Foto's met dank aan Gerard Nieuwenhuis

Opstelling Excelsior'31 2:
Mart Nieuwenhuis (k), Kevin Jansen, Gertjan Schultink, Nick Haase, Jurriaan Seppenwoolde, Rob ten Hove, Mats Knol (75. Mark Breukink), Danny Schoenmaker, Frank Averesch, Jelte van der Berg (85. Roberto Cioineaga), Ties ten Barge

Voor Excelsior'31 2 was het zaterdag  erop of eronder. Bij winst op nummer 2, Sparta Nijkerk 2, zou de aansluiting met de top hervonden kunnen worden. Geen winst in Nijkerk zou betekenen dat de ambitie om mee te strijden om de titel definitief de prullenbak in zou kunnen. En van deze opdracht was het jeugdige Excelsior'31 2 absoluut doordrongen.

Om 12.00 uur werd er afgetrapt op het prachtige hoofdveld van topklasser Sparta Nijkerk. Om 12.02 uur kon het scorebord al worden bijgewerkt. De spits van Sparta Nijkerk kopte een corner van dichtbij onhoudbaar achter onze 16-jarige (2e jaars B) keeper (van A1) Mart Nieuwenhuis, die het doel verdedigde en uitstekend speelde.

Excelsior'31 2 keek dus tegen een snelle achterstand aan, maar dit deerde de Rijssenaren geen zins met fris en goed voetbal ging men op zoek naar de gelijkmaker. Excelsior'31 2 was veel in balbezit en speelde uitstekend positiespel. Onder aanvoering van Rob ten Hove stond het middenveld uitstekend en werden de spitsen steeds vaker bereikt. In de 12e minuut een prachtige aanval over meerdere schijven, maar de kans werd niet benut.

In de 25e minuut kreeg Sparta Nijkerk uit het niets een goede kans, maar deze werd overgeschoten. In de 27e minuut was het raak. Frank Averesch schoot de bal van ruim 20 meter achter de doelman van Sparta Nijkerk. Deze gelijkmaker was terecht op dat moment. In de 40e minuut raakte Ties ten Barge met een prachtig afstandschot de lat. Een minuut later raakte ook Sparta Nijkerk de lat. Een enerverende wedstrijd die op en neer golfde. Ruststand: 1-1.

In de 2e helft werd de gevaarlijke spits van Sparta Nijkerk gewisseld, omdat hij nog met het 1e elftal mee moest doen. Dit scheelde een slok op een borrel en Excelsior'31 2 werd steeds sterker. Er ontstond een open wedstrijd met kansen over en weer. Jelte van der Berg speelde uitstekend als aanspeelpunt voorin en onder zijn aanvoering werd Excelsior'31 2 steeds gevaarlijker.

Frank Averesch raakte het zijnet en schoot nog een bal in de handen van de keeper. In de 75e minuut kwam jeugdspeler Mark Breukink erin voor de moegestreden Mats Knol. Een minuut later leek Mark al te scoren, maar de keeper van Sparta Nijkerk redde knap. In de 79e minuut was het wel raak. Rob ten Hove vuurde een vrije trap van grote afstand op doel, de bal werd onderweg van richting veranderd en vloog langs de keeper van Sparta Nijkerk.

Een bevrijdende treffer, die ook zo gevierd werd. In de laatste 10 minuten wou Sparta Nijkerk nog een gelijkmaker forceren. Mart Nieuwenhuis moest nog een keer handelend optreden en de paal werd nog geraakt, maar de bal ging er gelukkig niet in. In de 94e minuut kreeg Sparta Nijkerk nog een rode kaart en ontstonden er wat kleine opstootjes. In de 95e minuut mocht Sparta Nijkerk nog een vrije trap nemen op de rand van de 16, gelukkig werd deze bal hoog over geschoten. Direct hierna klonk het laatste (bevrijdende) fluitsignaal.

Excelsior'31 eindigde de wedstrijd met 3 jeugdspelers en met een gemiddelde leeftijd van nog geen 20 jaar. Dit biedt perspectief voor de toekomst.

De overwinning van Excelsior'31 2 biedt ook perspectief voor het verdere verloop van dit seizoen, want door het verlies van de complete top 3, staat Excelsior'31 2 nog maar 4 punten achter koploper HHC 2, in deze ongekend spannende reserve hoofdklasse A.

Aanstaande zaterdag speelt Excelsior'31 2 voor de beker tegen RSC 2. De wedstrijd in Rossum begint om 14.30 uur.