantal keer wel. De bedrijvige Hakim Ezafzafi kwam (vanuit verschillende hoeken) viermaal oog in oog met SVZW-doelman Achterhoek, maar wist de ervaren doelman niet te verschalken. SVZW had tussendoor ook nog een treffer kunnen maken. Na een mooie slalom van Woesthuis en een pass op maat voor Cenk Uguz, hield Arjan Kok met een sterke ingreep de stand op 1-0. Op slag van rust werd het toch nog 1-1. Coen Vloedgraven lanceerde Gradus Hempenius. Hij omspeelde Achterhoek en schoof de bal in het doel.

In de tweede helft was het nog meer one way traffic. Kort na rust had Hakim Ezafzafi de dadendrang direct in een doelpunt uit kunnen drukken. Hij had de keus om de bal af te geven op de instormende Gerritsen Mulkes, of zelf de trekker over te halen. Ezafzafi koos voor het laatste en vond de vuisten van Achterhoek op zijn pad. Excelsior’31 domineerde en zette in fases duidelijk aan, op zoek naar het doelpunt. SVZW kwam er spaarzaam aan te pas en leek naarmate de wedstrijd vorderde tevreden met een punt.

De drive richting het doel van Achterhoek was groot, maar echt soepel liepen de aanvallen niet. Het spel gaat over veel, soms teveel, schijven. Hebben veel spelers de vorm te pakken en is de precisie er, dan kunnen de prachtige aanvallen elkaar opvolgen en wacht er succes aan het eind. Laten de schakels het in dit beoogde concept het (om en om) afweten, dan komt Excelsior’31 niet tot de beloning.

Daarbij moet wel gezegd worden, dat het bijzonder lastig is om tegen een verdedigend blok een doorbraak te forceren. Excelsior’31 treft bijna wekelijks tegenstanders die (vaak na een energiek begin) voor een behouden en goed georganiseerd spelconcept kiezen. Het lukt Excelsior’31 nog niet goed (genoeg) om dan alsnog de punten binnen te slepen. De ploeg van Ten Berge oogst lof voor de spelopvatting, maar komt er vaak te bekaaid vanaf. Is het volharden in deze (als alles goed gaat, aantrekkelijke) speelwijze de juiste zet en levert het op lange termijn het meeste rendement op, of zal er wat aan geschaafd moeten worden?

Excelsior’31 kreeg met een afstandsschot van Davina nog een mogelijk om te scoren. De wedstrijd leek in een gelijkspel te eindigen, tot SVZW in blessuretijd er nog een keer uit kon komen. Op een moment dat Excelsior’31 te weinig spelers achter de bal had. Tom Prümers kreeg op de rand van de zestienmeter de bal. Liet de bal stuiteren en schoot de bal tegen de binnenkant van de paal. Joshua ter Avest was er direct bij om de bal in te tikken: 2-1. Vreugde in het witzwarte kamp, ongeloof bij de roodwitten.

Doelpunten: 

20. Maurice Bartelds 1-0, 45. Gradus Hempenius 1-1, 90. Joshua Ter Avest 2-1.

Geel:

John Lubbers

Opstellingen:

SVZW: Michiel Achterhoek, Mirko Zwiers, Michael Wensing, Jordi Holtkamp (43. Tom Prümers ), Caglar Uguz, Cenk Uguz, Maurice Bartelds, Ruud ter Heide (46. Joshua ter Avest), Machiel van Keulen, Kevin Aman, Bas Woesthuis

Excelsior'31: Arjan Kok, Adi Draganovic, John Lubbers, Rico Wolven, Niek Davina, Hakim Ezafzafi, René Sikkelbein, Gradus Hempenius (70. Patrick Gerritsen), Coen Vloedgraven, Joran Pot, Michel Gerritsen Mulkes (78. Tim Letteboer)

Stand:

Reacties:



 

Kalender icoon zaterdag 8 november 2014 / Algemeen

Gerelateerd nieuws

Met passie gebouwd door: Bandwerk merkenbouwers