Zaalvoetballers Excelsior’31 nemen na spektakel voorschot op titel

Foto bij Zaalvoetballers Excelsior’31 nemen na spektakel voorschot op titel

Samenvatting Anatolia 1 - Excelsior'31 1, met dank aan Jan Nijkamp

Het eerste zaalvoetbalteam van Excelsior’31 heeft vrijdagavond, in een beladen duel, de uitwedstrijd tegen Anatolia 1 met 2-6 gewonnen. Bij rust stond het 0-3 in het voordeel van de Rijssenaren. De titel in de Topklasse E kan het nu niet meer ontgaan.

Ondanks de hevige sneeuwval waren de spelers en begeleiding op tijd aanwezig in Lelystad. De apart meegereisde supporters (20 man sterk) kwamen later dan gepland aan, maar hoefden niets van de wedstrijd te missen. De wedstrijd werd vijftien minuten later gespeeld. Hierdoor werd het team van coach Ichtus Rahanra vanaf het beginsignaal fanatiek aangemoedigd door de Rijssense aanhang. De sporthal was daarnaast flink gevuld met supporters van de thuisploeg en vele neutrale toeschouwers, waardoor de wedstrijd kon beginnen voor de naar schatting 200 supporters.

Excelsior’31 begon voortvarend aan de wedstrijd en liet zien dat het niet voor niets ruim aan kop staat. Nadat Maarten Postma in de eerste minuut één-op-één met de keeper miste, was hij een minuut later wel succesvol. Jan Borghuis legde de bal goed voor bij de tweede paal en via Gilano Samangoen kwam de bal bij Maarten Postma die voor de 0-1 zorgde. Na tien minuten spelen kreeg een speler van Anatolia een terechte gele kaart. Hier werd dankbaar gebruik van gemaakt. Bij de tweede paal was het topscoorder Henk Lankamp die de 0-2 binnen tikte. Hierna werd Anatolia tweemaal gevaarlijk, maar voorkwam keeper Willard Baan beide keren een doelpunt. Het spel van Anatolia werd agressiever, in de positieve zin van het woord. De kans om tegen een kaart aan te lopen is dan wel groter. Dit gebeurde vier minuten voor rust voor de tweede maal. Nathan Oraile werd omver gebeukt, waardoor de scheidsrechter wederom een terechte gele kaart uitdeelde. Ook deze man-meer-situatie werd prima uitgespeeld door Excelsior’31, dankzij uiteindelijk een fantastische hakbal van Agassi Daneljan: 0-3. Dit was tevens de ruststand.

Na rust kwam Excelsior’31 goed weg. De verder uitstekend fluitende leidsman floot een overtreding van Arnoud Baan af. Dit deed hij wellicht net iets te vroeg, waardoor een treffer van Anatolia niet telde. Overigens hoeft een scheidsrechter in de zaal de voordeelregel niet toe te passen. Voor Excelsior’31 kwam dit goed uit, voor Anatolia uiteraard niet. Het publiek van Anatolia liet zich voor het eerst horen. De trommel werd voor de dag getoverd en het werd nog luidruchtiger.

Tot tien minuten voor tijd leek Excelsior’31 de wedstrijd in de zak te hebben. Zeker nadat wederom een speler van Anatolia met een gele kaart naar de kant werd gestuurd. Ook op deze kaart was niets op aan te merken. Waar Excelsior’31 normaliter wel raad weet met een man-meer-situatie, wist het deze keer niet te profiteren. Sterker nog, het kreeg de 1-3 om de oren. Een prachtige actie ging hieraan vooraf. Anatolia ging er weer in geloven. Acht minuten voor tijd viel de aansluitingstreffer: 2-3, waardoor de marge nog maar één was in het voordeel voor Excelsior’31.

De Rijssenaren waren duidelijk de betere ploeg, maar door een paar bevliegingen van Anatolia werd het dus echt weer spannend, tot vijf minuten voor tijd. Excelsior’31 werd in het zadel geholpen door de nummer tien van Anatolia. Deze beste man was nadrukkelijk op zoek naar zijn tweede gele kaart. De scheidrechter hield hem eerder in de wedstrijd al het hand boven het hoofd, maar kon nu niets anders doen dan hem met zijn tweede gele kaart, dus rood, definitief van het veld te sturen. Anatolia moest hierdoor vijf minuten, ongeacht een doelpunt van Excelsior’31 of niet, met een man minder spelen. Aangezien er ook nog vijf minuten op de klok stonden, kon Excelsior’31 de wedstrijd uitspelen met een man meer.

Drie-en-een-half minuut voor tijd was het Arnoud Baan die de marge weer verdubbelde en zorgde voor een 2-4 stand. Een aantal supporters van Anatolia was het niet eens met de manier van juichen van keeper Willard Baan en liepen het veld op. De Excelsior’31-goalie werd even daarvoor al bekogeld met een aantal voorwerpen en uitgescholden voor alles en nog wat en kon zijn geluk dus niet op bij de 2-4. De scheidsrechter was genoodzaakt om de wedstrijd tijdelijk te onderbreken. Na een afkoelperiode van ruim tien minuten en de verplaatsing van een aantal Anatolia supporters naar een andere tribune, werd de wedstrijd hervat. Excelsior’31 kwam niet meer in de problemen en het team wist in het overtal nog tweemaal te scoren zodat er door doelpunten van Gilano Samangoen en Jan Borghuis een 2-6 eindstand op het scorebord stond.

Door deze overwinning doet Excelsior’31 uitstekende zaken in de strijd om de titel. Nummer twee Walk Inn Boys staat, met nog zeven wedstrijden te gaan, op dertien verliespunten.

Volgende week vrijdag (6 februari) speelt Excelsior’31 de volgende wedstrijd. Dan speelt het om 20.00 uur thuis, in sporthal de Stroekeld, tegen Gonemo/Redox 1 uit Winterswijk.

Doelpuntenmakers Excelsior’31 1: Maarten Postma, Henk Lankamp, Agassi Daneljan, Arnoud Baan, Gilano Samangoen en Jan Borghuis

Wedstrijdselectie Excelsior’31 1: Willard Baan (K), Jan Borghuis, Arnoud Baan, Gilano Samangoen, Maarten Postma, Agassi Daneljan, Nathan Oraile en Henk Lankamp.
Coach: Ichtus Rahanra
Assistent: Alidus ter Harmsel