Bekijk hieronder de samenvatting op Excelsior'31 TV. Beelden zijn gefilmd en gemonteerd door Thijs Nieuwenhuis, presentatie door José Nijhof, interviews door Leon Simons.

Fragment herhaling 'afgekeurde' goal Marco ten Bolscher, met dank aan ACV TV.

Klik hier voor een reactie van Simon Baysoy op Excelsior'31 TV.

Klik hier voor een reactie van Roeland ten Berge op Excelsior'31 TV.

Door Martin Klaassen

In de laatste officiële wedstrijd van 2014, uit tegen ACV Assen, kon Excelsior’31-trainer Roeland ten Berge ten opzichte van vorige week niet beschikken over Michel Gerritsen Mulkes. Hij moest op doktersadvies rust houden. Omdat Excelsior’31 van 3-4-3 formatie weer terugging naar een 4-3-3-opstelling kwam er links achterin een plek vrij voor Simon Baysoy. Voorin was Patrick Gerritsen als rechter aanvaller van de partij. Topscorer Hakim Ezafzafi begon op de bank.

Het leek er in de eerste helft op dat beide teams goed op de hoogte waren van elkaars sterke punten. Als Excelsior’31 de bal had en ACV Assen in positie stond, probeerde de Rijssense ploeg over meerdere schijven een aanval op te zetten. Had ACV de bal en stond Excelsior’31 in positie, dan zochten de Assenaren met een diepe bal de snelle voorwaartsen. Hierop werd weer goed geanticipeerd door de Excelsior’31-achterhoede. De bal ging hierdoor van de een naar de andere ploeg.

De gevaarlijke momenten voor het doel van de tegenstander werden aardig verdeeld. In de 10e minuut was ACV-spits Robin Mulder in korte tijd tweemaal gevaarlijk. Uit een hoekschop kopte hij richting het doel en kon Niek Davina ruimen. Een paar tellen later kon hij uithalen nadat de bal opnieuw in zijn buurt kwam. Ditmaal was het Simon Baysoy die bij de tweede paal weg kon koppen. In de 14e minuut kwam Marco ten Bolscher, na een goede combinatie met Gradus Hempenius een teenlengte tekort om de bal over ACV-doelman Ben Wormmeester te wippen. Het was een van de keren dat Excelsior’31 in de omschakeling goed omging met de ruimte.

In de 33e en de 38e minuut vonden twee momenten plaats waarbij het Excelsior’31 niet meezat. Bij de eerste leek Niek Davina in het strafschopgebied naar beneden te worden getrokken. Vijf minuten later moest Marco ten Bolscher het juichen staken, omdat de assistent-scheidsrechter voor buitenspel vlagde. (terecht? We wachten de samenvatting van Excelsior'31 TV af...) In minuut 43 en 45 had ACV de voorsprong kunnen pakken. Patrick Loohuis moest twee keer handelend optreden. Eerst kwam hij goed uit en versperde hij de vrije doorloop. Even later kon hij met zijn voeten, ternauwernood, een schot van John van Dalen keren.

De dadendrang van ACV net voor rust, bleek een voorbode voor wat komen ging. De thuisploeg legde meer felheid en dadendrang aan de dag en Excelsior’31 ging daar niet in mee. In de 57e minuut was het centrale verdediger John van Dalen die raak kopte uit een hoekschop: 1-0. Patrick Loohuis leek de bal pas laat te zien, want de bal was niet ver van hem vandaan. Een extra tegenvaller was dat John Lubbers bij hetzelfde moment geblesseerd raakte en niet verder kon. Amanuel Isa kwam er enkele minuten later voor hem in. Ook Marco ten Bolscher werd gewisseld, Hakim Ezafzafi was zijn vervanger.

De twee invallers stonden er nog maar net in of de 2-0 stond op het scorebord. Het was de voormalig cultheld van SC Veendam die in de 62e minuut de bal rechtstreeks vanuit een vrije trap in de rechter bovenhoek kegelde. Niet veel later werd het nog erger voor de roodwitten. De scheidsrechter kende ACV terecht een strafschop toe, nadat Rico Wolven aan het shirt van Robin Mulder hing. Mulder verzilverde in minuut 67 zelf het buitenkansje.

Excelsior’31 kwam in de 72e minuut terug tot 3-1. Na voorwerk van Niek Davina, schoot Hakim Ezafzafi koelbloedig zijn 10e competitietreffer binnen. Het kleine beetje hoop verdween alweer snel. De organisatie klopte niet, meerdere spelers lieten steken vallen. Exemplarisch was de 4-1. Excelsior’31 rolde opzichtig de rode loper uit voor Robin Mulder, die oog in oog met Patrick Loohuis geen genade kende. Het slotstuk van de wedstrijd was typerend voor de tweede helft die Excelsior’31. Rico Wolven schoot 9 minuten voor tijd vanaf de strafschopstip hoog over.

Zaterdag, hoofdklasse C
ACV – Excelsior’31 4-1 (0-0).
58. Van Dalen 1-0, 63. Cijntje 2-0, 65. Mulder 3-0 (pen.), 73. Ezafzafi 3-1, 74. Mulder 4-1